Nieuwsbericht

Zonder Amerikanen naar Friesland

7 december 2015

Zorg en Zekerheid Leiden neemt het dinsdagavond (8 december) in Friesland op tegen Aris Leeuwarden. In Leiden was de Leidse ploeg destijds compleet, dit keer wordt er aangetreden zonder Amerikanen. Het duel in het altijd sfeervolle Kalverdijkje begint om 20.00 uur.

De Friezen verrasten twee weken geleden door in het Kalverdijkje met 78-71 van SPM Shoeters te winnen, zondagavond namen de Bosschenaren revanche door met duidelijke cijfers (100-70) Aris Leeuwarden terug naar Friesland te sturen.

In de thuiswedstrijd had een complete Leidse ploeg het niet moeilijk. Al in het eerste kwart werd een voorsprong van veertien punten opgebouwd. Het is dat Zorg en Zekerheid Leiden in het laatste kwart de teugels ietwat liet vieren, want anders was de overwinning zeker hoger uitgevallen dan 91-60. Worthy de Jong speelde een goede pot: 19 punten (tegen 62,5%), 7 rebounds, 5 assists en 2 steals. De inmiddels vertrokken Eric Stutz tekende voor 13 punten. DeRonn Scott was goed voor 12 punten, terwijl Jeroen van der List en Rogier Jansen zich met ieder 11 punten ook in de dubbele cijfers schoten. De balans qua scores was uitstekend verzorgd, want Kasper Averink (9 punten), Mohamed Kherrazi (7 punten) en Thomas Koenis (7 punten) leverden ook een scorende bijdrage.

Bij Aris Leeuwarden kwam Javier Duren tot 17 punten. Josiah Heath en Quincy Treffers tekenden voor 11 punten. De Friezen namen na deze wedstrijd vrij snel afscheid van de tegenvallende Amerikaan Desharick Guidry. De vierde Amerikaan, Joe O’Shea, was in Leiden ook onzichtbaar. Juist in de thuiswedstrijd tegen SMP Shoeters stond O’Shea op. In de eerste zes wedstrijden had de swingman geen enkele driepunter raak geschoten, tegen SPM Shoeters kwam O’Shea ineens uit op acht rake driepunters uit tien pogingen en 26 punten in totaal. Een behoorlijk contrast tot zijn gemiddelde van 7.88 punten na acht duels.

Aris Leeuwarden beschikt dinsdag over twee spelers die er eerder in Leiden nog niet bij waren. De Brit Ali Fraser werd aangetrokken voor Guidry en noteert tot nu toe een gemiddelde score van 8.83 punten. Jan van der Kooij keerde na een jaar afwezigheid weer terug bij Aris Leeuwarden. De 1.98 meter lange forward tekent tot nu toe voor 5.50 punten per wedstrijd. Van der Kooij schiet zijn scores vooral bijeen van buiten de driepuntscirkel.

Belangrijke rollen zijn er in de ploeg van coach Michael Schuurs ook nog weggelegd voor de altijd hard werkende Quincy Treffers (8.38 punten, 4.75 rebounds) en guard Nigel van Oostrum (4.50 punten, 4.62 rebounds en 5.62 assists).

Zorg en Zekerheid Leiden moet het in Friesland stellen zonder Amerikanen. Van DeRonn Scott en Eric Stutz is afscheid genomen. De nieuwe Amerikaan Cashmere Wright komt dinsdagochtend op Schiphol aan en zal zich woensdag bij de groep voegen.