Nieuwsbericht

Ouderwetse kraker in de Vijf Meihal

18 februari 2016

SPM Shoeters Den Bosch en Donar zijn twee ploegen uit de Dutch Basketball League die qua naam al voldoende zijn om de Vijf Meihal vol te laten stromen. Deze dagen worden al vroeg op de kalender aangevinkt onder het mom dat je die wedstrijd beslist niet mag missen. Zaterdag 20 februari is er weer zo’n kraker, want dan ontvangt Zorg en Zekerheid Leiden regerend landskampioen SPM Shoeters.

Rivaliteit in de sport is van alle tijden. Kijk maar naar het Nederlandse voetbal. Wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord zijn altijd beladen. Zo is het ook in het basketbal. De laatste jaren voert Zorg en Zekerheid Leiden hevige gevechten uit met Donar, maar de grootste rivaal van alle tijden is nog steeds de basketbalclub uit Den Bosch.

Wie de geschiedenisboeken induikt, ziet dat Leiden (met als sponsors Parker, Elmex en een jaar sponsorloos) en Den Bosch (EBBC, Nashua) aan het eind van de jaren zeventig en de eerste helft van de jaren tachtig in Nederland de dienst uitmaakten. Zelfs de inmiddels ontmantelde Groenoordhallen werden ooit door 10.500 mensen bevolkt om vooral niets te hoeven missen van de tweestrijd tussen deze twee clubs.

Bij de terugkeer van topbasketbal in Leiden, onder de vlag van Zorg en Zekerheid, stuitten beide clubs in de play-offs meteen al weer op elkaar. De Leidse nieuwkomer was niet opgewassen tegen EiffelTowers. Daarna kwamen beide ploegen elkaar alleen nog in 2012 in de play-offs tegen. EiffelTowers versloeg Zorg en Zekerheid Leiden met 4-1 en werd landskampioen. Wat dat aangaat, was er nog weinig veranderd sinds de vorige eeuw.

In competitieverband trok Zorg en Zekerheid Leiden doorgaans ook aan het kortste eind. Op 31 oktober van dit seizoen werd de eerste wedstrijd in Leiden door de thuisclub met 68-58 gewonnen. Het was de eerste thuiszege op de rivaal uit Den Bosch sinds 16 maart 2013. De competitie was toen pas net begonnen en SPM Shoeters had al indruk gemaakt met twee winstpartijen tegen Donar.

Nu, vier maanden later, ziet het er allemaal heel anders uit. Zorg en Zekerheid Leiden voert de ranglijst aan, SPM Shoeters heeft al zeven nederlagen geleden. In Den Bosch draait het momenteel wat minder. Afgelopen zondag werd er in eigen huis nog beschamend gespeeld, met als gevolg dat Donar met een 53-72 zege terug kon keren naar Groningen.

Bij wedstrijden tussen Zorg en Zekerheid Leiden en SPM Shoeters tellen dit soort zaken niet mee. Het zijn wedstrijden op zich. In hoeverre beide ploegen fit aan de start zullen verschijnen, is de vraag. In de oefenwedstrijd tegen Leuven Bears moest Zorg en Zekerheid Leiden het zonder een aantal vaste krachten stellen. SPM Shoeters trad tegen Donar zonder Arvin Slagter aan en dat is altijd een gemis.

Voor Zorg en Zekerheid Leiden telt zaterdag alleen de winst. Niet alleen om de eerste plaats vast te houden, maar bovenal door één concurrent op een achterstand van tien punten te zetten. Je kunt daar niet alleen bij zijn (alsof dat nog een vraag is, want natuurlijk ben je van de partij), je kunt de ploeg ook steunen door met z’n allen weer een ouderwets sfeertje in de Vijf Meihal neer te zetten. Haast je voor een ticket, want momenteel vliegen de kaartjes als warme broodjes over de toonbank. Hier kun je nu nog een kaartje kopen. Wel snel doen, want deze kraker mag je gewoonweg niet missen!