Nieuwsbericht

Op bezoek bij een 'ander' Rotterdam

27 januari 2016

Zorg en Zekerheid Leiden neemt het zaterdag op tegen Challenge Sports Rotterdam. Op papier moet de Leidse ploeg deze wedstrijd kunnen winnen, maar bij de Rotterdammers is toch een en ander veranderd. De Leidse basketballers moeten over deze wedstrijd niet te makkelijk denken.

Zorg en Zekerheid Leiden heeft vorig en dit seizoen nog geen een wedstrijd verloren tegen de onderste vier ploegen. Challenge Sports Rotterdam slaagt er al anderhalf jaar niet in om van een ploeg uit de top-4 te winnen. De laatste keer dat de Rotterdammers in eigen huis van Zorg en Zekerheid Leiden wonnen, is bijna zeven jaar geleden. Op 21 maart 2009 werd het toen 77-51 voor de ploeg uit de Maasstad.

Ook de twee eerder dit seizoen gespeelde duels tegen Challenge Sports Rotterdam werden in winst omgezet. De openingswedstrijd van het seizoen leverde in Rotterdam een 60-79 zege voor de Leidse formatie op. De return in de Sleutelstad werd door Zorg en Zekerheid Leiden, dat op 12 minuten van DeRonn Scott na alleen maar met Nederlanders speelde, met 80-69 gewonnen. Die marge van elf punten was wel enigszins vertekend, want vlak voor het einde van de wedstrijd stond het nog 78-62.

Wat is er dan eigenlijk anders, buiten dat Zorg en Zekerheid Leiden bezig is om Cashmere Wright en Marquise Simmons verder in te passen? Challenge Sports Rotterdam moet het de rest van het seizoen stellen zonder de lange Robert Krabbendam. De center scheurde tijdens een training zijn achillespees. Dat was zuur voor alle betrokkenen, ook voor coach Armand Salomon, want juist een week eerder hadden de Rotterdammers zich verzekerd van de diensten van La’Shard Anderson.

Twee seizoenen geleden kwam Anderson ook al in actie voor Challenge Sports Rotterdam. De Amerikaanse guard scoorde makkelijk en was tot een gecompliceerde polsblessure eind december ook topscorer van de Dutch Basketball League met 18.3 punten. Tegen Zorg en Zekerheid Leiden kwam Anderson toen in drie wedstrijden tot een gemiddelde van 19 punten. Bij zijn terugkeer in Rotterdam leidde hij Challenge Sports Rotterdam meteen naar de belangrijke winst tegen Apollo Amsterdam.

Op de plek van spelverdeler hebben de Rotterdammers nog meer versterking gekregen. In de openingswedstrijd tegen Zorg en Zekerheid Leiden speelde Ivan Filipan slechts vijf minuten mee. Daarna bleef de 23-jarige guard tot 9 januari geblesseerd aan de kant. Van een ploeg die het vooral moest hebben van zijn lange mensen is Challenge Sports Rotterdam nu een ploeg geworden die door de komst van de balvaste Anderson wat meer in balans is.

Eddy Casteels kan de komende weken verder bouwen aan Zorg en Zekerheid Leiden. Na Challenge Sports Rotterdam stuit de Leidse ploeg eerst op Aris Leeuwarden (donderdag 4 februari in Leiden) en Red Stars (zondag 7 februari) in Soest. Daarna krijgt Zorg en Zekerheid Leiden achtereenvolgens te maken met Landstede Basketbal en SPM Shoeters. In die twee topwedstrijden moet duidelijk worden waar de Leidse ploeg op dat moment staat.

Rotterdam is vanuit Leiden een klein half uurtje rijden, ideaal om de Leidse basketballers aan te komen moedigen in het Topsportcentrum, gelegen naast De Kuip. De wedstrijd begint om 20.00 uur.