Nieuwsbericht

Reisje naar Friesland

21 maart 2016

Zorg en Zekerheid Leiden speelt woensdagavond om 20.00 uur nog een competitiewedstrijd in Leeuwarden tegen Aris. Hoewel velen het vizier al hebben gericht op de bekerfinale van aanstaande zondag tegen SPM Shoeters, mag dit Friese karweitje toch niet te licht worden genomen.

Natuurlijk zijn de voortekenen gunstig voor Zorg en Zekerheid Leiden. Onder Eddy Casteels is er nog nooit van Aris Leeuwarden verloren. Ook dit seizoen worden er toch klinkende zeges behaald. In Leiden werd het 91-60 en 84-54, in Friesland werd het aan de hand van een met scher schietende Rogier Jansen 64-88.
Dat neemt niet weg dat Zorg en Zekerheid Leiden de zaak niet mag onderschatten, ook al staat er zondag een veel belangrijkere wedstrijd op de rol. In de race naar de eerste plaats en thuisvoordeel in de play-offs mag er simpelweg niet verloren worden in het Kalverdijkje. Het zou de ploeg de eerste plaats kunnen kosten en ook een deuk in het zelfvertrouwen bezorgen.

SPM Shoeters Den Bosch ging bijvoorbeeld al twee keer in de competitie onderuit in Friesland. In november werd het 78-71 voor de Friezen, met dank aan acht driepunters van de tot dan onzichtbare Joe O’Shea. Anderhalve week terug was Aris ook al te sterk voor SPM Shoeters. Na een 40-24 ruststand won Aris met 88-74. Tegen de twee andere topploegen, Donar en Landstede Basketbal, wist Aris echter niet te overtuigen.

Klaas Stoppels nam eind februari de taak als hoofdcoach over van Michael Schuurs. De voormalige coach van Magixx kampte met oververmoeidheidsverschijnselen en zal dit seizoen niet meer aan de zijlijn staan voor Aris. Een van de opvallende spelers bij Aris is Nigel van Oostrum. De halverwege vorig seizoen van Den Helder overgekomen spelverdeler voert met ruime afstand de lijst van beste aangevers aan. Van Oostrum is per wedstrijd goed voor 7.45 assists, maar levert de bal ook 3.27 keer per wedstrijd in.

In het topscorersklassement wisselen Worthy de Jong en Javier Duren geregeld van positie. Op dit moment voert de Leidse international het klassement aan met gemiddeld 17.57 punten per wedstrijd. Duren, de Friese guard, volgt De Jong op de voet met een gemiddelde van 17.50 punten. Met 13.73 punten is Josiah Heath de enige andere Friese speler die dubbele cijfers noteert.

Als Zorg en Zekerheid Leiden snel afstand neemt van Aris Leeuwarden, dan is er ongetwijfeld wat speeltijd weggelegd voor de jongere spelers. Zoals gezegd, komende zondag gaat Zorg en Zekerheid Leiden immers op voor de eerste prijs van dit seizoen. Maar vooralsnog moet eerst Aris Leeuwarden aan de kant worden gezet.