Nieuwsbericht

Koenis verwacht zes zware duels

12 augustus 2016

Thomas Koenis ziet mogelijkheden voor de Orange Lions om zich te kwalificeren voor EuroBasket 2017, maar makkelijk zal het niet worden. De 2.10 lange center verwacht dat de Orange Lions zes zware wedstrijden voor de kiezen gaan krijgen.

In de kwalificatiereeks in 2014 speelde Koenis een belangrijke rol. Samen met Nick Oudendag heerste hij onder de borden. Toen vorig jaar alle grote mannen van buitenlandse clubs beschikbaar waren, was Koenis de laatste afvaller voordat de reis naar EuroBasket 2015 ging beginnen.

Motivatie
“Het is natuurlijk een domper als je als laatste afvalt”, stelt de 26-jarige speler van Zorg en Zekerheid Leiden. “Aan de andere kant is het ook wel weer een motivatie geweest om een goed seizoen te draaien, zodat ik er dit jaar wel weer bij zou zitten. Ik moest me verbeteren.”

Dit jaar hebben de Orange Lions weer te maken met een aantal afzeggingen. “Sommige mensen zijn daar rouwig om, maar aan de andere kant biedt dit ook weer kansen voor andere mensen. Dit jaar zit ik er nu gewoon bij.”

Koenis, die in 2010 onder bondscoach Gadi Kedar op 20-jarige leeftijd al debuteerde in het nationale team, kijkt met gemengde gevoelens terug op afgelopen seizoen. “Het seizoen bij Zorg en Zekerheid Leiden is niet zo heel goed gegaan. Zeker niet als je in de halve finale wordt uitgeschakeld. Je wilt sowieso de finale halen en kampioen worden. Als je dan ook nog eens bekijkt hoe we de bekerfinale hebben verloren. Het kon veel beter dan de manier waarop we in de bekerfinale en de play-offs speelden. Het teamspel was niet goed genoeg.”

Zelf kan Koenis wel terugkijken op een prima eerste jaar bij Zorg en Zekerheid Leiden. De enige big guy van de Leidse ploeg zette gemiddeldes neer van 8.6 punten en 9.0 rebounds. In de play-offs tegen Donar deed hij er nog een schepje bovenop: gemiddeld 8.7 punten en 11.8 rebounds. “Ik heb wel stappen gemaakt. Ik heb hier een wat grotere rol gekregen en kon me daardoor iets meer profileren. Zeker in de laatste periode van het seizoen en in de play-offs heb ik wel lekker gespeeld.”

Duitsland, Denemarken en Oostenrijk zitten in de poule van de Orange Lions. “Tegen Duitsland worden twee hele zware wedstrijden. De Duitsers hebben een hele goede ploeg. Ik denk dat we van Denemarken en Oostenrijk kunnen winnen, maar we moeten die ploegen niet onderschatten. Dat worden ook zware wedstrijden. We moeten echt goed spelen om die wedstrijden te winnen.”

Thuisvoordeel
De Orange Lions sluiten de kwalificatiereeks af met een thuiswedstrijd tegen Duitsland. Koenis, die afgelopen maanden aan spiermassa heeft gewonnen, spreekt de hoop uit dat er in die wedstrijd gestunt kan worden. “Die laatste wedstrijd hier in Leiden kan nog best belangrijk zijn. Dat we thuis spelen, is wel een voordeel. Dat zag je twee jaar geleden ook toen we van Montenegro wonnen. Het thuisvoordeel in de laatste wedstrijd was van groot belang. Niks is onmogelijk.”

Nicolas de Jong lijkt de startende center te worden. Op de centerpositie heeft Koenis ook wat concurrentie van Thomas van der Mars. Niettemin verwacht de 26-jarige center een bijdrage te kunnen leveren. “Natuurlijk in de rebound, maar ook in de verdediging. Als we blue spelen kan ik best wel agressief zijn. Ik denk dat we daarmee veel druk kunnen zetten. In de aanval moet ik gewoon mijn dingetje doen. Maar we moeten echt als team spelen.”

Koenis krijgt bij de Orange Lions in de aanval de nodige ruimte om één tegen één te gaan. Iets wat bij Zorg en Zekerheid Leiden niet zo vaak voorkwam. “Bij Zorg en Zekerheid Leiden speelden we niet zo veel inside. Het is wel iets waaraan ik werk, bijvoorbeeld agressiever naar de basket gaan. Ik hoop dat te kunnen laten zien bij de Orange Lions.”