Nieuwsbericht

Orange Lions tonen karakter

13 augustus 2016

Halverwege het derde kwart keken de Orange Lions in Tbilisi tegen een achterstand van 22 punten aan: 41-63. Oranje knokte zich via een 23-3 run knap terug tot 64-66, maar Rusland bleef uiteindelijk door een batterij aan drietjes (19 stuks) overeind: 74-86.

Rusland had gisteren onder aanvoering van oud-NBA’er Aleksey Shved (18 punten) en Vitaly Fridzon (14 punten) met 82-67 afgerekend met Oekraïne. De Orange Lions waren de strijd om de Tbilisi City Hall Cup van start gegaan met een 66-77 nederlaag tegen Georgië.

Toon van Helfteren, die vandaag uit voorzorg geen beroep deed op Mohamed Kherrazi en Charlon Kloof, opende het duel met Bryan Alberts, Jessey Voorn, Worthy de Jong, Thomas van der Mars en Nicolas de Jong. De wedstrijd was nog maar een paar minuten oud of de Russen hadden al een 0-8 run geplaatst. De Orange Lions toonden echter aan niet onder de indruk te zijn. In de aanval werd rustig gespeeld en dat sorteerde effect. Zo knalde Voorn een verre driepunter binnen en schoot Nicolas de Jong een jumper via het bord binnen voor 7-10. In de zevende minuut pakte Worthy de Jong een steal om aan de andere kant simpel te dunken. Twee vrije worpen van Arvin Slagter betekenden zelfs 11-12. In de laatste twee minuten van het eerste kwart plaatste Rusland een tussensprint. Shved bekroonde een drive over de baseline met een achterwaartse dunk. Daarmee werd de kwartstand op 13-23 bepaald.

In de openingsminuten van de tweede periode lieten de Orange Lions goede dingen zien. De Nederlanders kwamen via een 8-1 run terug tot 21-24. Opvallend was de eenvoudige score van Slagter uit het innemen van de bal op de achterlijn. Via Shved en Sergey Karasev herstelden de Russen weer, waarop Van Helfteren een time-out nam. Een paar keer balverlies zorgde voor een grotere achterstand: 23-35. Yannick Franke en Voorn deden nog even wat terug via verre driepunters, maar in de laatste drie minuten namen de Russen duidelijk afstand: 34-51.

Na de pauze gingen de Russen in hoog tempo door. Van alle kanten vlogen de driepunters door de ring. Na vier minuten moest Van Helfteren een time-out nemen om zijn ploeg weer in de rails te krijgen. De achterstand was inmiddels opgelopen tot 22 punten: 41-63. Nu is Van Helfteren in staat om van elk team een vechtersmachine te maken. Ondanks grote achterstanden krijgt hij zijn team zo ver om strijd te leveren. Dat was vandaag ook weer het geval. Waar de Orange Lions voor rust moeizaam tot scoren kwamen in de paint, veranderde dat beeld aanzienlijk. Roeland Schaftenaar en Thomas Koenis lieten zich inside gelden. Na een double teaming van Dimeo van der Horst en Franke veroverden de Orange Lions de bal en kreeg Franke de score na goaltending. Het hevige protesteren van Rusland leverde een technische fout op, waarna Slagter van de lijn de stand op anderhalve minuut van het einde van het kwart op 55-66 bepaalde. Koenis pakte aan het eind van het kwart ook nog de laatste score mee voor 57-66.

De Orange Lions speelden stukken agressiever. De hustle plays waren doorgaans ook voor het Nederlands team. Die lijn werd in het laatste kwart doorgetrokken. Uit een prima aanval kwam Voorn door met een driepunter. Thomas van der Mars bekroonde een 23-3 run met een hook shot: 64-66. Dmitiri Khvostov (18 punten, vijf drietjes) en Shved (23 punten, zes drietjes) zorgden met twee rake driepunters dat de Russen weer even adem konden halen. Na scores van Schaftenaar en Franke kwamen de Lions nog wel terug tot 68-74, maar daarna bleven de Russen uit het zicht door opnieuw een aantal driepunters: 74-86.