Nieuwsbericht

ZZ Leiden on tour deel 4

26 oktober 2015

Voor de vierde keer in het bestaan van Zorg en Zekerheid Leiden gaat de Leidse ploeg morgenavond in Frankfurt beginnen aan een nieuwe Europese tournee. Dit keer niet de EuroChallenge, maar de FIBA Europe Cup, met stops in Frankfurt, Novo Mesto en Porto.

De FIBA heeft voor dit seizoen de Europe Cup geïntroduceerd. Daarmee wil de FIBA het toernooi uit laten groeien tot het op een na sterkste Europese toernooi, achter de door de ULEB georganiseerde Euroleague, maar voor de Eurocup die ook door de ULEB wordt georganiseerd.

Aan de FIBA Europe Cup doen drie Nederlandse clubs mee. Naast Donar en SPM Shoeters dus ook Zorg en Zekerheid Leiden. In de EuroChallenge kwam Zorg en Zekerheid Leiden twee jaar terug niet door de eerste groepsfase heen. De Leidse ploeg won twee van de laatste drie wedstrijden (tegen Bakken Bears en Kataja Basket), maar de nederlaag met één punt tegen Bakken Bears in de allereerste wedstrijd deed Zorg en Zekerheid Leiden de das om.

Voor de FIBA Europe Cup opent Zorg en Zekerheid Leiden met drie uitwedstrijden op rij. In Frankfurt wordt morgenavond (aanvang 19.30 uur) gespeeld tegen de Fraport Skyliners. De Duitse formatie wist afgelopen seizoen de Final Four te halen van de EuroChallenge. In de tweede groepsfase waren de Skyliners twee keer te sterk voor SPM Shoeters. In Frankfurt werd het 75-70, in Den Bosch 92-94 na verlenging. Na de uitwedstrijd in Duitsland gaat de Europese tournee van Zorg en Zekerheid Leiden verder in Portugal (FC Porto) en Slovenië (Novo Mesto). Vanaf 18 november speelt Zorg en Zekerheid Leiden drie woensdagen op rij in de eigen Vijf Meihal.

De ploeg van coach Gordon Herbert heeft in de Duitse Beko BBL drie van de vijf wedstrijden in winst weten om te zetten. Grote afwezige is Johannes Voigtmann. De 2.11 meter lange center zit langs de kant met een blessure. De Amerikaan Jordan Theodore is momenteel de topscorer van de Fraport Skyliners met een gemiddelde van 15.8 punten. De 1.82 meter lange guard deelt ook nog eens 5.4 assists uit. De Canadese Nederlander Aaron Doornekamp noteert niet alleen 12.8 punten, maar is ook toprebounder met een gemiddelde van 6.6. Voor de Duitse ploeg komt ook Mike Morrison uit. Deze forward, die gemiddeld goed is voor 11.8 punten en 5.8 rebounds, hebben we twee jaar terug ook al in Leiden gezien. Morrison kwam toen uit voor het Finse Kataja Basket.

Naast Doornekamp, Theodore en Morrison wordt de startende vijf van de Skyliners aangevuld met de Amerikaan John Little en Quantez Robertson. De inbreng van de bank komt vooral van de Litouwer Tomas Dimsa en de van blessures teruggekeerde Duitsers Konstantin Klein en Danilo Barthel.

Wie niet naar Frankfurt afreist, kan de wedstrijd via livestream volgen. Klik op de homepage van Zorg en Zekerheid Leiden de link livestream aan en je kunt de wedstrijd thuis prima volgen.