Nieuwsbericht

De Jong Leids Sportman van het Jaar

12 februari 2016

Worthy de Jong heeft de eerste prijs van het seizoen al te pakken. De 27-jarige international van Zorg en Zekerheid Leiden werd vrijdagavond in de Aalmarktzaal tot Leids Sportman van het Jaar 2015 uitgeroepen.

Ieder jaar organiseert de Leidse Sport Federatie in samenwerking met de gemeente Leiden de Leidse Sportprijzen. Een jury, bestaande uit Jan Klerks, Jeroen Straathof en Hielke Biemond, had de taak om uit de genomineerden - in de meeste gevallen drie - de winnaar te kiezen.

Zorg en Zekerheid Leiden had twee ijzers in het vuur, want naast De Jong was ook forward Mohamed Kherrazi genomineerd. Het duo kreeg concurrentie van de jeugdige roeier Bart Roovers. “In eerste instantie dacht ik dat die roeier de prijs zou winnen”, gaf De Jong na afloop te kennen. “Ik had niet verwacht dat ik weer zou winnen. Totdat ik doorkreeg dat het om een junioren WK ging. En helemaal toen ik zag wie de prijs ging uitreiken.”

Die eer was namelijk toebedeeld aan oud-speler van Parker Leiden en voormalig basketbalinternational Sid Bruinsma. De Jong toonde zich in zijn nopjes met het herhalen van zijn titel als Leids Sportman van het Jaar.

Prijzen had De Jong afgelopen jaar met Zorg en Zekerheid Leiden niet gepakt. Zijn uitverkiezing was vooral te danken aan het EK waar Nederland voor het eerst in 26 jaar weer aan mee mocht doen. De Orange Lions versloegen in de eerste wedstrijd Georgië en werden in de vier andere duels niet weggespeeld. Na een fantastische wedstrijd tegen Slovenië (19 punten tegen 100%, 6 rebounds en 2 steals) kreeg De Jong een plaats bij de vijf beste spelers van die dag. Als Nederlands eredivisiespeler werd hij omringd door vier grootverdieners die in de NBA, de beste competitie ter wereld, uitkwamen.

“Je moet altijd geloven dat je kunt winnen”, antwoordde De Jong op een vraag van Bruinsma. Of een nieuw kampioenschap mogelijk is? “We win.” Als het aan De Jong ligt, is het straks in mei weer groot feest in Leiden.