Nieuwsbericht

De play-offs gaan beginnen!

20 april 2016

Vier ploegen beginnen donderdag aan de kwartfinales van de play-offs. Zorg en Zekerheid Leiden is al rechtstreeks geplaatst voor de halve finale. Daarin neemt Zorg en Zekerheid Leiden het op tegen de winnaar van de serie tussen Donar en Challenge Sports Rotterdam. De eerste wedstrijd staat gepland voor zaterdag 30 april in Leiden.

Je kunt in de competitie nog zo goed spelen, het levert je eigenlijk niets op. Pas in de play-offs wordt er echt om het landskampioenschap gespeeld. Dat zijn de wedstrijden die tellen. Waarin de echte toppers opstaan en laten zien hoe het spelletje gespeeld moet worden. Geen tijd meer om fouten te maken, het is nu keiharde business.

In de play-offs gaat het er niet meer om hoe mooi de gespeelde aanvallen zijn, de nadruk ligt op verdedigen en werken tot je er bij neervalt. Een bekend gezegde uit het Amerikaanse basketbal zegt precies waarom het draait: ‘Offense wins games, but defense wins championships’.

In het verre Leidse verleden – de tijd van Parker – was het vooral belangrijk dat een binnengevlogen Amerikaan geweldig kon dunken en voor spektakel moest zorgen. Twee seizoenen lang vertoonde Arthur Collins zijn kunsten in de Vijf Meihal, maar toen hij in de aanloop naar zijn derde seizoen niet tijdig op kwam dagen, koos Parker Leiden voor een andere Amerikaan. Frans van Egmond, een van de blauwe blazers uit die tijd, introduceerde de nieuwe Amerikaan: Ervin Giddings. Wat voor speler Giddings was, wist Van Egmond niet, maar hij liet wel weten dat hij al een paar fantastische dunks van Giddings had gezien.

Dit verhaal geeft wel aan hoe men er toen tegen aankeek: dunken en spektakel. De toeschouwers stroomden toe, de Vijf Meihal was te klein. Maar afgezien van het landskampioenschap in 1978 – met een sobere, maar oerdegelijke Amerikaan in Victor Bartolomé – werden er verder geen prijzen behaald. Telkens ging Den Bosch, en één keer Donar, er met de prijzen vandoor.

De Leidse benadering is tegenwoordig heel anders. Goed, aanvallen is leuk en met Worthy de Jong heeft Zorg en Zekerheid Leiden zeker een spectaculaire speler, maar in de play-offs gaat het om de defense en hard werken. Deze manier van spelen heeft Zorg en Zekerheid Leiden in de afgelopen tien jaar al een aantal (hoofd)prijzen bezorgd. En heeft er dit jaar voor gezorgd dat de bekerfinale werd gehaald (SPM Shoeters was aan de eindstreep een puntje beter) en dat opnieuw rechtstreekse plaatsing voor de halve finale van de play-offs werd bewerkstelligd.

In de laatste wedstrijden tegen SPM Shoeters (65-81 winst in Den Bosch) en Donar (69-67 winst in Leiden) kwam dit spel ook duidelijk naar voren. Helemaal in de wedstrijd tegen de Groningers. Zorg en Zekerheid Leiden verblikte of verbloosde niet bij een 4-20 achterstand na een minuut of acht spelen, stroopte de mouwen nog eens wat verder op en aangemoedigd door het publiek (een belangrijke factor bij wedstrijden in Leiden) werd Donar achterhaald en de tweede plaats veilig gesteld.

Die steun van de zesde man zal Zorg en Zekerheid Leiden in de play-offs zeker weer nodig hebben. De Vijf Meihal moet op zijn grondvesten schudden en tegenstanders moeten met knikkende knieën het veld betreden, met in hun achterhoofd de wetenschap dat hier niets te halen valt.

Naar verwachting wordt Donar de tegenstander in de halve finale, tenzij de Groningse ploeg zich laat verrassen door Challenge Sports Rotterdam. Dat zou een enorme stunt zijn. Op 30 april vindt in elk geval de eerste wedstrijd voor de halve finale plaats, in Leiden. Zorg en Zekerheid Leiden heeft immers het thuisvoordeel behaald door als tweede het reguliere seizoen af te sluiten. Aangezien er vier keer gewonnen moet worden, is het al zeker dat er ook op 5 mei een thuiswedstrijd wordt afgewerkt. Op 3 en 7 mei gaat Zorg en Zekerheid Leiden op bezoek bij Donar. Als de serie langer dan vier wedstrijden wordt, dan is de vijfde ontmoeting op 10 mei weer in Leiden. Ook een eventueel zevende duel wordt dan weer in Leiden afgewerkt op 14 mei. Tussendoor kan er op 12 mei ook nog in Groningen worden gespeeld.

Hoe dan ook, 30 april en 5 mei moet je in jouw agenda blokkeren, want dan is jouw aanwezigheid in de Vijf Meihal vereist. Kaarten voor deze twee wedstrijden kun je nu al bestellen. Ga snel hierheen en sla je slag. Wacht niet te lang, want we weten nu al dat het weer enorm druk gaat worden tijdens de play-offs. Dit zijn echt de wedstrijden die je beslist niet mag missen.