Nieuwsbericht

Kherrazi moet wedstrijdritme opdoen

18 augustus 2016

De Orange Lions hebben al vijf oefenwedstrijden gespeeld in aanloop naar de kwalificatieduels voor EuroBasket 2017. Voor Mohamed Kherrazi gaat dat niet op. De 26-jarige forward kwam alleen in het eerste duel tegen Polen even in actie. Een rugblessure verhinderde verder spelen. “Ik hoop in Portugal weer te kunnen spelen, zodat ik wat wedstrijdritme op kan doen.”

Twee minuten en twee seconden, dat is de speeltijd van Kherrazi tot nu toe in de voorbereiding. Natuurlijk wilde hij maar wat graag spelen tegen Oekraïne, Georgië en Rusland. Landen waartegen het Nederlands Team niet vaak speelt. “Dat ik dan aan de zijkant zit en mijn team niet kan helpen, is niet leuk. Maar het is wel je rug en daar moet je niet mee spotten. Ik heb zelf de beslissing genomen om niet te spelen. Soms moet je het zekere voor het onzekere nemen. Het zijn nog maar oefenwedstrijden.”

Serieuze wedstrijden
Dat neemt niet weg dat het al een tijd geleden is dat Kherrazi een echte wedstrijd speelde. Het was wedstrijd zes uit de play-offserie tussen Zorg en Zekerheid Leiden en Donar. Daarna heeft de 2.00 meter lange international aan zijn conditie en zichzelf gewerkt. Tot de trip naar Polen trainde Kherrazi met de groep mee. Maar van serieuze wedstrijden is nog geen sprake geweest. Inmiddels heeft Kherrazi de training weer voorzichtig hervat. Zijn hoop is gevestigd op Portugal, om daar weer wat minuten te gaan maken. “Ik moet wel wedstrijdritme oppakken, want anders heeft dit team niet echt veel aan mij.”

Kherrazi kijkt met gemengde gevoelens terug op afgelopen seizoen. “Ik ben in het tweede jaar onder Eddy Casteels gegroeid naar de speler die hij wilde dat ik zou zijn. We hebben het afgelopen seizoen goed gedaan. Maar als je verliest, heb je niks goed gedaan. We hadden een hechter team opgebouwd en speelden de manier van basketballen van Casteels, maar helaas is het niet beloond met een kampioenschap of een beker.”

Nog niet gedaan
Dat is ook een van de redenen dat Kherrazi (afgelopen seizoen gemiddeld goed voor 8.7 punten, 5.2 rebounds en 3.3 assists) voor twee jaar heeft bijgetekend bij Zorg en Zekerheid Leiden. “Voor mij is het nog niet gedaan. De job is not done. Ik zie mezelf ook niet ergens anders in Nederland spelen. Ik had misschien naar het buitenland gekund, maar ik ben nog niet helemaal uitgebloeid. Ik heb nog niet echt gedaan wat ik moet doen om die stap naar het buitenland te maken. Op dat gebied moet je realistisch zijn. Daarnaast word ik in Leiden aangenomen met een goed hart. Als je bij je werkgever met open armen wordt ontvangen, is die keuze ook makkelijker.”

Kherrazi, die inmiddels op 40 interlands staat, was er in Zagreb ook bij. Basketbal op een hoog niveau, zo oordeelde Kherrazi, die voor het tweede jaar op rij werd uitgeroepen tot beste verdediger van de Dutch Basketball League, over EuroBasket 2015. “Het spel is snel en de spelers maken ook snel beslissingen. Alles gaat een paar seconden eerder en is vloeiender. Dat heeft te maken met ervaring. Je ziet daar ook dat als een wedstrijd close is bepaalde spelers, die al jaren op dit niveau spelen, opstaan.”

Als het over de kwalificatiewedstrijden gaat, neemt de op meerdere posities inzetbare international het woord stunten in de mond. “Wij hebben nog niet zoveel historie. Denemarken en Oostenrijk moeten wij pakken. Om naar EuroBasket 2017 te gaan, moeten we minstens vier wedstrijden winnen en het liefst vijf. Een ploeg als Duitsland is al jarenlang op toeren. We moeten dus stunten. De kern van 2014 is er nog. Wij moeten dat nu zien te herhalen.”