Nieuwsbericht

Op naar reuzendoder Apollo

20 november 2015

Zorg en Zekerheid Leiden speelt morgenmiddag (zaterdag 21 november) om 16.00 uur in de Amsterdamse Apollohal. Tegenstander is Apollo Amsterdam dat in eigen huis zowel Landstede Basketbal als Donar onderuit haalde. Een wedstrijd dus tegen een reuzendoder. Niet op de traditionele zondag, maar op de zaterdag die dit seizoen de vaste speeldag voor Apollo is.

Apollo Amsterdam is de laatste tijd goed bezig, zowel op als buiten het veld. Voor de tribunes bevindt zich nu Led boarding, terwijl er ook een team cheerleaders is samengesteld. Bij de drie thuiswedstrijden ontbraken de dames één keer, dus het is niet gezegd dat ze er morgen ook weer zijn.

De Amsterdamse hoofdmacht staat onder leiding van Patrick Faijdherbe en zijn assistent Peter van Paassen. Twee heren die hun sporen in het Nederlandse basketbal verdiend hebben, Peter van Paassen helemaal. Onder hun leiding draaien de Amsterdammers goed mee. Hoewel de ploeg vijfde staat, staan ze in verliespunten gelijk met nummer vier Donar en slechts twee punten achter de gedeelde nummers twee Zorg en Zekerheid Leiden en SPM Shoeters.

Bij Apollo Amsterdam zetten Aron Royé en Dimeo van der Horst binnen het veld de lijnen uit. Hoe belangrijk beide guards zijn, blijkt wel uit het feit dat zij de meeste minuten van alle spelers in de Dutch Basketball League maken: Royé gemiddeld 36.33 en Van der Horst 36.00. Royé is ook nog eens topscorer in de eredivisie met gemiddeld 18.33 punten.

Andere belangrijke rollen zijn weggelegd voor bijvoorbeeld Max van Schaik. De 2.07 meter lange forward pakte tegen Donar uit met 21 punten, 7 rebounds en 5 blocks. De van Landstede Basketbal overgekomen Nikki Hulzebos imponeerde in het voorseizoen, maar is momenteel wat stilgevallen, al is zijn 2.09 meter lange gestalte niet een makkelijk te nemen hindernis. Op de forwardpositie loopt ook nog de 2.04 meter lange Gerald Robinson rond. Hij is gemiddeld goed voor 14 punten en 7.83 rebounds.

Gian Slagter is doorgaans wel een van de starters bij Apollo Amsterdam. Zijn taak ligt vooral op het verdedigende vlak door een van de gevaarlijkste tegenstanders aan te pakken. Het lijkt niet uitgesloten dat Slagter de taak heeft om Worthy de Jong het leven zuur te maken.

Als Apollo Amsterdam dieper de bank op moet, heeft de ploeg een probleem. Stefan Mulder en Jesse Markusse hebben wel ervaring met het spelen van wedstrijden op het hoogste niveau, maar hebben slechts enkele wedstrijden meegedaan. De andere spelers op de bank zijn nog jong en onervaren. Als Zorg en Zekerheid Leiden de Amsterdammers snel in foutenlast weet te krijgen, gaat de veel diepere bank van de Leidse formatie een doorslaggevende rol spelen.

Zorg en Zekerheid Leiden zelf beleeft een moeilijke fase. Van de laatste vijf wedstrijden gingen er vier verloren: drie voor de FIBA Europe Cup en in de competitie tegen Donar. Van BSW werd vorige week wel gewonnen, al duurde het enige tijd eer Zorg en Zekerheid Leiden de Limburgers van zich af wist te schudden. Daarna liep het verschil snel op naar 36 punten (74-38), maar de laatste acht minuten stemden Eddy Casteels bepaald niet tevreden.

Mohamed Kherrazi keerde afgelopen woensdag terug in de ploeg, maar zette zichzelf al snel buitenspel door in razend tempo tegen drie persoonlijke fouten op te lopen. Kherrazi bewaart wel goede herinneringen aan een wedstrijd in de Apollohal, nagenoeg een jaar geleden. Worthy de Jong bleef toen aan de kant en zag ‘Mo’ zijn ploeg voorgaan met 21 punten en 11 rebounds.

Zorg en Zekerheid Leiden heeft overigens nog een appeltje te schillen met Apollo Amsterdam. In de voorbereiding wonnen de Amsterdammers in de Vijf Meihal met 63-81. Zorg en Zekerheid Leiden moest het toen wel zonder Kasper Averink, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg, Eric Stutz en Bas Nelemans stellen. Dat op zich is ook een mooi team.

Amsterdam op de zaterdagmiddag is voor de supporters van Zorg en Zekerheid Leiden goed te doen. Let wel op, want het is op zaterdag betaald parkeren.