Nieuwsbericht

Op zondag naar Donar

6 november 2015

Zorg en Zekerheid Leiden speelt zondagmiddag om 15.00 uur in Groningen tegen Donar. De Groningse ploeg stond vorig seizoen behoorlijk in de weg, waardoor er voor de formatie van Eddy Casteels geen prijzen te verdienen waren. Tijd om weer eens af te rekenen met Donar.

Afgelopen seizoen troffen beide ploegen elkaar maar liefst dertien keer: vier keer in de competitie (2-2), zes keer in de play-offs (2-4), twee keer voor de beker (1-1) en één keer in de strijd om de SuperCup (0-1). Overall dus acht nederlagen, met als gevolg uitschakeling in de halve finale van de beker, de halve finale van de play-offs en een verloren eindstrijd om de SuperCup. Momenten waar niemand bij Zorg en Zekerheid Leiden met plezier aan terugdenkt, behalve dan wellicht Thomas Koenis, want de nieuwe Leidse center speelde afgelopen seizoen bij Donar.

De Groningse ploeg is dit seizoen niet bepaald een voorbeeld van constantheid. In de strijd om de SuperCup kreeg Donar in Den Bosch al een draai om de oren, hoewel de einstand van 85-72 het krachtsverschil nog enigszins verbloemde. BSW en Challenge Sports Rotterdam hadden in Groningen weinig te vertellen, maar de zege in Friesland bij Aris was een finish met de hakken over de sloot. Daarna volgden in de competitie twee nederlagen op rij: in eigen huis tegen Landstede Basketbal en in Den Bosch tegen SPM Shoeters.

Yannick Franke is de topschutter bij de Groningers. Vorig seizoen werd Franke als speler van Challenge Sports Rotterdam nog topscorer van de Dutch Basketball League, dit seizoen voert het 19-jarige talent de topscorerslijst opnieuw aan met een gemiddelde van 20.0 punten. Ross Bekkering, eveneens een oud-speler van Zorg en Zekerheid Leiden, is het seizoen ook goed begonnen. De 28-jarige center is goed voor 14.4 punten en 8.6 rebounds. Jason Dourisseau, die inmiddels als Nederlander aan de competitie deelneemt, is niet meer zo dominant als vroeger, maar nog altijd in staat om 10.2 punten en 3.6 rebounds neer te zetten. Tegen Egis Körmend trok Dourisseau echter de kar en tekende hij voor 21 punten.

De Amerikaanse spelverdeler Ken Brown is wel het toonbeeld van wisselvalligheid. Een matig schotpercentage gecombineerd met een flinke hoeveelheid assists (Brown voert de DBL aan met gemiddeld 7.6 assists), maar ook veel turnovers. Brown staat op de lijstjes van de DBL op de tweede plaats met bijna vier keer balverlies per wedstrijd.

De fans van Donar hebben al vaker gemopperd op de prestaties van Will Sullivan en vooral Garrick Sherman. Daarnaast kregen de Groningers ook nog eens te maken met een vervelende blessure voor de vierde Amerikaan Chase Fieler die in aanvallend opzicht (12.7 punten, 91% tweepunters) en qua inzet wel rendeert. Het is de vraag of Fieler zondag al weer bij is. Dat is wel Sean Cunningham. De guard kwam vorig seizoen ook al uit voor Donar, maar werd onlangs teruggehaald om het team structureel te versterken. Cunningham heeft al twee keer meegespeeld met Donar voor de FIBA Europe Cup, maar maakt zondag tegen zijn oude club zijn rentree in de Dutch Basketball League.

Na de blamerende nederlaag tegen Landstede Basketbal is Zorg en Zekerheid Leiden even beter gaan spelen. De Leidse ploeg zette twee wedstrijden op rij een sterke verdediging neer. Fraport Skyliners, vorig seizoen halve finalist in de EuroChallenge, kwam tot 63 punten, afgelopen zaterdag werd SPM Shoeters op 58 punten gehouden. Gisteren was daar in Portugal weinig van te merken. Zorg en Zekerheid Leiden had niets in te brengen tegen FC Porto: 77-51. Reden te meer om in Groningen een goede pot op het plankier te leggen en de fikse oorwassing in Portugal snel weg te spoelen.