Nieuwsbericht

Wéér tegen Donar in de play-offs

28 april 2016

Voor de vierde keer op rij moet Zorg en Zekerheid Leiden het in de halve finale van de play-offs opnemen tegen Donar. Het eerste duel van deze best of seven serie vindt zaterdag 30 april om 20.00 uur in de Leidse Vijf Meihal plaats.

In het tienjarig bestaan van Zorg en Zekerheid Leiden is het al voor de zesde keer dat Zorg en Zekerheid Leiden op de Groningers stuit. In de eerste drie jaren van het bestaan van de Leidse basketbalclub werd Donar vermeden. In het allereerste jaar was EiffelTowers Den Bosch in de eerste ronde te sterk. Het jaar daarop plaatste Zorg en Zekerheid Leiden zich niet voor de play-offs. In het seizoen 2008/2009 stond Amsterdam in de eerste ronde al in de weg. Ook in het seizoen 2011/2012 werd er niet tegen Donar gespeeld. De Groningers werden in de halve finale uitgeschakeld door EiffelTowers Den Bosch, dat daarna de regerend landskampioen Zorg en Zekerheid Leiden in de finale versloeg.

In het seizoen 2009/2010 kwamen beide ploegen elkaar voor het eerst in de halve finale tegen. Zorg en Zekerheid Leiden won het eerste duel in Groningen met 67-76, maar raakte het daardoor verworven thuisvoordeel in de tweede wedstrijd al weer kwijt. Donar pakte in de Vijf Meihal de winst met 74-79. Beide ploegen wonnen vervolgens in eigen huis, al had Zorg en Zekerheid Leiden daar wel een verlenging voor nodig: 90-88. In de vijfde en beslissende wedstrijd ging de winst naar Donar: 80-70.

De meest memorabele serie is natuurlijk de finale van het seizoen 2010/2011, de enige keer dat beide ploegen elkaar troffen in de eindstrijd van de play-offs. Zelfs in de prehistorische tijd van Parker en Elmex had er nooit een finale plaatsgevonden tussen Donar en de Leidse rivaal. In de eerste zes wedstrijden ging de winst telkens naar de thuisploeg. Gezien de grote verschillen leek een zevende wedstrijd op voorhand al noodzakelijk. En die kwam er ook, en wat voor één. In een kolkende Vijf Meihal waren drie verlengingen nodig om de kampioen aan te wijzen. Zorg en Zekerheid Leiden, dat op de laatste speeldag de eerste plaats in handen kreeg, won deze knettergekke wedstrijd uiteindelijk met 96-95. Bij de NOS regende het klachten omdat Studio Sport de belangrijkste fase van de wedstrijd niet in beeld bracht, maar koos voor een portret van een atleet.

Vanaf het seizoen 2012/2013 komen Donar en Zorg en Zekerheid Leiden elkaar jaarlijks tegen in de halve finale van de play-offs. In dat seizoen maakte een 3-0 sweep tegen Donar onderdeel uit van het 10-0 record van Zorg en Zekerheid Leiden in de gehele play-offs.

Na het tweede kampioensjaar van Zorg en Zekerheid Leiden sloeg de balans weer twee keer uit naar Donar. In het laatste seizoen onder Toon van Helfteren kwam Zorg en Zekerheid Leiden op 2-0, door eerst Donar in Groningen te vermorzelen (44-73) en daarna thuis te winnen (62-59). Donar kwam echter terug door de volgende drie wedstrijden te winnen en zodoende door te stoten naar de finale, waarin de Groningers ook de titel binnenhaalden ten koste van SPM Shoeters Den Bosch.

Vorig seizoen veroverde Zorg en Zekerheid Leiden het thuisvoordeel. De Leidse ploeg verloor de tweede thuiswedstrijd (69-79), waardoor het voordeel naar Donar overging. Zorg en Zekerheid Leiden haalde in de derde thuiswedstrijd, bij een 3-1 achterstand, nog even flink uit: 85-56. Het zesde duel leverde echter winst op voor Donar, dat in de finale overigens onderuit ging tegen SPM Shoeters.

De reis door de tijd laat zien dat de series tussen Zorg en Zekerheid Leiden en Donar altijd bol staan van de spanning. Het laatste competitieduel was al een voorbode van wat we in de play-offs kunnen verwachten. Zorg en Zekerheid Leiden kwam met 4-20 achter, maar won uiteindelijk wel met 69-67. Dat de ploegen verstoppertje zouden spelen, daar was geen sprake van. De winnaar van dit duel zou immers op de tweede plaats eindigen en het thuisvoordeel in de halve finale verkrijgen. Die slag is door Zorg en Zekerheid Leiden gewonnen.

Van thuisvoordeel is pas echt sprake als een volle hal achter Zorg en Zekerheid Leiden gaat staan. U kunt de ploeg daar uitstekend bij helpen. De spelers en coaches juichen dat ook toe. Ga dus snel hierheen en schaf uw kaartje voor 30 april aan. Het wordt druk, dus wees er snel bij. Sterker nog, het is nu al aan te raden om ook een kaartje voor de tweede thuiswedstrijd – op 5 mei, Hemelvaartsdag – aan te schaffen. Dat kunt u hier doen. U wilt toch zeker niets missen van het toetje van het seizoen.