Nieuwsbericht

Worthy de Jong uitgeroepen tot MVP

12 april 2016

Zorg en Zekerheid Leiden heeft goed gescoord bij de jaarlijkse seizoenprijzen in de DBL. Worthy de Jong werd uitgeroepen tot Most Valuable Player, Mohamed Kherrazi ging op herhaling als Defensive Player of the year, terwijl Rogier Jansen werd gekozen als Sixth man of the year.

Coaches, aanvoerders en journalisten gaven Worthy de Jong 139 punten. De creatieve speler van Zorg en Zekerheid Leiden bleef daarmee Ross Bekkering (Donar Groningen) voor. Bekkering was in de jaarlijkse verkiezing goed voor 89 punten, terwijl Grant Gibbs van Landstede Basketbal Zwolle met 54 punten eindigde.

De Jong is de zesde speler van Leiden, die de eer te beurt valt tot Meest Waardevolle Speler van de competitie te worden uitgeroepen. De eretitel werd eerder toegekend aan de ‘Leidse’ spelers Arthur Collins (1978), Jerry Beck (1984), Toon van Helfteren (1986), Danny Gibson (2010) en Seamus Boxley (2012). De Jong is bovendien de tiende Nederlandse MVP in de historie.

De Jong gaat met 35 punten ook op herhaling in het All Star Team, net als de MVP van vorig seizoen, Lance Jeter van Donar Groningen met 26 punten. Op de forwardposities zijn Grant Gibbs (20 punten) en Tyson Hinz (12 punten) - beiden van Landstede Basketbal Zwolle – gekozen. De centerpositie in het All Star Team is met 33 punten voor Ross Bekkering van Donar Groningen.

Ook bij de verkiezing van de beste verdediger van de DBL was er weinig twijfel bij de stemmers. Mohamed Kherrazi werd voor de tweede keer op rij uitgeroepen tot Defensive Player of the year. Het puntentotaal van Kherrazi (121) was voor Steve McWhorter van Landstede Basketbal Zwolle (48 punten) en Jason Dourisseau van Donar Groningen (45 punten) bij lange na niet te overbruggen.

Het samenstellen van het All Defense Team leverde het meeste rekenwerk op. Mohamed Kherrazi (32 punten) en Worthy de Jong (24 punten) gingen op herhaling, evenals Stefan Wessels van SPM Shoeters Den Bosch (16 punten). Op de guardpositie komt daar dit jaar Steve McWhorter van Landstede Basketbal Zwolle bij met 14 punten (de plek werd vorig jaar nog ingenomen door ‘Zwollenaar’ J.T. Tiller). De center in het All Defense Team is Ross Bekkering van Donar Groningen met 21 punten. Bekkering kreeg zowel stemmen op de forward- als op de centerpositie, maar bleef zowel op de centerpositie als in zijn puntentotaal Dejan Kravic van SPM Shoeters Den Bosch voor.

Als winnaar in het klassement van de Sixth Man of the year kozen de coaches, aanvoerders en journalisten voor Rogier Jansen. De Leidse guard kreeg 87 punten; 12 meer dan Ewoud Kloos van Landstede Basketbal Zwolle. Arvin Slagter van SPM Shoeters Den Bosch finishte als derde met 51 punten. Jansen volgt als beste zesde man van de Dutch Basketball League Dylon Cormier op, die vorig seizoen nog voor Zorg en Zekerheid Leiden uitkwam.

Siem Willems verwierf zich met 25 punten een plekje in het All Rookie Team. Voor het eerst in de historie komt ook de Rookie of the year uit Zwolle, tevens een mooi bewijs van de effectiviteit van de Zwolse opleiding. Freek Vos werd als 15-jarige opgenomen in de Landstede basketbalschool en krijgt nu op 19-jarige leeftijd de prijs voor beste nieuwkomer in de DBL. Vos behaalde in alle categorieën verreweg de meeste punten: 175. Rens van Ravensteijn van BS Weert kreeg 88 punten en de nummer drie in de verkiezing, Tom Aarts van Aris Leeuwarden, 39. Het All Rookie Team wordt aangevuld met Jaouad Darib van Landstede Basketbal Zwolle met 12 punten. De samenstelling van het All Rookie Team is – in tegenstelling tot het All Star Team en het All Defense Team – niet positie gebonden.

Landstede Basketbal Zwolle valt dit jaar overigens ook royaal in de prijzen bij de stemming voor de seizoenprijzen. De Zwollenaren leveren met Herman van den Belt voor de derde keer in de historie de Coach of the year. Van den Belt werd die eer ook gegund in 2002 en 2005. Hij volgt Ivica Skelin van Donar Groningen op, die de voorbije twee jaar tot Coach van het jaar werd uitgeroepen. Van den Belt kreeg in de verkiezing 140 punten, 13 punten meer dan rookie-coach Patrick Faydherbe van Apollo Amsterdam. Eddy Casteels eindigde op grote achterstand met 46 punten als derde.

Voor het eerst in de DBL-geschiedenis ging de prijs voor de Most Improved Player naar een Amerikaan. Grant Gibbs van Landstede Basketbal greep met 115 punten een duidelijke overwinning in het klassement. De nummers twee en drie, Max van Schaik van Apollo Amsterdam met 55 punten en Nigel van Oostrum van Aris Leeuwarden met 34 punten, volgden op ruimte afstand.

Freek Vos werd in de verkiezing van de Most Valuable Player under 23 bijna ‘gedubbeld’ door de uiteindelijke winnaar, Maarten Bouwknecht van SPM Shoeters Den Bosch. Bouwknecht kreeg 152 punten, Vos 75 punten en nummer drie, Jan Driessen, 34 punten. Maarten Bouwknecht is de derde MVP onder 23 namens Den Bosch. De eerste twee keer dat de verkiezing werd gehouden, ging de prijs ook telkens naar Bosschenaren: Kees Akerboom in 2004 en Marcel Aarts in 2005. De prijs is een onderstreping van de keuze die SPM Shoeters dit seizoen heeft gemaakt voor het spelen met vrijwel uitsluitend Nederlandse spelers.

Last but zeker not least: wederom mag Antio Sinterniklaas de felicitaties in ontvangst nemen als beste scheidsrechter in de Dutch Basketball League. Sinterniklaas won de verkiezing voor de derde keer op rij. En opnieuw was zijn victorie onbedreigd. Met zijn 30 punten bood hij Joske Kuut (4 punten) geen schijn van kans. Drie scheidsrechters eindigden op 2 punten. Antio Sinterniklaas is nu in totaal zes keer tot scheidsrechter van het jaar gekozen. Hij komt dicht in de buurt van Ton Rolvink, die vorig jaar plotseling overleed. Rolvink is nog steeds de houder van het record met acht uitverkiezingen.

Alle prijswinnaars op een rijtje:
Most Valuable Player: Worthy de Jong (Zorg en Zekerheid Leiden)
Most Valuable Player under 23: Maarten Bouwknecht (SPM Shoeters Den Bosch)
Coach of the year: Herman van den Belt (Landstede Basketbal Zwolle)
Rookie of the year: Freek Vos (Landstede Basketbal Zwolle)
Most Improved Player: Grant Gibbs (Landstede Basketbal Zwolle)
Defensive Player of the year: Mohamed Kherrazi (Zorg en Zekerheid Leiden)
Sixth Man of the year: Rogier Jansen (Zorg en Zekerheid Leiden)
All Star Team: Lance Jeter (Donar Groningen), Worthy de Jong (Zorg en Zekerheid Leiden), Grant Gibbs (Landstede Basketbal Zwolle), Tyson Hinz (Landstede Basketbal Zwolle), Ross Bekkering (Donar Groningen).
All Defense Team: Steve McWhorter (Landstede Basketbal Zwolle), Worthy de Jong (Zorg en Zekerheid Leiden), Mohamed Kherrazi (Zorg en Zekerheid Leiden), Stefan Wessels (SPM Shoeters Den Bosch), Ross Bekkering (Donar Groningen).
All Rookie Team: Freek Vos (Landstede Basketbal Zwolle), Rens van Ravensteijn (BS Weert), Tom Aarts (Aris Leeuwarden), Siem Willems (Zorg en Zekerheid Leiden), Jaouad Darib (Landstede Basketbal Zwolle).
Referee of the year: Antio Sinterniklaas