Nieuwsbericht

Weerstaat ZZ Leiden de reuzendoder?

21 januari 2016

Apollo Amsterdam komt zaterdag naar de Vijf Meihal. Voor de derde keer neemt Zorg en Zekerheid Leiden het in het reguliere seizoen op tegen de Amsterdammers. De eerste twee wedstrijden werden gewonnen, maar Apollo Amsterdam heeft een reputatie opgebouwd als reuzendoder. Het is dus zeker geen ‘makkie’.

In elke sport heb je teams (of individuen) die het goed doen tegen de topploegen, maar ondermaats presteren tegen de zogenaamde zwakke broeders. Apollo Amsterdam is zo’n ploeg. In de competitie hebben de Amsterdammers vier overwinningen geboekt uit dertien wedstrijden. Een puntentotaal waarmee Apollo Amsterdam terecht op de voorlaatste plaats staat. Drie van die vier zeges werden echter behaald tegen Landstede Basketbal (de eerste nederlaag van de Zwolse formatie), Donar en SPM Shoeters. Dat is toch een geweldige prestatie van de ploeg van coach Patrick Faijdherbe.

Ondanks die imposante zeges (voor de beker wisten de Amsterdammers in Groningen de regerend bekerhouder Donar uit te schakelen) komt Apollo Amsterdam nog niet verder dan de zevende plaats. Dit heeft weer te maken met nederlagen tegen Challenge Sports Rotterdam (zowel uit als thuis), Aris Leeuwarden (uit en thuis) en BSW (de hekkensluiter boekte in de Apollohal zijn enige zege tot nu toe). Wil een ploeg zich manifesteren als topploeg, dan moeten dit soort nederlagen toch voorkomen worden.

Die les heeft Zorg en Zekerheid Leiden de laatste jaren wel geleerd. Afgelopen seizoen ging de Leidse formatie zes keer onderuit in het reguliere seizoen: vier keer tegen SPM Shoeters en twee keer tegen Donar. Dit seizoen staat de teller van nederlagen op vier: twee keer tegen Donar en één keer tegen Landstede Basketbal en SPM Shoeters. Zorg en Zekerheid Leiden morst al enige tijd geen punten tegen de ‘onderste vier’.

In de twee eerdere wedstrijden tegen Apollo Amsterdam gebeurde dat ook niet. In Amsterdam won Zorg en Zekerheid Leiden met 55-70, bijna een maand later werd het in Leiden 70-57. In beide wedstrijden liet Mohamed Kherrazi zich nadrukkelijk gelden. De Leidse forward speelt graag tegen de Amsterdammers. In de Apollohal noteerde hij met 15 punten en 10 rebounds een double double. In Leiden tekende Kherrazi voor 18 punten en 6 rebounds.

Daarbij moet wel worden aangetekend dat Apollo Amsterdam in beide duels tegen Zorg en Zekerheid Leiden het moest stellen zonder de geblesseerde Max van Schaik. Met gemiddeld 12.3 punten, 8.9 rebounds en 1.1 blocks vervult de 2.07 meter lange forward een belangrijke rol in de ploeg van Aron Royé, een oud-speler van Zorg en Zekerheid Leiden.

In de aanloop naar dit duel heeft Zorg en Zekerheid Leiden nog wel te maken met een aantal onzekerheden. Bij de oefenwedstrijd in België, afgelopen dinsdag, ontbraken de geblesseerden Rogier Jansen (enkel), Kasper Averink (kuit) en de zieken Jeroen van der List en Jan Driessen. In de verloren oefenwedstrijd ging Thomas Koenis in de eerste minuut door zijn enkel, maar de center kwam in het tweede kwart al weer terug in het veld. Het is ook nog niet zeker of de nieuwe aanwinst Marquise Simmons zaterdag zijn officiële debuut maakt voor Zorg en Zekerheid Leiden. Op dit moment (woensdag 20 januari) is zijn tewerkstellingsvergunning nog niet afgegeven.

Anderhalve week geleden speelde Zorg en Zekerheid Leiden in een uitverkocht huis tegen Donar. Diverse mensen moesten toen teleurgesteld worden. Op dit moment gaat de kaartverkoop ook al weer voorspoedig, dus als je er zaterdag bij wilt zijn, koop dan snel een kaartje nu het nog kan. Dit kun je hier doen.