Nieuwsbericht

Inhaalrace ZZ Leiden 2 stokt

29 oktober 2007

Voor de competitie speelde ZZ Leiden zondag de streekderby tegen MSV. Net als in voorgaande jaren waren de Noordwijkers te sterk: 62-70. Beide ploegen waren niet compleet. MSV miste Edwin Engelhart, Jeroen Reitsema en Roel van der Spruijt, bij Leiden ontbraken Aron Royé, Frank Schaftenaar, Thomas Schelvis en Nils Wytzes. Richard Hageman haakte in de warming-up ook af.
Dit weekeinde waren er wel overwinningen voor U20 en U18, die respectievelijk de punten ophaalden in Zwolle en Rotterdam.

De Leidse formatie begon mat aan de wedstrijd. De aanvallen werden niet goed uitgespeeld en er werd vaak gekozen voor een indviduele actie. MSV strafte de foutjes meteen af en leek na het eerste kwart al op rozen te zitten: 13-25.

In de tweede periode speelde Leiden beter. Eerst werd hetnog wel 16-32, maar daarna kwam Leiden terug in de wedstrijd door enkele goede acties van Michael Kool. Twee keer kwam Leiden tot op 8 punten, maar bij rust leidde de bezoekende formatie weer met 32-43.

Het derde kwart was vrij opmerkelijk. Na vijf minuten spelen hadden beide ploegen pas één rake vrije worp aan het puntentotaal toegevoegd. Opnieuw twee driepunters van Kool, later gevolgd door scores van Bern Persoon, twee keer Jerome Hoste en een drietje van Bram Sieben betekenden 48-49. Na een score van MSV kreeg Jeremy Ormskerk nog twee vrije worpen, maar die gingen op slag van het vierde kwart mis.

In de vierde periode opende Leiden sterker. Een drietje van Ormskerk betekende de gelijkmaker. Een onsportieve fout van Zeeger van Leeuwen leverde Leiden drie punten op, namelijk een rake vrije worp van Hoste en een score van Wouter Breel: 54-51. Vervolgens vergat Leiden vier minuten te scoren, geholpen door onder andere een schwalbe van een Noordwijkse verdediger en een niet bestraft terugspelen op eigen helft of second dribble. Naarmate de scores uitbleven, probeerde het team te snel en opnieuw te individueel naar oplossingen te zoeken. Met nog een minuut te gaan betekende een drietje van Ormskerk, die naar Omniworld vertrekt en dus voor het laatst speelde, 62-68. In tegenstelling tot eerdere duels was de pijp te leeg om nog terug te komen: 62-70.

Hoewel het coachduo Dorrepaal/Hoekstra liever twee punten binnen had willen halen, zagen ze ook lichtpuntjes. ''Een teambespreking zonder coaches afgelopen vrijdag heeft de neuzen weer dezelfde kant op laten wijzen. Na het slappe begin werd er voor iedere meter geknokt en kwamen we van ver terug. Jammer dat we zo veel persoonlijke fouten kregen (32 om 19), waarvan een aantal beslist niet nodig was. Toch een teken van te gretig.''

Scores: Michael Kool 18, Jeremy Ormskerk 12, Bern Persoon 7, Bram Sieben 7, Jerome Hoste 7, Kevin Tjin-a-Koeng 5, Wouter Breel 4 en Paul van der Meer 2. 

U20

Zondagmiddag stond van de U20 de zware uitwedstrijd op het programma tegen Landstede Zwolle, de kampioen van het seizoen 2006-2007. Dat het een zware wedstrijd zou worden was bekend en dat bleek ook meteen vanaf het begin. Landstede begon fel en in de verdedigende rebound waren de Zwollenaren heer en meester. ZZ Leiden daarentegen speelde erg mat en ongeconcentreerd en had moeite om de intensiteit van Landstede te evenaren. Desondanks eindigde het kwart in 12-16 voor Leiden. Maar gezien het eerste kwart was het natuurlijk te verwachten dat Landstede langszij zou komen en de leiding zou nemen. Geheel terecht won Landstede het tweede kwart dan ook met 24-14, waardoor de rust werd bereikt bij de stand 36-30.

Wilde Leiden de wedstrijd winnen dan zou er na rust uit een geheel ander vaatje getapt moeten worden dan in de eerste helft. Ondanks de achterstand van slechts zes punten was het duidelijk dat, als het zo door zou gaan, Landstede deze wedstrijd winnend zou afsluiten.
 
In het derde kwart leek het er even op dat de lijn van de eerste helft zou worden doorgetrokken. Landstede scoorde een aantal keer en bouwde de voorsprong uit naar tien punten, 42-32. Maar daarna gebeurde wat eigenlijk elke wedstrijd al is gebeurd: mindere periodes worden afgewisseld met goede. Er volgde een run waarin de aanval van Landstede volledig stil werd gelegd. Hierdoor nam ZZ Leiden, door fel en geconcentreerd te verdedigen, de wedstrijd over. Uiteindelijk werd het kwart afgesloten bij 47-57.
 
Het laatste kwart ging nagenoeg gelijk op waardoor het verschil gehandhaafd bleef. Landstede scoorde maar Leiden bleef zelf ook goed aanvallen. Uiteindelijk kwam Landstede nog wel erg dichtbij maar gelukkig kon ZZ Leiden de punten toch mee naar huis nemen door 9 op 12 vrije worpen te maken in de laatste minuten.
 
Topscorers: Joshua Dussel 18, Joey Schelvis 18, Ognjen Ivanovic 16

U18

Het bolwerkteam U18 heeft in Rotterdam zijn vierde opeenvolgende overwinning behaald. Tegen Rotterdam Basketbal werd het, na een 36-36 ruststand, uiteindelijk 61-80 voor Stol Grasshoppers.

De wedstrijd ging 28 minuten lang gelijk op. Niet scherp verdedigen en vaak solistisch aanvallen zorgden ervoor dat Rotterdam bij kon blijven tot 46-47. Breekpunt in de wedstrijd was de technische fout voor Rotterdam, waarna vier vrije worpen werden gemaakt en ook nog eens een score kwam uit het daaropvolgende balbezit. Na de derde periode was de stand daardoor 46-53.  Stol Grasshoppers trok de verdediging verder aan en beter overleg in de aanval zorgde voor 48-58. Twee harde dunks van Raoul Swagerman brachten de stand via 55-69, waarna de wedstrijd keurig werd uitgespeeld: 61-80.

Topscorers: Raoul Swagerman 18 (10 reb), Jeffrey Schelvis 15, Tony Mulder 11 (8 reb).