Nieuwsbericht

Sensationele zege Young Lions

14 juli 2016

De Young Lions, met ZZ Leiden-speler Jessey Voorn, hebben in hun laatste wedstrijd in Litouwen voor een regelrechte stunt gezorgd. Nederland B klopte Venezuela met 64-59. Venezuela was met de Olympische ploeg in Kedainiai, ter voorbereiding op de Olympische Spelen waar de ploeg aan mee gaat doen.

Hoofdcoach Toon van Helfteren stuurde Jessey Voorn, Worthy de Jong, Bryan Alberts, Thomas van der Mars en Willem Brandwijk als eerste vijftal het veld in. De oranjehemden kenden geen goede start. Na drie minuten was het al 3-9 voor Venezuela. Twee vrije worpen en een driepunter van Brandwijk wezen Nederland het juiste pad. Na twee rake vrije worpen van Voorn namen de Young Lions in de zesde minuut een voorsprong: 10-9. Vanaf dat moment werd er om en om gescoord. Een driepunter van Yannick Franke zorgde voor een 15-13 voorsprong na tien minuten spelen.

Ook in het tweede kwart bleven de verschillen tussen beide ploegen klein. Jito Kok zorgde met een jumper voor een maximale voorsprong van vier punten (17-13). Met nog drie minuten te gaan bepaalde Van der Mars de stand op 29-26. Waar Nederland B vervolgens droog viel, bleef Venezuela wel scoren. Met als gevolgd dat de Zuid-Amerikaanse formatie de rust in kon gaan met een 29-31 voorsprong.

In het derde kwart kantelde de wedstrijd in het voordeel van de Young Lions. Niet meteen, want Venezuela liep eerst nog uit naar 31-37. Back-to-back driepunters van Alberts en Voorn brachten de Young Lions weer aan de leiding: 39-38. Op dat moment was Nederland B duidelijk de betere ploeg. Van der Mars scoorde uit een aanvallende rebound, waarna Voorn ook nog even vijf punten op rij liet aantekenen voor 48-40. Via drie vrije worpen wist Venezuela de schade na drie kwarten nog enigszins te beperken: 48-43.

Venezuela heeft niet voor niets een Olympische ploeg. De Zuid-Amerikanen vochten zich terug in de wedstrijd, mede ook door wat jeugdige overmoed van de Nederlanders. Na vier minuten was het weer gelijk: 52-52. Dat was blijkbaar voor de Young Lions het sein om er een schepje bovenop te doen. Een score van Kok werd gevolgd door een and-1 van Franke. Via twee rake vrije worpen van De Jong werd het vier minuten voor tijd zelfs 59-52. Twee minuten later werd het toch weer billenknijpen voor de Young Lions. Via een driepunter en een score na een aanvallende rebound was Venezuela teruggekomen tot 59-57. Alsof hij al jaren in de Nederlandse ploeg speelt, velde Albert het vonnis over Venezuela door ijskoud twee jumpertjes op rij door de ring te laten glijden: 63-57. Na een rake vrije worp van De Jong mocht Venezuela nog één keer scoren. Met 64-59 behaalden de Young Lions opnieuw een sensationele overwinning.

Met een tweede plaats achter Litouwen sluiten de Young Lions het toernooi af. Zowel Wit Rusland als Venezuela werd geklopt door een ploeg waar zeer zeker muziek in zit. Verdedigend sterk, aanvallend zijn er spelers die met lef durven te spelen. Opkijken tegen grote namen is er niet bij. De stageperiode van Nederland B is nu voorbij, vanaf zaterdag gaan de Orange Lions aan het werk.

Scores: Bryan Alberts 11, Jessey Voorn 10, Thomas van der Mars 10 (12 rebounds), Jito Kok 9, Yannick Franke 8, Worthy de Jong 8 (6 assists), Willem Brandwijk 8.