Nieuwsbericht

Topper in Zwolle

22 oktober 2015

Zorg en Zekerheid Leiden en Landstede Basketbal zijn de enige twee nog ongeslagen ploegen in de Dutch Basketball League. Komende zondag (25 oktober) treffen beide ploegen elkaar om 14.00 uur in Zwolle.

In tegenstelling tot SPM Shoeters en Donar gaat het Zorg en Zekerheid Leiden tegen Landstede Basketbal doorgaans goed af. Vorig seizoen won de ploeg van Eddy Casteels alle vier ontmoetingen met de Zwolse tegenstrever. Twee seizoenen terug pakte Zorg en Zekerheid Leiden drie van de vier reguliere competitieduels en werd de play-off reeks met 2-1 gewonnen. Daardoor heeft Zorg en Zekerheid Leiden in de afgelopen twee seizoenen een 9-2 record tegen Landstede Basketbal opgebouwd en zijn de laatste vijf officiële wedstrijden door de Leidse formatie in winst omgezet. Resultaten uit het verleden zijn echter geen garantie voor de toekomst.

Op 3 oktober kwamen beide ploegen tegen elkaar in actie in het kader van de voorbereiding. In Zwolle was Zorg en Zekerheid Leiden met 56-75 te sterk voor Landstede Basketbal. Worthy de Jong en Mohamed Kherrazi speelden hun eerste oefenwedstrijd, want beide internationals sloten vanwege EuroBasket 2015 pas op 1 oktober aan. Eric Stutz was nog niet speelgerechtigd.

Landstede Basketbal was ook niet compleet. Craig Osaikhwuwuomwan en Kenrick Zondervan ontbraken vanwege blessures. Zondervan zal zondag nog niet van de partij zijn, Osaikhwuwuomwan daarentegen maakt zondag zijn rentree. Ten opzichte van de oefenwedstrijd is het aantal buitenlandse werknemers bij Landstede Basketbal met één toegenomen. Center Ricardo Glenn, de vervanger van de weggestuurde Alex Francis, maakte afgelopen zondag tegen Donar zijn debuut en was daarin goed voor 6 punten en 9 rebounds.

In Groningen was het vooral het trio Steve McWhorter-Grant Gibbs en Tyson Hinz dat Donar de das omdeed. Het trio tekende voor 50 van de 75 Zwolse punten. Het zal voor Zorg en Zekerheid Leiden vooral taak zijn om McWhorter uit de wedstrijd te houden. Jessey Voorn ontbrak tegen Donar vanwege een tegen SPM Shoeters opgelopen blessure, maar zal er zondag weer bij zijn.

De Leidse ploeg moet het mogelijk stellen zonder Jan Driessen. De jonge Noordwijker kwam afgelopen zaterdag ongelukkig in botsing met Javier Duren van Aris Leeuwarden en moest groggy het veld verlaten. Tot op heden heeft Driessen nog steeds last van hoofdpijn en ook nog niet meegetraind. Ook de bekerwedstrijd van het DTL-team van woensdag moest Driessen aan zich voorbij laten gaan. Vrijdagavond speelde Driessen overigens wel mee in de bekerreturn van het DTL-team.