Nieuwsbericht

ZZ Leiden zint op revanche

23 november 2015

Zorg en Zekerheid Leiden speelt woensdagavond de voorlaatste thuiswedstrijd voor de FIBA Europe Cup. Tegenstander is FC Porto en met die ploeg heeft Zorg en Zekerheid Leiden nog wel een appeltje te schillen. Het duel in de Vijf Meihal begint om 20.00 uur.

In Zuid-Europese landen is het een veel voorkomend fenomeen: de omnisportvereniging. In Nederland een nagenoeg onbekend verschijnsel. Zo zijn in Spanje de basketbalformaties van Barcelona en Real Madrid onderdeel van het grotere geheel, met als belangrijkste exponenten natuurlijk de voetbalafdeling van Barcelona en Real Madrid. In Portugal is dit ook het geval. Het roemruchte Benfica heeft een basketbaltak en dat geldt ook voor FC Porto, de tegenstander woensdagavond van Zorg en Zekerheid Leiden.

In het eerste treffen tussen beide clubs, op 5 november, had Zorg en Zekerheid Leiden weinig in te brengen tegen de Portugese hardloopmachine. Vooral in het derde kwart kreeg de Leidse ploeg er met 21-6 van langs. Omdat het bij rust al 45-31 was, liep het verschil op naar 66-37. Het laatste kwart werd nog wel gewonnen, maar aan het einde stond er toch een ruime nederlaag: 77-51.

“We hadden daar een complete offday”, gaf Rogier Jansen al aan. “We waren totaal niet klaar om te spelen.” De Leidse spelverdeler heeft er echter alle vertrouwen in dat Zorg en Zekerheid Leiden woensdag een goed resultaat neer kan zetten. “We willen winnen. Dat moet kunnen.”

In Groep G doorbraken beide teams vorige week een trend, doordat voor het eerst in deze groep de thuisploeg niet wist te winnen. Zorg en Zekerheid Leiden ging onderuit tegen het sterke Fraport Skyliners, vorig seizoen nog halve finalist in de EuroChallenge en een ploeg die Europees gezien meetelt. FC Porto moest na verlenging het onderspit delven tegen Krka Novo Mesto. In de rangschikking hebben de Portugezen dus één wedstrijd gewonnen, Zorg en Zekerheid Leiden staat op vier nederlagen.

Een overwinning zou de formatie van Eddy Casteels op gelijke hoogte met de Portugezen brengen en nog uitzicht bieden op de belangrijke derde plaats. Uiteindelijk gaan de vier beste nummers drie (van de veertien poules) ook door naar de volgende ronde. Fanatieke steun van de fans kunnen de spelers van Zorg en Zekerheid Leiden zeker gebruiken. Voor kaarten kun je hier terecht.

Pedro Bastos is de belangrijkste speler van de Portugese formatie. In Porto was hij tegen Zorg en Zekerheid Leiden topschutter met 18 punten, waaronder vier driepunters. Dat is zijn handelsmerk, want in vier Europese wedstrijden heeft de 1.88 meter lange guard al elf bommetjes door de ring gegooid. Met gemiddeld 14.8 punten is hij in de FIBA Europe Cup topscorer voor FC Porto.

Twee spelers uit de brede en vier Amerikanen tellende selectie van coach Moncho Lopez hebben zich afgelopen zomer nog gemeld in de Vijf Meihal. José Silva en Miguel Queiróz maakten deel uit van het nationale team van Portugal dat tijdens het Drielandentoernooi ten onder ging tegen de Orange Lions. Het zou een goede zaak zijn als deze spelers ook dit keer met een nederlaag de terugreis mogen aanvaarden.