Nieuwsbericht

Strijd om de eerste plaats

9 maart 2016

Zorg en Zekerheid Leiden komt donderdagavond al weer in actie. Opnieuw in een uitwedstrijd tegen een topploeg. De Leidse ploeg staat voor de zware taak om de winning streak van 10 wedstrijden van Donar af te stoppen om zo de eerste plaats vast te houden.

Het is dringen aan de top. Zorg en Zekerheid Leiden staat momenteel bovenaan de ranglijst van de Dutch Basketball League met twee verliespunten minder dan de naaste belagers Donar en Landstede Basketbal.

Twee van de vier Leidse nederlagen zijn wel op het conto van Donar te schrijven. Op 8 november was de Groningse ploeg in eigen huis met 77-66 te sterk voor Zorg en Zekerheid Leiden. De drie best scorende spelers uit die wedstrijd zijn intussen allemaal vertrokken. Bij Donar waren dat Yannick Franke (20 punten) en Ken Brown (15 punten). Ook de Leidse topscorer DeRonn Scott (16 punten) is er lang niet meer bij. Thomas Koenis was bij Zorg en Zekerheid Leiden de enige andere voldoende. Tegen zijn oude ploeg noteerde de center 14 punten en 8 rebounds.

Op 9 januari was de enige andere ontmoeting tussen beide ploegen en wat voor één. Donar ging het laatste kwart in met een 42-68 voorsprong en leek Zorg en Zekerheid Leiden een pak slaag te geven. Opeens klopte alles bij de Leidse formatie en via een 24-1 run werd het alsnog een spannende slotfase. Met twee minuten te gaan was het 68-71, maar verder dan dat kwam Zorg en Zekerheid Leiden niet. Worthy de Jong (24 punten) en Rogier Jansen (22 punten) speelden sterk en Cashmere Wright (14 punten) kwam na rust ook goed voor de dag.

Na die zege op Zorg en Zekerheid Leiden sloot Lance Jeter, vorig seizoen nog MVP van de Dutch Basketball League, weer bij Donar aan. Yannick Franke vertrok enkele weken later. Zorg en Zekerheid Leiden sloot na die wedstrijd tegen Donar een verbintenis met Marquise Simmons. Niet iedereen heeft dus al eens tegen elkaar gespeeld dit seizoen.

In hoeverre Zorg en Zekerheid Leiden morgenavond compleet is, is de vraag. De wedstrijd tegen Landstede Basketbal heeft de nodige sporen achtergelaten. Mohamed Kherrazi, Cashmere Wright en Thomas Koenis begonnen al niet okselfris aan de tweede wedstrijd uit de halve finale van het bekertoernooi. Het is zeker denkbaar dat voor een of meer spelers pas vlak voor aanvang een beslissing wordt genomen of de betreffende speler(s) wel of niet inzetbaar is.

Bij een zege van Donar komen drie ploegen gelijk te staan. In dat geval neemt Donar op basis van onderlinge resultaten de leiding over en zakt Zorg en Zekerheid Leiden naar de derde plaats. Een overwinning van Zorg en Zekerheid Leiden is niet alleen goed voor het moraal, maar brengt de ploeg ook in een nog betere positie om het seizoen als koploper – en dus thuisvoordeel in de play-offs – af te sluiten.

De wedstrijd begint om 20.00 uur en is live te volgen bij Ziggo Sport, op kanaal 14, het open kanaal. Wie geen Ziggo heeft, kan ook hier terecht.