Nieuwsbericht

Einde aan loodzware reeks

11 maart 2016

Voor Zorg en Zekerheid Leiden komt er zaterdagmiddag een einde aan een loodzware reeks. Na Landstede Basketbal en Donar is Apollo Amsterdam de derde tegenstander in vijf dagen tijd. Het lijkt voor de mannen van Eddy Casteels wel een beetje op een schema uit de NBA, de Amerikaanse profliga.

Hoewel Zorg en Zekerheid Leiden twee nederlagen te slikken kreeg, zijn er toch ook de nodige positieve punten op te merken. Allereerst natuurlijk het feit dat de Leidse ploeg voor het eerst sinds 2014 weer in de bekerfinale staat. Dat is de vierde keer in de laatste zeven jaar. Twee keer eerder (2010 en 2012) ging de cup naar Zorg en Zekerheid Leiden, in 2014 stond Donar in de weg. In de finale moet de Leidse ploeg het op 27 maart in Zwolle (aanvang 13.00 uur) opnemen tegen SPM Shoeters Den Bosch.

Twee dagen na de 73-62 nederlaag in Zwolle, speelde Zorg en Zekerheid Leiden, ondanks alle energie die dinsdag werd opgebruikt, een prima wedstrijd tegen Donar. Het eerste kwart was niet al te best, maar gaande de wedstrijd begon het steeds beter te draaien. Cashmere Wright schoot met scherp van achter de driepuntslijn en Jeroen van der List was heel erg actief. Hoewel zijn schotpercentage niet opzienbarend was, eindigde de lange Gouwenaar toch met een fraaie double double: 14 punten en 13 rebounds. Thomas Koenis kwam één rebound te kort voor een double double: 10 punten en 9 rebounds. Positief was ook het feit dat Floris Versteeg na lange tijd weer zijn eerste speelminuten toebedeeld kreeg. Voor een gewenste brede rotatie is dat prettig. Immers, Mohamed Kherrazi, Rogier Jansen, Van der List en Koenis haalden allemaal het einde van de wedstrijd niet.

Nu alle ploegen 21 wedstrijden hebben gespeeld, resteert er nog één kwart van de competitie. Zorg en Zekerheid Leiden deelt de koppositie met Donar en Landstede Basketbal, maar belandt door het onderlinge resultaat op een derde plaats. Beide medekoplopers moeten nog één keer de Vijf Meihal betreden. Als Zorg en Zekerheid Leiden geen fouten maakt, kan de ploeg het seizoen nog steeds als koploper afsluiten.

De eerste van de laatste zeven wedstrijden vindt dus zaterdagmiddag om 16.00 uur plaats in Amsterdam. Apollo heeft alle topploegen al eens een pootje gelicht, met uitzondering van Zorg en Zekerheid Leiden dat in Leiden met 70-57 (16 december) en 76-50 (23 januari) wist te winnen. Op 21 november werd het in Amsterdam 55-70 voor de Leidse ploeg.

Het enige verschil met de huidige situatie is dat die wedstrijden niet kort op andere duels volgden en dat is nu wel het geval. Het is immers al de derde wedstrijd in vijf dagen. Het is de vraag in hoeverre de spelers hersteld zijn van de aanslag op hun lichaam en toch fit aan de wedstrijd kunnen beginnen. Nu is Apollo Amsterdam ook niet de breedste ploeg, want coach Patrick Faijdherbe maakt slechts gebruik van zeven spelers. Wat de Leidse spelers zeker een boost zal geven, is steun van zoveel mogelijk Leidse supporters. De Apollohal in Amsterdam is niet veraf. Voor wie met de auto komt, het is wel betaald parkeren in de omgeving van de hal.