Nieuwsbericht

Herstel Orange Lions niet beloond

21 augustus 2016

De Orange Lions hebben in de finale niet van Portugal kunnen winnen. In de slotseconde werd het 71-70. Tot de rust werd de Nederlandse verdediging overhoop geschoten, maar na de pauze herstelden de Orange Lions zich prima.

Toon van Helfteren zette tegen Portugal het volgende vijftal neer: Charlon Kloof, Jessey Voorn, Worthy de Jong, Roeland Schaftenaar en Nicolas de Jong. Na een score van Nicolas de Jong kwam Portugal meteen door met een rake driepunter plus bonus, een heuse four point play. Het was meteen een teken dat de Portugezen vooral voor de driepunter zouden gaan. Alleen al in het eerste kwart vielen er vijf bommen door de Nederlandse ring en dat zorgde voor een 24-17 achterstand na tien minuten.

In de eerste aanval van de tweede periode tilde Portugal met de zesde driepunter het gaat naar tien punten. Kloof slalomde vervolgens door de verdediging voor een score. Aanvallend werd vooral Nicolas de Jong gezocht. De center beloonde dat door na een fraaie spinmove mokerhard 27-21 op de borden te dunken. Nicolas de Jong was ook bij de volgende zes punten betrokken: een schotje van de baseline, een jump hook en een assist op de insnijdende Worthy de Jong. Niettemin keek Nederland bij de rust tegen een 41-32 achterstand aan. De Orange Lions schoten 50%, maar Portugal zat nog altijd op 59%, waaronder 8 uit 14 driepunters.

Na de pauze speelden de Orange Lions een stuk feller. Tevens werd de verdediging flink aangetrokken. Dat is een aspect waarin Van Helfteren meester is. Portugal kwam in de derde periode niet verder dan tien punten. Daarnaast kregen de Portugezen geen vat op Kloof die in dit kwart goed was voor 9 punten. Door een lay-up van Yannick Franke na een steal werd het 24 seconden voor het einde van de derde periode 49-47, maar een fout van Voorn stelde Portugal in staat om via vrije worpen 51-47 aan te tekenen.

In het slotkwart bleef Nederland de Portugezen achtervolgen. Aanvallend kwamen de Lions er wat makkelijk door. Zo dunkte Mohamed Kherrazi raak op assist van Worthy de Jong. Na een time-out van Van Helfteren bij een achterstand van 62-54 plaatsten de Orange Lions een 6-0 run via drie punten van Kloof en een driepunter van Voorn. De Nederlandse verdediging leek goed te staan, maar de twaalfde Portugese driepunter betekende weer 65-60. Zes punten op rij van Franke, waarvan twee keer uit een aanvallende rebound, zorgden voor aansluiting: 69-68 en nog 33 seconden te spelen. Na balverlies van Portugal kregen de Orange Lions nog een kans. Kloof ging voor de drive en vond Kherrazi vrij onder de ring voor 69-70. Portugal vluchtte in een time-out om uit de laatste drie seconden nog een score te maken.

Het innemen van de bal duurde zeker langer dan vijf seconden, maar dat werd niet afgefloten. Miguel Quieroz liet een noodschot los. Zege Nederland, zou je denken, maar de arbitrage had een fout van Franke waargenomen. Quieroz faalde niet vanaf de lijn en bezorgde de Orange Lions een 71-70 nederlaag.