Nieuwsbericht

ZZ Leiden uit op revanche

29 maart 2016

Zorg en Zekerheid Leiden verloor afgelopen zondag in de allerlaatste seconden de bekerfinale tegen SPM Shoeters. De spelers kunnen zich donderdagavond revancheren door uit te halen tegen Landstede Basketbal, een ploeg waarmee Zorg en Zekerheid Leiden ook nog een appeltje te schillen heeft.

In de bekerfinale speelde Zorg en Zekerheid oogstrelend basketbal vanaf het moment dat de ploeg met 9-0 achter kwam te staan. Daarna werd SPM Shoeters tot drie minuten voor rust compleet weggespeeld en nam Zorg en Zekerheid Leiden een 37-22 voorsprong. Vanaf dat moment kwam de klad erin, met als gevolg de hectische slotfase. Of liever gezegd: de laatste drie seconden en een beetje. Kenners vergeleken deze slotfase al met de legendarische Olympische basketbalfinale van 1972 toen de Sovjet-Unie drie keer de laatste drie seconden mochten spelen om de Verenigde Staten voor het eerst op de Olympische Spelen een nederlaag toe te dienen: 51-50.

De winnende score van Mohamed Kherrazi kwam 0.1 seconden te laat. Het arbitrale trio kwam er op het veld niet uit en besloot de beelden van de NOS in slow-motion te bekijken. Uiteindelijk kwam het uitsluitsel, de score van Kherrazi was te laat, dus werd de eindstand 57-58 in het voordeel van SPM Shoeters.

De spelers van Zorg en Zekerheid Leiden krijgen donderdagavond (aanvang 20.00 uur) de kans om alle frustraties van de bekerfinale van zich af te spelen tegen Landstede Basketbal. Ook speelt er nog iets van sportieve revanche op Landstede Basketbal, want tijdens de laatste onderlinge ontmoeting kreeg Zorg en Zekerheid Leiden in Zwolle met 73-62 klop.

Frustraties wegspelen, revanche nemen, maar dat is nog niet alles. Dit duel is namelijk ook van belang voor de rangschikking voor de play-offs. Landstede Basketbal maakte vorige week een einde aan de twaalf wedstrijden tellende zegereeks van Donar, waardoor Zorg en Zekerheid Leiden opeens weer bovenaan de ranglijst staat. Met twee punten voorsprong op Landstede Basketbal en Donar.

Tegen Landstede Basketbal heeft Zorg en Zekerheid Leiden wel een 2-1 voorsprong, maar als de Zwolse formatie in Leiden wint, dan is het onderling resultaat ook in het voordeel van Landstede Basketbal, ongeacht of er nu met één of meer punten verschil gewonnen wordt. Zorg en Zekerheid Leiden moet dus winnen om Landstede Basketbal op vier punten achterstand en een slechter onderling resultaat te zetten. Indien dat gebeurt, is één overwinning uit de laatste drie wedstrijden voldoende om in elk geval verzekerd te zijn van een plek bij de beste twee en dus een vrije doortocht naar de halve finale van de play-offs te krijgen.

Eigenlijk zijn er dus drie redenen die meespelen bij deze wedstrijd. Drie redenen ook voor fervente supporters van Zorg en Zekerheid Leiden om hierbij aanwezig te zijn en de spelers een hart onder de riem te steken. Met steun van een zo groot mogelijk Leids supporterslegioen moeten de spelers en staf van Zorg en Zekerheid Leiden in staat zijn om de punten in eigen huis te houden. Nog geen kaartje aangeschaft, ga dan snel hierheen en zorg dat je erbij bent. Het belooft weer een volle bak te worden, dus wacht niet te lang. Vol is vol.