Nieuwsbericht

Knappe overwinning Young Lions

13 juli 2016

Vooraf waren er velen die zich afvroegen wat een Nederlands B-team op zo’n sterk toernooi in Litouwen te zoeken had. Nadat gisteren Litouwen in grote delen van de wedstrijd aardig partij was gegeven, boekten de Young Lions, met in de gelederen ZZ Leiden-speler Jessey Voorn, vandaag een knappe 76-63 overwinning op Wit Rusland. Een beter antwoord had dit team niet kunnen geven.

In tegenstelling tot Nederland was Wit Rusland niet aanwezig op EuroBasket 2015. België en Macedonië waren te sterk, maar Wit Rusland won wel twee keer van Denemarken, een van de aankomende tegenstanders van de Orange Lions. In Minsk werd het 97-72, maar in het Deense Horsens was het verschil beduidend kleiner. Wit Rusland pakte daar de winst met 66-73. Met dank aan topschutter Vitali Liutych (21 punten), die vandaag tegen de Young Lions toch ook weer goed was voor 14 punten. Hij werd daarmee topscorer bij Wit Rusland.

De Young Lions openden vandaag met Jessey Voorn, Dimeo van der Horst, Worthy de Jong, Willem Brandwijk en Thomas van der Mars. De onbevangen spelende Lions lieten meteen zien dat hier een ploeg stond waartegen het niet makkelijk winnen is. De filosofie van hoofdcoach Toon van Helfteren werd binnen de lijnen naar hartenlust uitgevoerd: hard werken voor elkaar en goed verdedigen. Wit Rusland nam aanvankelijk nog wel een voorsprong (8-9 na vijf minuten), maar vier punten op rij van Thomas van der Mars brachten de Orange Lions aan de leiding: 13-11. Via een jumpertje van Jito Kok en een score van Yannick Franke liep Nederland B langzaam uit. Drie rake vrije worpen van Kok in de slotfase van het eerste kwart zorgden voor een 20-16 stand na tien minuten spelen.

In de tweede periode bleef Wit Rusland nog heel even bij, Na een driepunter van Worthy de Jong en een tweetal vrije worpen sloegen de Young Lions een klein gaatje: 30-24. In de daaropvolgende fase speelde Nederland B even niet goed. Er werd teveel gekeken naar de eigen kansen en in de fastbreak werd de bal een paar keer teveel naar een ander gespeeld. Wit Rusland wist van deze mindere twee minuten niet te profiteren. De Young Lions waren als eerste ploeg weer bij de les, mede dankzij een zonepress. Jessey Voorn knalde een afstandsbom binnen, waarna Kok met twee rake vrije worpen het verschil op tien punten bracht: 35-25. Die marge stond bij rust nog steeds op het bord: 39-29.

Wit Rusland kwam na de pauze beter uit de kleedkamer. De Young Lions lieten wat slordigheden zien, waardoor Wit Rusland na vier minuten op gelijke hoogte kwam: 41-41. Normaal gesproken kan het verspelen van een ruime voorsprong een ploeg van slag brengen, maar daar was in dit geval geen sprake van. Bryan Alberts zorgde er samen met De Jong voor dat de Orange Lions weer op voorsprong kwamen. Even veerde Wit Rusland nog op door met een driepunter terug te komen tot 49-48, maar daarna gooide Nederland B er via Van der Mars, De Jong (driepunter) en Alberts een 7-0 run tegenaan. Een fraaie pass van De Jong stelde Van der Mars in staat om tegen het einde van het derde kwart een and-1 te produceren voor een 59-50 voorsprong. Twee vrije worpen van Wit Rusland bepaalden de stand na drie kwarten op 59-52.

In het vierde kwart zijn de Young Lions niet meer in gevaar gekomen. Als Wit Rusland terug leek te komen, kwam daar steeds een gepast antwoord. Bijvoorbeeld via een dunk van Kok na een steal of een drietje uit de hoek van Willem Brandwijk. Met vier punten op rij zette Franke de verrassende eindstand op het bord: 76-63. “Een mooie overwinning voor de toekomst”, stelde teammanager Peter van Noord na afloop. “De Young Lions are getting ready for the next decade.”

Scores: Worthy de Jong 14 (4 steals), Jito Kok 13 (7 rebounds, 5 steals), Yannick Franke 13, Bryan Alberts 12, Thomas van der Mars 12 (10 rebounds, 7 aanvallend!), Jessey Voorn 7, Willem Brandwijk 5.