Nieuwsbericht

Strijd om de eerste plaats

9 februari 2016

Zorg en Zekerheid Leiden neemt het donderdag 11 februari in Zwolle op tegen Landstede Basketbal. Door de nederlaag van de Zwolse formatie kan Zorg en Zekerheid Leiden bij winst de eerste plaats in de Dutch Basketball League overnemen. De wedstrijd begint om 19.30 uur.

In de afgelopen weken is Zorg en Zekerheid Leiden druk bezig geweest om Cashmere Wright en Marquise Simmons in te passen. In de wedstrijden tegen Aris Leeuwarden en Red Stars kregen beide Amerikanen de nodige speeltijd. Tegen de Friezen waren Simmons (17 punten) en Wright (15 punten) zelfs de twee beste aanvallers aan Leidse zijde.

Nu is er tussen Aris Leeuwarden en Landstede Basketbal, met alle respect, een wereld van verschil. De Friezen strijden om de best of ‘the rest’ te worden en als vijfde het seizoen af te sluiten. Landstede Basketbal is van begin af aan koploper in de Dutch Basketball League en heeft tot nu toe slechts drie nederlagen geleden, tegen Apollo Amsterdam, Zorg en Zekerheid Leiden en Donar, allemaal uitwedstrijden voor de ploeg uit Zwolle.

Op 25 oktober pakte Landstede Basketbal met 73-58 de winst tegen Zorg en Zekerheid Leiden. Bij rust leek er nog niets aan de hand te zijn, want de Leidse ploeg ging met 27-33 aan de leiding. Na de pauze was er van teambasketbal bij Zorg en Zekerheid Leiden geen sprake. Alles wat mis kon gaan, ging ook mis.

Op 12 december haalde Zorg en Zekerheid Leiden haar gram. Zonder Amerikanen, zonder Thomas Koenis en met Jan Driessen als starter sloeg de formatie van Eddy Casteels na een matig eerste kwart toe om de leiding niet meer af te staan: 67-55. Daarbij moet wel worden aangetekend dat Landstede het zonder Grant Gibbs moest stellen. De Amerikaanse forward viel vorig seizoen aanvankelijk behoorlijk tegen, maar lijkt het cement van de huidige ploeg te zijn. In Groningen viel Gibbs in het derde kwart uit op een moment dat Landstede op een overwinning afkoerste. In het vierde kwart had Landstede de Amerikaan er maar wat graag bij willen hebben, want daarin werd een voorsprong van vijftien punten alsnog weggegeven.

Voor Zorg en Zekerheid Leiden zijn het wel de weken van de waarheid. Binnen een maand tijd moet er drie keer tegen Landstede Basketbal worden gespeeld en volgende week zaterdag (20 februari) komt SPM Shoeters Den Bosch nog op bezoek. “Dan kan ik zien waar we als ploeg staan en wat er nog nodig is”, aldus Casteels.

Ziggo Sport zendt deze donderdag geen basketbal uit, maar Landstede heeft al aangekondigd dat er een livestream is. Die is hier te vinden.