Nieuwsbericht

Goed spel Voorn en Koenis

12 augustus 2016

De Orange Lions zijn de strijd om de Tbilisi City Hall Cup met een nederlaag begonnen. Gastland Georgië was met 77-66 te sterk voor de Orange Lions. Het echte verschil werd pas in het vierde kwart gemaakt. Jessey Voorn en Thomas Koenis speelden een sterke wedstrijd.

De laatste wedstrijd tussen beide ploegen vond op EuroBasket 2015 plaats. In Zagreb wonnen de Orange Lions destijds met 73-72.

Toon van Helfteren opende de wedstrijd met een kleine line-up. Jessey Voorn, Worthy de Jong en Charlon Kloof speelden in de perimeter, Nicolas de Jong en Roeland Schaftenaar waren de lange mannen van de Orange Lions. Georgië was ook op volle oorlogssterkte, aangevoerd door Zaza Pachulia en de genaturaliseerde Amerikaan Michael Dixon.

In de openingsperiode leek Georgië na een goede start van Nederland (scores van Worthy de Jong en Nicolas de Jong) de overhand te krijgen. Voorn zorgde nog wel voor 7-9 halverwege het eerste kwart, maar daarna volgde een 6-0 run voor de gastheren. De Orange Lions, die het nog zonder Mohamed Kherrazi (rug) moeten stellen, lieten zich niet zo maar opzij zetten. Arvin Slagter, die zijn honderdste interland speelde, zette de Orange Lions met twee loepzuivere driepunters op een 18-19 voorsprong na tien minuten.

In de tweede periode leken de Orange Lions van afstand door te gaan. Bryan Alberts en Schaftenaar knalden er ook driepunters in, waardoor het na drie minuten spelen 22-25 was. Dixon gaf zich niet zo maar gewonnen en door zijn aanvallende impulsen werd het in één ruk 39-25. In die 17-0 run kwamen negen punten van de hand van Dixon. Twee time-outs van Helfteren zorgden echter weer voor een kanteling in de wedstrijd. Na vier minuten zonder score brak Voorn met een driepunter de ban. Nederland voerde het tempo, tot genoegen van Helfteren, wat op. Worthy de Jong vond een paar keer Thomas Koenis die makkelijk wist te scoren. Eerst tekende Koenis voor een and-1, in de aanval daarna rondde de center ondanks een fout van Georgië een break fraai af. Daarmee haakten de Orange Lions weer aan en kwam de ruststand op 41-37 voor Georgië.

Na de pauze bleef Nederland lange tijd volgen. Vooral Voorn liet zien een aanwinst te zijn voor de Orange Lions. In het derde kwart scoorde de naar Zorg en Zekerheid Leiden overgestapte shooting guard 11 punten. Kort voor het eind van het derde kwart zorgde Koenis op assist van Slagter voor het kleinste verschil na de pauze: 53-52.

Aan het begin van het vierde kwart hadden de Orange Lions opnieuw een goede run. Via Thomas van der Mars en Alberts kwamen de oranjehemden binnen anderhalve maand terug tot 59-57. In vier minuten tijd liep de thuisploeg, met gangmaker Pachulia en afmaker Viktor Sanikidze aan het roer, weg naar een comfortabele voorsprong van 70-59. Daarmee was de wedstrijd feitelijk gespeeld. Via wat vrije worpen over en weer werd het uiteindelijk 77-66 voor de thuisploeg.

De 17-0 run in de tweede periode heeft de Georgiërs in het zadel geholpen. De Orange Lions kwamen nog twee keer goed terug, maar kregen geen kans meer om de voorsprong te pakken. Voorn speelde aanvallend een sterke wedstrijd en werd topschutter met 17 punten. Koenis (12 punten) en Alberts (10 punten) zaten ook in de dubbele cijfers. Koenis en Van der Mars pakten allebei 6 rebounds. Worthy de Jong deelde 5 assists uit.