Nieuwsbericht

Topduel in de Vijf Meihal: Donar komt

6 januari 2016

De Vijf Meihal vormt zaterdag 9 januari het decor van een topper in de Dutch Basketball League. Zorg en Zekerheid Leiden neemt het op tegen aartsrivaal Donar. De Leidse ploeg aast op revanche voor een van de drie geleden nederlagen in de competitie. De aanvang van deze topper is 20.00 uur.

In de afgelopen jaren speelde Zorg en Zekerheid Leiden veel belangrijke wedstrijden tegen Donar. Play-offs, SuperCup, bekerwedstrijden, het kon niet op. Vorig seizoen troffen de beide grootmachten elkaar maar liefst dertien keer. Dat aantal gaat dit seizoen niet gehaald worden. Zorg en Zekerheid Leiden streed niet mee voor de SuperCup, terwijl Donar afgelopen zondag nog door Apollo uit het bekertoernooi werd gekegeld.

Beide ploegen herbergen de nodige spelers die in het verleden voor de andere partij speelden. Bij Donar spelen de oud-ZZ’ers Ross Bekkering, Yannick Franke en Sean Cunningham. In Leiden hebben Rogier Jansen, Thomas Koenis en Cashmere Wright een Gronings verleden. Zo’n wedstrijd heeft altijd meer elementen dan een gewoon competitieduel.

In de competitie is wisselvalligheid troef bij Donar. Van de twaalf wedstrijden gingen er al vijf verloren. Garrick Sherman en Ken Brown hebben inmiddels Donar moeten verlaten en zijn vervangen door Drazen Bubnic en Tommy Mason-Griffin. Bubnic doet het redelijk en noteert gemiddeld 9.0 punten en 5.3 rebounds. Mason-Griffin heeft de taak gekregen om de nieuwe leider van de ploeg te worden, zeg maar het verlengstuk van Erik Braal binnen de lijnen. De tewerkstellingsvergunning voor Mason-Griffin is inmiddels binnen.

Bij Zorg en Zekerheid Leiden zijn er nog vraagtekens rond Mohamed Kherrazi, die dinsdag bij de bekerwedstrijd in Weert niet aanwezig was. “Hij heeft last van zijn luchtwegen, maar ik ga er 100 procent vanuit dat Mo zaterdag gewoon meespeelt”, liet Casteels gisteravond na afloop van de bekerwinst weten. “Als wij hem niet hadden tegengehouden, had hij hier ook gespeeld.”

Het niet meespelen van Kherrazi en de foutenlast bij Thomas Koenis en Jeroen van der List maakten de weg vrij voor Floris Versteeg om zich nadrukkelijk in de kijker te spelen. Versteeg stelde niet teleur en tekende voor 27 punten (waaronder vijf heerlijke dunks) en 8 rebounds. De absolute ster van de avond was echter Worthy de Jong. De international was een ware plaaggeest voor de Limburgse spelers en eindigde met 34 punten, 9 rebounds (waarvan 7 aanvallend), 8 assists en 4 steals. En geen enkele turnover.

Nog even terugblikkend op het eerste duel van 8 november. Donar won die pot met 77-66. DeRonn Scott was destijds topscorer aan Leidse zijde met 16 punten. Thomas Koenis tekende voor 14 punten, terwijl Worthy de Jong en Jeroen van der List op 10 punten eindigden. Wat er ook gebeurt, wedstrijden tegen Donar staan bol van de spanning. Daarbij moet je gewoon aanwezig zijn, dus ga snel hierheen en schaf een kaartje aan nu het nog kan. Zaterdag 9 januari, de eerste thuiswedstrijd in 2016, het dak moet er maar weer eens af!