Nieuwsbericht

Zelfvertrouwen tanken

12 november 2015

Zorg en Zekerheid Leiden speelt zaterdagavond tegen BSW, de hekkensluiter van de Dutch Basketball League. Na drie nederlagen op rij – twee in Europees verband en een uitwedstrijd bij Donar – krijgen de mannen van Eddy Casteels de kans om weer wat zelfvertrouwen te tanken.

BSW is de laatste twee jaar eigenlijk geen bedreiging geweest voor Zorg en Zekerheid Leiden. De Limburgers zijn sinds de start van het seizoen 2013/2014 op de Nederlandse toer gegaan. Onder leiding van coach Niels Vorenhout had Zorg en Zekerheid Leiden zelden problemen om de Weerter formatie op te rollen. Afgaande op de resultaten onder de nieuwe coach Pascal Meurs, een erkend opleidingscoach uit België, zou de Leidse formatie dit klusje ook nu zonder moeite moeten klaren.

Terugkijkend in de geschiedenisboeken blijkt het voor BSW moeilijk te zijn om in Leiden te winnen. De laatste keer dat de Limburgers de Vijf Meihal verlieten met twee winstpunten op zak, dateert van meer dan zeven jaar geleden. Op 5 februari 2008 zegevierde de Limburgse formatie met 73-94 in de Vijf Meihal. Ivo Boom was destijds nog coach van Zorg en Zekerheid Leiden dat pas aan zijn tweede jaar sinds de terugkeer was begonnen.

In Limburg heeft Zorg en Zekerheid Leiden het wel lastiger gehad. Op 19 maart 2013 was BSW met 84-73 te sterk voor de Leidse formatie die daarna wel ongeslagen bleef in de play-offs en het tweede landskampioenschap sinds de terugkeer in de wacht sleepte.

Net als Zorg en Zekerheid Leiden heeft BSW momenteel vijf competitiewedstrijden gespeeld en ook vijf keer verloren. Met als absoluut dieptepunt de openingswedstrijd van de Dutch Basketball League toen Donar de Limburgers met een 122-57 nederlaag terug naar huis stuurde. Sindsdien zijn de nederlagen wel wat minder fors geworden. Challenge Sports Rotterdam bijvoorbeeld wist maar met zeven punten verschil (70-77) te winnen.

Sleutelspelers voor de Limburgers zijn nog steeds center Kenneth van Kempen (13.0 punten, 8.8 rebounds en 4.6 assists) en spelmaker en oud-speler van Zorg en Zekerheid Leiden Jeremy Ormskerk (13.0 punten, 4.8 assists). Forward Joost Padberg had ook in dit rijtje thuisgehoord, maar de sterke forward heeft met blessures te kampen gehad en is pas twee keer in actie gekomen. De atletische swingman Akeel Eduardo is met gemiddeld 10.6 punten de derde speler in de dubbele cijfers.

BSW is een ploeg die de driepunter niet schuwt. Tegen Aris Leeuwarden werden maar liefst twaalf driepunters verzilverd uit 32 pogingen. Dat waren drie schoten meer dan van binnen de driepuntcirkel.

Voor Zorg en Zekerheid Leiden komt een wedstrijd tegen BSW als geroepen. Na de fraaie overwinning op SPM Shoeters (31 oktober werd het in Leiden 66-56) heeft de ploeg drie nederlagen op rij geleden. Tijd dus voor een overwinning en een mooie gelegenheid om aan het geschonden zelfvertrouwen te werken. Coach Eddy Casteels is echter de eerste om zijn ploeg te waarschuwen voor onderschatting. Alle tegenstanders verdienen respect, dus ook BSW.

Het duel in de Vijf Meihal begint zaterdag om 20.00 uur.