Nieuwsbericht

Via oude bekende naar laatste vier?

5 februari 2016

Zorg en Zekerheid Leiden heeft zondag aan een overwinning genoeg om zich te plaatsen voor de halve finale van het bekertoernooi. Om dat te bewerkstelligen, moet de Leidse ploeg afrekenen met Red Stars en Terence Robinson, oud-speler van Zorg en Zekerheid Leiden.

Red Stars bereikte de kwartfinale door in Sporthal Beukendal, een regelrechte kopie van de oude Vijf Meihal, af te rekenen met het tweede team van Zorg en Zekerheid Leiden (58-56), Akrides (61-56) en Trajanum (82-72). De grote man bij de door Axel Gouw gecoachte ploeg is de 1.89 meter lange Terence Robinson. In het seizoen 2010/2011 was hij in Leiden de tweede spelverdeler achter Thomas Jackson.

In de competitie kwam Robinson verdeeld over 34 wedstrijden 409 minuten binnen de lijnen. Zijn taak was vooral het beperken van balverlies en de bal bij de belangrijkste aanvallers te brengen. In het reguliere seizoen tekende de nu 25-jarige guard voor 45 punten, 25 rebounds, 16 steals en 10 assists. In de play-offs kreeg Robinson in vier wedstrijden negen minuten toebedeeld waarin hij 4 punten en 2 rebounds noteerde. Het was het seizoen van het eerste kampioenschap van Zorg en Zekerheid Leiden. U weet wel, die overwinning na drie verlengingen in een kokend hete Vijf Meihal.

Robinson werd na dat seizoen bedankt voor bewezen diensten, leek even aan te haken bij Rotterdam, maar keerde uiteindelijk terug naar Red Stars, de club waar ook zijn broer Leroy voor uitkomt. Iets minder bekend, maar toch heel even voor Zorg en Zekerheid Leiden uitkomend, was Ruben Bevelander, het maatje bij Dunckers van Jeroen Slor. Beide spelers deden in 2007 mee in het Leidse U23 team dat in de Summer League uitkwam. Lennert Dorrepaal en Martin Hoekstra hadden beide spelers in het vizier voor het tweede team, maar Slor koos op het laatste moment voor Rotterdam, waarna Bevelander ook afhaakte.

Het staat eigenlijk buiten kijf dat Zorg en Zekerheid Leiden zich opnieuw onder de laatste vier van het bekertoernooi gaat scharen. Daar zal de wedstrijd van de eeuw (aanvang 15.00 uur) van het vijftigjarige Red Stars weinig aan veranderen. “Ik hoop dat ze met hun starters beginnen en ons benaderen als een volwaardige tegenstander”, liet Terence Robinson in de krant optekenen. “Wij moeten meteen vol gas gaan, dan zullen zij dat ook doen. Het zijn allemaal strijders, harde werkers die te trots zijn om ons eerst op een voorsprong te laten komen. Als we tot de rust enigszins in het spoor van Zorg en Zekerheid Leiden kunnen blijven, is voor ons de wedstrijd al geslaagd. Voor het publiek is het mooi als grote spelers als Worthy de Jong veel speeltijd krijgen.”

Drie spelers ontbraken afgelopen donderdag bij het Leidse team in de wedstrijd tegen Aris Leeuwarden. Rogier Jansen was ziek, Bas Nelemans was afwezig vanwege een op de training opgelopen hersenschudding. Floris Versteeg (schouder uit de kom) was in burger aanwezig om zich te laten huldigen als speler van de maand januari. “Ik hoop dat we de wedstrijd zondag zonder schade doorkomen”, stelde Eddy Casteels na afloop van de wedstrijd. “Daarna gaan we ons vizier richten op de wedstrijd van donderdag tegen Landstede Basketbal.” Als alles volgens plan verloopt, komt Zorg en Zekerheid Leiden binnen een maand tijd nog eens twee keer extra tegenover Landstede Basketbal te staan.