Nieuwsbericht

Hangt er een hoge score in de lucht?

1 februari 2016

Zorg en Zekerheid Leiden neemt het donderdag in eigen huis op tegen de nummer vijf van de Dutch Basketball League, Aris Leeuwarden. Sinds de terugkeer van het eredivisiebasketbal in Leiden staan wedstrijden tegen de Friezen doorgaans garant voor aanvallend basketbal en hoge scores.

Wie terugkijkt naar het verleden, komt zelfs wedstrijden tegen waarin beide ploegen door de grens van de honderd punten braken. Wel met wat extra speeltijd. Op 8 maart 2008 werd het in Leeuwarden na twee verlengingen 111-120. Twee jaar later (6 maart 2010) waren er zelfs drie verlengingen noodzakelijk om een winnaar te bepalen. Zorg en Zekerheid Leiden was in Leeuwarden de gelukkige: 103-106. Die score van 120 is tot op heden het hoogste aantal punten dat de Leidse ploeg in één wedstrijd bijeen wist te schieten.
Ook in wedstrijden zonder verlengingen heeft Zorg en Zekerheid Leiden tegen Aris Leeuwarden het hoogste aantal punten genoteerd. Op 4 oktober 2014 kwamen de mannen van Eddy Casteels tot 113 punten en dat was ruim genoeg voor de winst, al eindigden de Friezen toch ook nog op 81 punten.

In de twee wedstrijden van dit seizoen tegen de Friezen noteerde Zorg en Zekerheid Leiden de twee hoogste scores van het seizoen. In de thuiswedstrijd van 17 oktober werd het 91-60. Geen één Leidse spelers kwam meer dan dertig minuten in actie. De score was mooi verdeeld, want liefst vijf spelers zaten in de dubbele cijfers: Worthy de Jong (19), Eric Stutz (13), DeRonn Scott (12), Rogier Jansen (11) en Jeroen van der List (11).

Op 8 december was de return in Friesland. De twee Amerikanen waren inmiddels vertrokken en Thomas Koenis lag thuis ziek op bed. Weer ging de winst naar Leiden: 64-88. Rogier Jansen was on fire. De guard kwam mede door zes driepunters uit op een persoonlijk record in Leidse dienst van 31 punten. Worthy de Jong en Jeroen van der List tekenden voor 17 punten.

In beide wedstrijden kwam de meeste tegenstand van de Amerikaanse schutter Javier Duren, 17 punten in Leiden, 14 in Leeuwarden. Na Worthy de Jong (17.69) is Duren de tweede scorer van de Dutch Basketball League met gemiddeld 17.25 punten. Nigel van Oostrum doet het erg goed bij de assists. De spelverdeler voert de ranglijst in de DBL aan met een gemiddelde van 7.0.

Ondanks de zesde plaats heeft Aris Leeuwarden momenteel wat personele problemen. Sinds 19 december hebben de Friezen geen beroep meer kunnen doen op de Amerikaan Joe O’Shea. De swingman begin weifelend aan het seizoen, met achtereenvolgens 3, 4 (in Leiden), 5 en 2 punten. De schutter noteerde geen één drietje, totdat hij op 21 november met acht bommen uit zijn slof schoot in een winstpartij tegen SPM Shoeters. In de tweede wedstrijd tegen Zorg en Zekerheid Leiden was hij goed voor 16 punten. O’Shea was een vaste waarde voor Aris geworden, maar een knal tegen zijn hoofd heeft hem sinds 19 december aan de kant gehouden.

Tot overmaat van ramp meldde Jan van der Kooij twee weken geleden dat hij het voor gezien hield en in Duitsland op een lager niveau geld kon verdienen. Van der Kooij speelde op amateurbasis voor Aris en fungeerde als back-up voor O’Shea. Zonder deze twee spelers hebben de Friezen het lastig. Dat resulteerde afgelopen zaterdag in een dramatische 55-106 nederlaag in eigen huis tegen Donar.

Het wordt donderdagavond een ouderwets avondje aanvallend basketbal. Zorg en Zekerheid Leiden is daartoe in staat, maar de Friezen zijn ook niet vies van spectaculair run en gun basketbal. Zo’n wedstrijd mag je toch niet missen. Koop daarom hier je kaartje voor deze wedstrijd. Het duel in de Vijf Meihal begint om 20.00 uur.