Nieuwsbericht

Eerste oefenzege Orange Lions

20 augustus 2016

De Orange Lions hebben zaterdagavond hun eerste oefenzege mogen begroeten. Op het Torneo Internacional de Setubal werd Hongarije na een ruststand van 45-41 met 88-81 verslagen. Zondagavond spelen de Orange Lions de finale van het drielandentoernooi tegen Portugal.

De Orange Lions begonnen aan de wedstrijd met het vijftal Roeland Schaftenaar, Nicolas de Jong, Jessey Voorn, Worthy de Jong en Charlon Kloof. Na twee minuten hadden de Lions al een 5-2 voorsprong genomen door een score van Worthy de Jong en een driepunter van Voorn. De Hongaren, die een dag eerder met 80-56 van Portugal verloren hadden, kwamen net zo snel weer terug door een driepunter. Het was in het eerste kwart vooral stuivertje wisselen. De Orange Lions bereikten twee minuten voor het einde van de eerste periode de grootste voorsprong door een score van Yannick Franke: 19-14. Toch waren het de Hongaren die het eerste kwart winnend afsloten: 19-20.

Hongarije kwam het tweede kwart goed uit de startblokken door een voorsprong van zes punten te nemen: 19-25. Zes punten in korte tijd van Franke bezorgden de Lions weer de leiding: 29-28. Een Hongaarse driepunter werd door Kloof met gelijke munt terugbetaald. In de laatste vier minuten nam Nederland wat meer afstand. Door een score van Kloof, vier punten op rij van Mohamed Kherrazi en twee vrije worpen van Worthy de Jong was het ineens 42-34. Dankzij een driepunter met bord in de buzzer van Krisztian Wittmann wisten de Hongaren de schade bij rust te beperken tot 45-41.

Meteen na de pauze namen de Orange Lions afstand. In één ruk werd het 57-41, onder andere door inside scores van Nicolas de Jong en driepunters van Worthy de Jong en Voorn. Hongarije verkleinde het verschil tot tien punten, maar Schaftenaar zorgde voor een veilige marge door eerst zelf uit een aanvallende rebound te scoren en de aanval daarop Thomas van der Mars in staat te stellen om een dunk te plaatsen voor 63-49. Een and-1 van Dimeo van der Horst betekende zelfs 66-49, maar daarna verslapten de Orange Lions. Aan het eind van het kwart hadden de Hongaren via Zoltan Perl de achterstand verkleind tot elf punten: 68-57.

Aan het begin van het laatste kwart liet Nicolas de Jong zich een paar keer gelden met een hookshot, terwijl Arvin Slagter een vrije worp meepikte na een technische fout aan Hongaarse zijde. Binnen twee minuten was het dan ook al weer 73-59. De Orange Lions wisten het verschil telkens rond de tien punten te houden. Hongarije knalde nog wel een paar driepunters raak, waardoor het verschil uiteindelijk slechts zeven punten werd: 88-81. De zege van de Orange Lions kwam echter geen moment in gevaar.

De zege kwam vooral tot stand door een enorm reboundoverwicht. De Orange Lions kwamen tot 26 rebounds, Hongarije trok slechts dertien rebounds naar beneden. Dat klinkt voor beide partijen als weinig, maar dat had te maken met hoge schotpercentages. Overall kwamen de Orange Lions tot 63,6%, Hongarije werkte tegen 56,4% af. Opvallend was dat alle door Van Helfteren ingezette spelers tot scoren kwamen. Vier spelers (Worthy de Jong, Franke, Nicolas de Jong en Kloof) zaten in de dubbele cijfers, maar daarnaast tekende Voorn voor 9 punten en Van der Mars en Kherrazi ieder 8 punten.