Nieuwsbericht

ZZ Leiden mag geen fouten meer maken

7 april 2016

Als Zorg en Zekerheid Leiden in de eerste ronde van de play-offs vrij wil zijn en thuisvoordeel in de halve finale beoogt, dan mag de Leidse formatie in de laatste drie wedstrijden geen fout meer maken. Te beginnen met de topper aanstaande zaterdag in Den Bosch tegen SPM Shoeters.

Zorg en Zekerheid Leiden leek in februari af te stevenen op de koppositie en thuisvoordeel in alle mogelijke series in de play-offs. De nederlaag van vorige week tegen Landstede Basketbal gooide roet in het eten. Bij winst was Zorg en Zekerheid Leiden in elk geval bij de beste twee geëindigd.

Tegen Landstede Basketbal en Donar heeft Zorg en Zekerheid Leiden een slechter onderling resultaat. Er kan nog wel gewonnen worden van Donar, maar dan is de balans nog altijd 3-1 in het voordeel van de Groningers. Niettemin kan deze wedstrijd van groot belang zijn.

Het magische getal voor de tweede plaats is 44 punten. Met nog drie duels te gaan, staat Zorg en Zekerheid Leiden nu op 38 punten. De Leidse formatie speelt zaterdag dus tegen SPM Shoeters in Den Bosch, donderdag 14 april thuis tegen Donar en 16 april uit tegen BSW. Drie zeges brengt Zorg en Zekerheid Leiden dus op 44 punten.

Donar staat op dit moment op 40 punten en heeft nog twee wedstrijden te gaan. Donderdag zoals gezegd dus uit tegen Zorg en Zekerheid Leiden en op de slotdag (16 april) thuis tegen Apollo Amsterdam. Voor het gemak laten we Donar alvast winnen van Apollo, waarmee de Groningers op 42 punten komen. Als Zorg en Zekerheid Leiden zaterdag niet wint in Den Bosch, dan is het halen van de tweede plaats bijna niet meer mogelijk. Dan kom je met overwinningen op Donar en BSW ook uit op 42 punten en dan zit het onderling resultaat tegen. Met andere woorden: wil Zorg en Zekerheid Leiden het in eigen hand houden en niet afhankelijk zijn van hulp van Apollo, dan moet er gewoon drie keer gewonnen worden om de tweede plaats te veroveren.

Hoe zit het dan met de eerste plaats? Landstede Basketbal speelt nog thuis tegen Apollo Amsterdam (zondag) en Aris Leeuwarden (16 april) en moet op 14 april nog op bezoek bij Challenge Sports Rotterdam. De Zwolse formatie heeft momenteel hetzelfde aantal punten als Zorg en Zekerheid Leiden, maar het onderling resultaat is in het voordeel van Landstede Basketbal. Het halen van de eerste plaats heeft Zorg en Zekerheid Leiden op dit moment dus niet meer in eigen hand.

Zorg en Zekerheid Leiden moet het nu van wedstrijd tot wedstrijd gaan bekijken. Eigenlijk is elke wedstrijd een finale. Om te beginnen dus met een topper in Den Bosch. Winst op SPM Shoeters moet de Leidse spelers ook weer wat meer zelfvertrouwen geven. Niet alleen wordt dan revanche genomen voor de verloren bekerfinale (en revanchegevoelens zullen er zeer zeker zijn), maar ook wordt dan voor het eerst sinds het seizoen 2011/2012 de reguliere competitie met een positief onderling resultaat tegen Den Bosch ( 3-1) afgesloten. Het duel in Den Bosch begint zaterdagavond om 20.00 uur.