Nieuwsbericht

Zwolle moet zondag van Leiden zijn!

24 maart 2016

Het is altijd de doelstelling van het bestuur van Zorg en Zekerheid Leiden geweest mee te doen om de prijzen. De eerste mogelijkheid op een prijs vindt zondag 27 maart plaats. In Zwolle staat Zorg en Zekerheid Leiden voor de vierde keer in het bestaan van de club in de bekerfinale, dit keer is SPM Shoeters de tegenstander.

Terugkijkend op de historie van Zorg en Zekerheid Leiden staat de club sinds 2010 om het jaar in de finale van het bekertoernooi. Op 28 maart 2010 was het in Almere de eerste keer voor Zorg en Zekerheid Leiden en meteen werd de beker gewonnen. In de finale werd ABC Amsterdam met 88-63 teruggewezen. Ronny LeMelle werd topschutter met 22 punten. Danny Gibson (18), Monta McGhee (13) en Seamus Boxley (12) zaten ook in de dubbele cijfers.

Op 1 april 2012 was het in Almere opnieuw kassa voor Zorg en Zekerheid Leiden. In de finale werd Magixx Playing for Kids Rights met 88-74 verslagen. Boxley was goed voor 25 punten, terwijl Jevohn Shepherd 21 punten liet aantekenen. Worthy de Jong en Mohamed Kherrazi waren toen ook al van de partij voor Zorg en Zekerheid Leiden.

Twee jaar later, 30 maart 2014, verliep de wedstrijd n Zwolle minder goed voor Zorg en Zekerheid Leiden. GasTerra Flames stond na drie kwarten twintig punten voor. Onder aanvoering van de net van een blessure herstelde DeJuan Wright (29 punten) kwam Zorg en Zekerheid Leiden nog dichtbij, maar uiteindelijk ging de winst met 71-79 naar de Groningse formatie. Whit Holcomb-Faye en Sean Cunningham noteerden 10 punten voor de Leidse formatie. Bij de Groningse formatie was Cashmere Wright met 19 punten topscorer. Thomas Koenis kwam tot 4 punten.

Voor de ploeg uit Den Bosch wordt het de tiende bekerfinale. De eerste keer was in 1992. De eindstrijd ging toen nog over twee wedstrijden. Commodore Den Helder had na twee duels twee punten meer gescoord dan Pro-Specs Den Bosch. Van de negen voorgaande finales heeft de Bossche formatie er zes gewonnen. Vorig seizoen liet het favoriete SPM Shoeters het in de eindstrijd lelijk afweten tegen Donar: 70-78.

Dit seizoen hebben SPM Shoeters en Zorg en Zekerheid Leiden het drie keer tegen elkaar opgenomen. In Leiden was Zorg en Zekerheid met 68-58 en 64-56. Vlak voor kerst won SPM Shoeters in de Maaspoort met 85-66.

De Bossche formatie is in 2016 een beetje teruggevallen. Van de twaalf competitiewedstrijden gingen er maar liefst zes verloren, al staat er nu wel weer een winning streak van twee duels. In competitieverband heeft Zorg en Zekerheid Leiden in 2016 alleen twee keer van Donar verloren. Dit verklaart meteen waarom het gat op de ranglijst tussen beide ploegen inmiddels tien punten bedraagt.

In Zwolle kan Zorg en Zekerheid Leiden rekenen op de steun van een grote schare fans. De supportersvereniging De Blauwe Brigade heeft een busreis op stapel gezet. De bus zat zo snel vol dat er besloten werd om met een dubbeldekker naar Zwolle te gaan. Die zit met 86 mensen ook helemaal vol. Daarnaast zijn er nog veel mensen die op eigen gelegenheid naar Zwolle afreizen, dus het zit er dik in dat de Leidse spelers gesteund worden door meer dan honderd supporters.

Twee zaken om nog even rekening mee te houden. Ten eerste gaat in de nacht van zaterdag op zondag de zomertijd in. Houd hier dus rekening mee. Verder worden bij de ingang van het Landstede Sportcentrum alle tassen gecontroleerd op drank en confetti. De organisatie zit niet te wachten op een herhaling van de ludieke confettiregen van twee jaar geleden. Overtreders zullen opdraaien voor de kosten.

Kleed je in het blauw en schreeuw Zorg en Zekerheid Leiden naar de derde bekerwinst. Laat het Landstede Sportcentrum trillen op z’n grondvesten. Zwolle moet zondag voor één dag van Leiden zijn!