Nieuwsbericht

ZZ Leiden: not in our house!

9 mei 2016

Zorg en Zekerheid Leiden staat voor een zware opgave. De Leidse ploeg moet drie duels op rij tegen Donar winnend afsluiten om de finale van de play-offs te bereiken. Op dinsdag 10 mei moet Zorg en Zekerheid Leiden er in de eigen Vijf Meihal 3-2 van zien te maken.

De serie van dit seizoen heeft angstvallig veel weg van de serie van afgelopen seizoen. Ook toen raakte Zorg en Zekerheid Leiden het thuisvoordeel in de derde wedstrijd kwijt en werd een achterstand van 3-1 opgelopen. Donar had het karwei af kunnen maken in de Vijf Meihal, maar kwam van een koude kermis thuis: 85-56. Zorg en Zekerheid Leiden kwam in de zesde wedstrijd nog wel in de buurt van Donar, maar slaagde er niet in om in MartiniPlaza te winnen: 77-71. Daarmee eindigde de serie in 4-2, ging Zorg en Zekerheid Leiden op vakantie en verloor Donar uiteindelijk in de eindstrijd van SPM Shoeters.

Zorg en Zekerheid Leiden staat nu ook met 3-1 achter en moet alle resterende duels tegen Donar zien te winnen. Dat zal zeker een zware opgave zijn. Afgezien van Ricoh Astronauts in 1999 is het in de historie van de play-offs in Nederland nog niet eerder voorgekomen dat een ploeg met thuisvoordeel een 3-1 achterstand wist om te zetten in een 4-3 overwinning. In het verleden behaalde resultaten bieden echter geen garantie voor de toekomst. Waarom zou dit team van Zorg en Zekerheid Leiden niet in staat zijn om zich op dit vlak ook een plaats in de geschiedenisboeken te verwerven.

Feit is wel dat Zorg en Zekerheid Leiden aanvallend meer steun moet geven aan Worthy de Jong. De MVP van het reguliere seizoen was in de afgelopen twee wedstrijden goed voor 26 en 22 punten. Afgelopen zaterdag haalde verder alleen Jeroen van der List met 10 punten de dubbele cijfers. De Leidse spelverdelers kwamen zaterdag nauwelijks in het verhaal voor. Rogier Jansen schoot 0 uit 5 en kwam via vier rake vrije worpen tot 4 punten. Cashmere Wright kwam eveneens uit op 4 punten door 2 van zijn 7 schotpogingen te benutten.

Een ander probleem vormen de driepunters. Donar pakte zaterdag weer 10 driepunters mee, waar Zorg en Zekerheid Leiden op twee bleef steken. In de vier wedstrijden tot nu toe staat Donar op 39 driepunters, Zorg en Zekerheid Leiden op 15. Dan kun je wel een beter schotpercentage hebben, maar deze homeruns doen dat verschil in percentage weer teniet.

Het motto voor deze wedstrijd moet dan ook luiden: ‘Not in our house!’. De Leidse ploeg heeft steun nodig van alle supporters, ook wanneer het even niet meezit. Juichen als het goed gaat, is prima, maar blijf je ploeg ook steunen als het eens wat minder gaat. Zorg en Zekerheid Leiden moet met opgeheven hoofd het veld kunnen verlaten en op weg gaan naar wedstrijd zes. Het mag toch niet zo zijn dat de spelers van Donar dinsdag een feestje gaan vieren in onze eigen Vijf Meihal. Schaf snel een kaartje aan, want ondanks de 3-1 achterstand belooft het weer een volle bak te worden. Kaarten kun je hier kopen. Dit is sowieso aan te raden, want kaarten aan de kassa – als die er nog zijn – zijn drie euro duurder. Tot dinsdag!