Nieuwsbericht

NIeuwe nederlaag Orange Lions

6 augustus 2016

Tot aan de vierde minuut van het laatste kwart wisten de Orange Lions prima in het spoor te blijven van de Polen. Daarna pakte de thuisploeg nog even flink door, waardoor het uiteindelijk 82-64 voor Polen werd en de Orange Lions tegen de tweede nederlaag in de oefencampagne opliepen. Jessey Voorn was goed voor vier driepunters.

De Orange Lions beginnen tegen Polen met een iets andere opstelling. In plaats van Thomas van der Mars start nu Roeland Schaftenaar, die gisteren maar zeven minuten speelde. De anders starters zijn Charlon Kloof, Worthy de Jong, Arvin Slagter en Nicolas de Jong. Vanwege een lichte rugblessure blijft Mohamed Kherrazi aan de kant.

Na nog geen vier minuten spelen, bij een stand van 13-6 voor Polen, ziet Toon van Helfteren zich gedwongen om zijn mannen voor een minuut naar de kant te halen. Vooral van afstand doen Adam Waczynski en Maciej Lampe de Orange Lions pijn met hun driepunters. Vier punten op rij van Roeland Schaftenaar houden Nederland echter op de been. Op 44 seconden van het einde van het eerste kwart wordt de eerste score door een kleinere Nederlandse speler gemaakt als Yannick Franke via één rake vrije worp voor 16-13 tekent. De andere twaalf punten waren allemaal gescoord door Nicolas de Jong, Schaftenaar en Thomas van der Mars. Diezelfde Van der Mars speelt een hoofdrol in de laatste tien seconden. Eerst schiet de uit Gouda afkomstige center twee vrije worpen raak. Daarna maakt hij nog een fout op een driepuntspoging van A.J. Slaughter. De genaturaliseerde Amerikaan heeft geen problemen met dat buitenkansje en brengt via drie rake vrije worpen de stand na tien minuten op 21-15.

Polen begint het tweede kwart sterk, want na zes seconden knalt Tomasz Gielo al een driepunter binnen. De Orange Lions zijn echter niet onder de indruk. Worthy de Jong, Schaftenaar (twee vrije worpen) en Jessey Voorn met een driepunter zorgen binnen twee minuten voor 24-22. Polen probeert weer wat afstand te nemen, maar opnieuw Voorn met een driepunter voorkomt in de zesde minuut een te grote voorsprong: 30-28. Drie Poolse driepunters op rij (Twee keer Szymin Szewczyk en eentje van Lukasz Koszarek) zorgen vervolgens voor een serieus gaatje: 41-31. Maar zoals vrijwel altijd laat een team van Van Helfteren zich niet kisten. Eerst tekent Thomas Koenis voor een and-1, daarna knalt Voorn al zijn derde driepunter van de eerste helft binnen voor 41-37. Na een misser van Lampe komt Van der Mars nog door met twee rake vrije worpen om de ruststand op 41-39 te bepalen. Voorn en Nicolas de Jong staan allebei op 9 punten, Schaftenaar op 8. Bij Polen zit Lampe met 10 punten in de dubbele cijfers.

Meteen na de rust trekt Nicolas de Jong de Nederlandse run door naar 10-0. De Orange Lions weten echter niet de leiding over te nemen, maar pareren wel elke uitlooppoging van Polen. In de achtste minuut van het derde kwart komt Polen op 54-47, maar via de opnieuw sterk spelende Van der Mars en een driepunter van Slagter wordt het aan het eind van het derde kwart 56-54.

Ook in het vierde kwart zijn het de Polen die steeds het initiatief hebben. De Orange Lions haken echter weer aan via een driepunter van Schaftenaar, die daarmee zijn scoretotaal op 15 punten brengt. Maar in de vierde minuut valt dan een gaatje. Slaughter tekent voor een and-1, waarna Waczynski vanaf de lijn 67-59 noteert. Als vervolgens Szewczyk na een misser van Van der Mars een bommetje laat vallen, grijpt Van Helfteren naar de time-out. De coach brengt Kloof en Schaftenaar weer terug binnen de lijnen voor Van der Mars en Dimeo van der Horst. Schaftenaar benut nog wel een vrije worp, maar de Orange Lions komen deze klap niet meer te boven. Voorn knalt er nog wel een driepunter in om het gat met nog drie minuten te gaan terug te brengen tot 72-63. Het was het laatste wapenfeit van de Nederlandse ploeg, want mede door nog eens driepunters van Waczynski en Gielo wonnen de Polen alsnog ruim: 82-64.

Scores Orange Lions: Roeland Schaftenaar 17, Jessey Voorn 12, Nicolas de Jong 11, Thomas van der Mars 10, Charlon Kloof 3, Arvin Slagter 3, Thomas Koenis 3, Worthy de Jong 2, Dimeo van der Horst 2 en Yannick Franke 1.