Nieuwsbericht

Voorn is terug bij de Orange Lions

10 augustus 2016

Al in 2010 maakte de toen 20-jarige Jessey Voorn zijn debuut bij de Orange Lions. Toch staat de 1.93 meter lange aanwinst van Zorg en Zekerheid Leiden pas op 17 interlands. Sinds 2013 hebben blessures en minder speeltijd bij clubs roet in het eten gegooid. Na een sterk seizoen bij Landstede Basketbal is Voorn weer terug.

Afgelopen seizoen is voor Voorn goed verlopen. De shooting guard had een groot aandeel in de successen van Landstede Basketbal. De Zwolse formatie sloot het seizoen als koploper in de Dutch Basketball League af en bereikte voor het eerst sinds 2005 de eindstrijd van de play-offs. Daarin verloor Landstede Basketbal van Donar, maar in wedstrijd twee in Groningen hield Voorn in het derde kwart zijn ploeg in de race door in dat kwart 19 van de 28 Zwolse punten voor zijn rekening te nemen.

In het reguliere seizoen was Voorn goed voor 12.5 punten, 2.1 driepunters, 2.3 rebounds en 2.3 assists per wedstrijd. In de play-offs scoorde Voorn zelfs nog meer, namelijk 14.9 punten per wedstrijd.

Veel minuten

Voorn kijkt met genoegen terug op afgelopen seizoen. “Het laatste jaar dat ik in Groningen speelde, heb ik mede door een blessure niet zo veel gespeeld. Daarna heb ik in Spanje ook weinig gespeeld. Nu had ik echt een seizoen dat ik veel minuten heb gemaakt. Ik ben sterker en constanter geworden. Ik heb ook meer ervaring opgedaan en in de play-offs meer minuten dan ooit gemaakt. Daar leer ik ook weer van.”

Van tevoren had Voorn niet verwacht dat zijn goede spel hem een transfer naar Zorg en Zekerheid Leiden zou opleveren. “Ik heb een gesprek met coach Paul Vervaeck en het bestuur gehad en dat gaf mij een goed en warm gevoel. Zorg en Zekerheid Leiden is een stabiele club met veel ambitie. Ik denk dat ze in Leiden ook nog wel een appeltje te schillen hebben met Donar. Wat dat betreft delen we die ambitie. Dat is vooral belangrijk. Ik hoop dat ik mijn spel uit de play-offs bij Zorg en Zekerheid Leiden het hele seizoen door kan trekken.”

Vorig jaar verscheen Voorn op de trainingen van de Orange Lions ter voorbereiding op EuroBasket 2017. De nu 26-jarige guard was niet opgenomen in de selectie van hoofdcoach Toon van Helfteren. Een keuze waarin Voorn zich kon vinden. “Ik had de kwalificatiewedstrijden van 2014 niet meegemaakt. Daarnaast had ik in Spanje nauwelijks tot niet gespeeld.” Doordat Worthy de Jong bij aanvang van de trainingen in de zomer van 2015 nog geblesseerd was, werd Voorn door Van Helfteren benaderd om het eerste traject mee te trainen. Voorn stemde daarmee in. “Ik zou mijn werk zo goed mogelijk doen en gaan zorgen dat er dit jaar in ieder geval weer bij zou zijn.”

Uitdagende poule

Voorn geeft hoog op van de kansen van de Orange Lions. “We zitten in een mooie en uitdagende poule. Duitsland is natuurlijk een heel goed team. Tegen Duitsland moeten we één wedstrijd zien te stelen. Ik vind dat we tegen Oostenrijk en Denemarken alle wedstrijden moeten winnen. Oostenrijk is wel een gevaarlijk team. Ze hebben jonge getalenteerde spelers in de selectie zitten. Eigenlijk een identieke groep als wij hebben. Oostenrijk zie ik als onze belangrijkste concurrent.”

Bij de Orange Lions zal Voorn bijdragen aan een stukje energie, zowel aanvallend als verdedigend. Agressiviteit en creativiteit in de aanval plus een goed schot behoren ook tot zijn bagage. Dat laatste kwam in de tweede oefenwedstrijd in en tegen Polen nadrukkelijk naar voren. Voorn schoot vier van zijn vijf driepunters raak en sloot de interland af met 12 punten, zijn hoogste score ooit als international.

Voorn ziet zichzelf meer als een 2-speler, maar kan ook als combo guard spelen. “We hebben Charlon Kloof als echte één. Dimeo van der Horst en Stefan Mladenovic kunnen ook als pointguard spelen, maar ik verwacht dat Worthy de Jong en ik ook als combo moeten gaan spelen. Dat is zeer zeker mogelijk.”