Nieuwsbericht

Sleutelduel tegen Donar

11 april 2016

Zorg en Zekerheid Leiden speelt komende donderdag in de Vijf Meihal (aanvang 20.00 uur) voor de vierde keer tegen Donar. Inzet is de tweede plaats en thuisvoordeel in de halve finale van de play-offs. En wie weet zit de koppositie er zelfs nog in.

Zorg en Zekerheid Leiden deed afgelopen zaterdag wat het moest doen: in Den Bosch winnen van SPM Shoeters. Er doet zich nu een vrij unieke situatie voor. Met nog twee speelronden te gaan delen drie ploegen de eerste plaats. Op basis van onderling resultaat staat Zorg en Zekerheid Leiden er het minste voor. Landstede Basketbal is koploper, Donar volgt op de tweede plaats. Laat nu uitgerekend Donar donderdag de tegenstander van Zorg en Zekerheid Leiden zijn.

Een overwinning van Zorg en Zekerheid Leiden zou donderdag erg goed uitkomen, om meer dan één reden. Bij winst is de kans groot dat de Leidse formatie op de tweede plaats eindigt, op voorwaarde dat de laatste wedstrijd in Weert wel gewonnen wordt. Daar slaagde Donar vorige week in, maar de Groningers hadden wel een verlenging nodig om BSW op de knieën te krijgen. Daarnaast voert Zorg en Zekerheid Leiden de druk op Landstede Basketbal op. De Zwolse formatie had het zondag enorm moeilijk tegen Apollo Amsterdam en moet het in de komende twee duels opnemen tegen de om play-offs strijdende formaties van Challenge Sports Rotterdam en Aris Leeuwarden.

De tweede plaats geeft recht op vrijstelling in de eerste ronde van de play-offs. In plaats van donderdag 21 april hoeft de nummer twee van het reguliere seizoen pas op donderdag 28 april te beginnen met de play-offs. Resteert wel de vraag of het spelen van twee wedstrijden en ritme houden nu zoveel belangrijker is dan anderhalve week niet spelen en uitsluitend trainen. Met de mogelijkheid om sommige spelers even wat extra rust te gunnen.

Een tweede plaats biedt ook thuisvoordeel in de halve finale van de play-offs. Het is vrij aannemelijk dat Zorg en Zekerheid Leiden en Donar (ervan uitgaande dat de nummer drie in de eerste ronde afrekent met de nummer zes) in de halve finale op elkaar stuiten. Hoewel de Leidse formatie afgelopen seizoen ook thuisvoordeel genoot tegen Donar, maar dat niet wist uit te buiten, blijft thuisvoordeel toch iets belangrijks om te bereiken. In een best of seven kun je dan volstaan met het winnen van je thuiswedstrijden. Ga je als nummer drie naar de halve finale, dan weet je dat je minstens één keer moet winnen in een ongetwijfeld volgepakt MartiniPlaza.

Misschien nog wel belangrijker is een zege voor het moreel. In de drie eerdere duels met Donar kwam Zorg en Zekerheid Leiden telkens als verliezer uit de bus. In doorgaans ook hele aparte wedstrijden. Begin januari walste Donar in Leiden drie kwarten over de thuisploeg heen. Donar had een voorsprong van 46-70 genomen en leek op een ruime zege af te stevenen. Maar een 24-1 run bracht Zorg en Zekerheid Leiden nog heel dicht in de buurt van de Groningers: 74-80.

Op 10 maart was het min of meer net andersom. Met nog drie minuten te spelen was het 62-72 voor Zorg en Zekerheid Leiden, maar de overwinning werd toch niet binnengehaald. Donar sleepte een verlenging uit het vuur en was daarin net even sterker dan Zorg en Zekerheid Leiden: 90-86. Bij een vierde nederlaag tegen Donar ga je toch met een ander gevoel aan een eventuele halve finale beginnen dan wanneer je de laatste wedstrijd voor de play-offs weet te winnen.

Gezien het belang van deze wedstrijd hoopt de selectie van Eddy Casteels op veel supporters die als zesde man Zorg en Zekerheid Leiden kunnen steunen in het behalen van de overwinning. Aan die wens gaat zeker voldaan worden, want het gaat al hard met de kaartverkoop. Ga hierheen om een toegangsbewijs voor deze kraker aan te schaffen, want voor je het weet vis je achter het net. Dus doe het snel en be there!