Nieuwsbericht

Met de rug tegen de muur

6 mei 2016

De nederlaag van donderdagavond tegen Donar heeft Zorg en Zekerheid Leiden met de rug tegen de muur gezet. De ploeg is het thuisvoordeel kwijtgeraakt en moet nu minimaal één keer winnen in Groningen om de finale te halen. De eerste kans is zaterdag 7 mei.

De opdracht voor Zorg en Zekerheid Leiden is nu hetzelfde als tijdens de play-offs van vorig seizoen. Ook toen ging de tweede thuiswedstrijd tegen Donar verloren (69-79) en stond de ploeg van Eddy Casteels voor de zware taak om in Groningen een wedstrijd terug te pakken. Daartoe waren er zeker kansen. Het verschil in de twee laatste wedstrijden in Groningen was minimaal: 63-59 en 77-71. Tussendoor had Zorg en Zekerheid Leiden wedstrijd vijf, in Leiden, nog met 85-56 in winst omgezet.

Wat Zorg en Zekerheid Leiden beter moet doen, is het verdedigen van de driepunter. In drie wedstrijden kreeg de Leidse ploeg maar liefst 29 driepunters te verwerken. Alleen donderdagavond al twaalf stuks. Die driepunters komen van alle kanten: Jason Dourisseau 6, Drazen Bubnic 5, Lance Jeter 5, Sean Cunningham 4, Ross Bekkering 4, Chase Fieler 4, Tjoe de Paula 1. Vooral de dertien driepunters van de lange Groningse mannen Bubnic, Bekkering en Fieler moeten beter verdedigd worden. Bij wijze van spreken kan dit trio rustig even naar huis bellen voordat ze een schot lossen. Ter vergelijking: Zorg en Zekerheid Leiden zit pas aan 13 rake driepunters.

Daarnaast moeten de spelers van Zorg en Zekerheid Leiden zorgen dat ze niet al te snel op persoonlijke fouten worden getrakteerd. Donderdagavond stond Zorg en Zekerheid Leiden in de rust al op 17 persoonlijke fouten, waaronder dus ook die twee onsportieve fouten van Mohamed Kherrazi. Of die fouten terecht of onterecht worden gegeven, doet er niet toe. Het kan gebeuren dat een fout ten onrechte wordt gegeven, maar blijf dan niet de hele tijd ageren tegen de arbitrage. Accepteer dit, laat je niet uit je concentratie halen en blijf je eigen spel spelen.

En dat is tegen een goed team als Donar keiharde noodzaak. Solo win je niet van de Groningers, daarvoor is de tegenstander gewoon te goed. Alleen als je als team blijft functioneren, dan maak je kans op een overwinning. Zoals in de openingswedstrijd van de play-offs. In die wedstrijd had Zorg en Zekerheid Leiden vijf spelers in de dubbele cijfers en dan zat Rogier Jansen, die toen zwak speelde, daar nog niet eens bij. Ook in de uitwedstrijd was de scorebalans goed verdeeld, met zes spelers die aan acht punten of meer kwamen. Daar was een zwakke fase in het derde kwart eigenlijk beslissend voor de uitkomst van dit duel.

Het valt overigens wel te verwachten dat Zorg en Zekerheid Leiden zaterdag uit een ander vaatje gaat tappen. De ploeg aast op revanche voor de nederlaag, maar ook voor het uitsluiten van Mohamed Kherrazi, al in de eerste helft van de wedstrijd van donderdag. Zoals al de hele serie, zal er tijdens de wedstrijd van zaterdag ook weer hard en intens basketbal te zien zijn. Het is de vraag wie daar in een vrijwel volledig uitverkocht MartiniPlaza het beste mee om weet te gaan.