Nieuwsbericht

Haal het thuisvoordeel terug!

11 mei 2016

Zorg en Zekerheid Leiden schoot dinsdagavond enorm uit zijn slof. Met een dikke 73-43 overwinning op Donar werd de stand in de serie teruggebracht naar 2-3. Volgende opdracht: donderdag winnen in Groningen om het op een zevende wedstrijd in Leiden aan te laten komen.

Het zal bij de vele volgers ongetwijfeld duidelijk zijn dat deze halve finalereeks tussen Zorg en Zekerheid Leiden en Donar erg veel overeenkomsten vertoont met de halve finaleserie van vorig seizoen. Ook toen raakte Zorg en Zekerheid Leiden in de derde wedstrijd het thuisvoordeel en ook toen werd wedstrijd vijf dik gewonnen. Het probleem was alleen dat er drie keer niet gewonnen werd in Groningen, al waren er zeker kansen. Tot nu toe heeft Zorg en Zekerheid Leiden ook nog geen zege uit MartinPlaza mee naar huis genomen. Hoog tijd dat daar verandering in komt.

Hoewel de uitslagen van wedstrijd drie (76-93 voor Donar) en wedstrijd vijf (73-43 voor Zorg en Zekerheid Leiden) ruim zijn uitgevallen, zit er niet zoveel verschil tussen beide teams. Het gaat vaak om details, maar bovenal om teamgeest. Na drie nederlagen op rij leek het alsof het Leidse team als los zand aan elkaar hing. Cashmere Wright leek dat in een Groningse krant te bevestigen, hoewel de Leidse spelmaker meteen na het lezen van het verhaal op social media alles ontkrachtte. Aan zijn spel van dinsdag was in elk geval te zien dat de Leidse spelmaker niet van plan is om zich zonder slag of stoot gewonnen te geven.

Zorg en Zekerheid Leiden deed twee dingen erg goed. Ten eerste werd er als team gespeeld en werd in de aanval vaker naar de vrije man gezocht dan een individuele actie te ondernemen. Die extra pass zorgde voor open schoten en zo waar negen driepunters. Dat laatste had Zorg en Zekerheid Leiden nog nauwelijks laten zien in deze serie. Na vier wedstrijden had de Leidse ploeg pas vijftien voltreffers genoteerd, dinsdag kwamen er in één keer negen bij. “Door de aanvallen goed uit te spelen, kwamen we ook beter uit in de verdedigende match-ups. We kregen geen breaks tegen en werden niet van het veld gelopen”, stelde coach Eddy Casteels na afloop tevreden vast.

Bovendien werd het belangrijke wapen van Donar, de driepunter, dit keer goed verdedigd. Na vier wedstrijden had Donar 39 driepunters benut tegen een percentage van net even boven de veertig procent. Vaak vrije driepunters. Dinsdag werd er door de Leidse verdediging beter geanticipeerd op de opties voor de driepunter, met als resultaat minder vrije driepunters voor Donar en dat was aan het percentage van 9,1% te merken (2 raak uit 22 pogingen).

Door de veegpartij is het zelfvertrouwen bij Zorg en Zekerheid Leiden danig toegenomen. Bovendien hoefden de belangrijkste spelers niet dikke dertig minuten binnen de lijnen te blijven. Alleen Cashmere Wright kwam bij Zorg en Zekerheid Leiden tot 31 minuten. Dat gold overigens ook voor Donar, waar Lance Jeter halverwege het derde kwart al naar de bank verdween. De meeste spelers hebben in elk geval tijdens deze vijfde wedstrijd wat rust kunnen pakken.

Voor wie de reis naar Groningen niet gaat ondernemen, zijn er de nodige alternatieven. Ziggo Sport brengt de zesde wedstrijd uit deze serie live op de buis. Heb je geen Ziggo, dan biedt RTV Noord hier uitkomst. In verband met de live uitzending van Ziggo Sport begint het duel om 20.00 uur.