Nieuwsbericht

Op jacht naar Europees eerherstel

10 november 2015

Zorg en Zekerheid Leiden speelt woensdagavond (aanvang 18.30 uur) de derde wedstrijd voor de FIBA Europe Cup. In de laatste uitwedstrijd in de groepsfase neemt de Leidse formatie het op tegen het Sloveense Krka Novo Mesto.

Na een goede pot tegen Fraport Skyliners speelde Zorg en Zekerheid Leiden afgelopen donderdag de slechtste wedstrijd ooit onder het bewind van Eddy Casteels. Althans, zo luidde de reactie van de Belgische coach na afloop van de 77-51 nederlaag tegen FC Porto.

Krka Novo Mesto, dat in 2011 de EuroChallenge wist te winnen, is de volgende tegenstander van Zorg en Zekerheid Leiden. De Sloveense formatie opende de FIBA Europe Cup met een overwinning in eigen huis tegen FC Porto (70-62). Vorige week redde Novo Mesto het niet tegen Fraport Skyliners: 67-65. Tegen de Portugezen kwam Erjon Kastrati van de bank om met 15 punten topscorer te worden. De Kroaat Ive Ivanov kwam tot 10 punten. De mooiste cijfers waren echter weggelegd voor de 1.95 meter lange Servische guard Stefan Sinovec: 8 punten, 8 rebounds, 9 assists.

In Frankfurt leek Novo Mesto halverwege op weg naar een stunt: 23-30. De Duitsers antwoordden met een 27-13 run. Sinovec zette opnieuw fraaie cijfers neer met 9 punten, 7 rebounds, 6 assists en 3 steals. Een andere Servische guard, Dusan Katnic, schoot 13 punten bijeen. Jure Lalic tekende eveneens voor 13 punten.

De ploeg van coach Ivan Velic telt de nodige nationaliteiten. Katnic en Sinovec zijn afkomstig uit Servië. Ivanov en Lalic hebben de Kroatische nationaliteit. Daarnaast herbergt de ploeg nog spelers uit Kosovo/Albanië en Bosnië & Herzegovina. Lengte is voor de Slovenen geen probleem. De twaalfkoppige selectie kent een gemiddelde lengte van 2.01 meter. Zes spelers zijn 2.00 meter of langer, met als uitschieters Lalic en Ziga Demic die allebei 2.12 meter zijn. Spelverdeler Katnic is met 1.94 meter de kleinste speler van het gezelschap. Om dit lengtenadeel te beperken, zal Zorg en Zekerheid Leiden met een grote line-up moeten spelen.

Krka Novo Mesto speelt ook mee in de Adriatische League. Van de negen wedstrijden heeft de Sloveense formatie er nu vijf gewonnen. Met een winning streak van drie is Krka Novo Mesto inmiddels geklommen naar een vijfde plaats. Lalic is hier de topscorer met 12.9 punten, gevolgd door Sinovec met 10.4 punten.

Zorg en Zekerheid Leiden staat voor de taak om de nare smaak van de nederlaag van vorige week weg te spoelen. Om Europees te overwinteren, zou een overwinning mooi meegenomen zijn. Het doel was nog altijd om thuis drie keer te winnen en on the road een wedstrijd te stelen. Dat moet dan morgenavond gebeuren. Overigens is Zorg en Zekerheid Leiden ook met een (kleine) nederlaag nog niet uitgeschakeld. Naast de nummer één en twee gaan ook nog de beste vier nummers drie door naar de volgende ronde.