Nieuwsbericht

ZZ Leiden op reis naar Portugal

4 november 2015

Zorg en Zekerheid Leiden speelt donderdagavond de tweede wedstrijd voor de FIBA Europe Cup. Dit keer gaat de reis naar Portugal waar de Leidse formatie het opneemt tegen FC Porto. Voor de thuisblijvers wordt het een latertje, want de wedstrijd begint pas om 22.00 uur Nederlandse tijd.

FC Porto trok zich enkele jaren geleden terug uit de hoogste klasse in Portugal. Afgelopen seizoen werd de ploeg ongeslagen kampioen, met als gevolg terugkeer op het hoogste niveau. De kampioensploeg is behoorlijk gewijzigd. De selectie van coach Moncho Lopez telt vier Amerikanen, twee Spanjaarden en acht Portugezen.
Twee spelers hebben al eens eerder in de Vijf Meihal gestaan. Swingman José Silva en power forward Miquel Queiróz maakten deel uit van het Portugese nationale team dat tijdens het Drielandentoernooi in Leiden met 82-57 van de Orange Lions verloor.

In de competitie doet de debutant het goed. Van de vijf wedstrijden werden er vier gewonnen. FC Porto ging alleen onderuit tegen het sterke Benfica: 72-61. De Amerikaanse guard Bradley Tinsley, die overkwam van het Duitse Heidelberg, is topscorer voor de club met gemiddeld 12.6 punten. Center Nick Washburn is goed voor 11.0 punten en 8.2 rebounds. José Silva volgt met 8.2 punten.

Voor de FIBA Europe Cup nam FC Porto het vorige week op tegen KRKA Novo Mesto. In het eerste kwart hadden de Portugezen nog een 15-17 voorsprong, maar in de tweede periode sloegen de Slovenen toe en liepen uit naar een verschil van twaalf punten. Toch werd het nog even spannend. Aan het eind van het derde kwart was FC Porto teruggekomen tot 54-51. Daarmee was de koek op, want Novo Mesto zegevierde met 70-62.

Pedro Bastos, 21-jarige guard, was met 18 punten de enige speler in de dubbele cijfers. Tinsley kwam tot 9 punten en Andre Bessa, ook al een guard, noteerde 8 punten. Miquel Queiróz plukte 8 rebounds uit de lucht. FC Porto houdt wel van een driepunter, want de ploeg schoot 27 van de in totaal 55 schoten van buiten de driepuntslijn. Negen keer met succes, maar dat was vooral te danken aan Bastos die vier bommetjes door het netje liet glijden. In vier competitieduels was Bastos pas drie keer succesvol van downtown.

Voor Zorg en Zekerheid Leiden is het zaak om de lijn van de laatste twee wedstrijden (uit tegen Fraport Skyliners en thuis tegen SPM Shoeters) door te trekken. Er is in elk geval behoorlijk wat zelfvertrouwen getankt. Zorg en Zekerheid Leiden speelt de laatste drie wedstrijden voor de FIBA Europe Cup thuis. Om door te gaan naar de volgende ronde zou een overwinning in Portugal, wat in theorie best mogelijk is, erg prettig zijn. De nummer één en twee van de poule gaan door naar de volgende ronde. Ook de vier beste nummers drie van de veertien poules mogen door.

Gisteravond speelde Fraport Skyliners al hun tweede wedstrijd. De Duitsers wonnen in eigen huis met 67-65 van KRKA Novo Mesto. Ook dit keer wist Fraport Skyliners een eindsprint van de tegenstander maar net te pareren. Quantez Robertson tekende voor 17 punten, Jordan Theodore kwam tot 13 punten. Aaron Doornekamp voegde aan zijn 9 punten nog 10 rebounds toe. De tegen Zorg en Zekerheid Leiden nog geblesseerde Johannes Voigtmann was weer inzetbaar. Bij de Slovenen kwam het meeste gevaar van Jure Lalic en Dusan Katnic. Beide spelers waren goed voor 13 punten.