Nieuwsbericht

Kansloos in Nijmegen

27 oktober 2007

Het feestgedruis in De Horstacker was nog maar nauwelijks verstomd. Twee dagen eerder boekte Matrixx Magixx een sensationele zege op aartsrivaal EiffelTowers en bewees dat er dit seizoen andermaal rekening gehouden moet worden met de Nijmeegse ploeg. In die ambiance moest Zorg en Zekerheid een poging doen om de nasmaak van het vervelende verlies tegen Upstairs weg te spoelen en de losing streak van drie om te buigen. Aan die opdracht kon de ploeg van Ivo Boom niet voldoen. ZZ Leiden stapte de bus in na een kansloze 90-64 nederlaag.

Wil je een kans hebben tegen een sterke ploeg als Matrixx dan moet je honderd procent fit zijn en moet alles kloppen. Het eerste staat natuurlijk in nauw verband met het tweede. En fit was de ploeg allerminst. Naast Sjors Besseling en de nog altijd niet helemaal herstelde Aron Royé, zitten ook JS Nash en Nick Curtis momenteel in de lappenmand.

Nash besloot pas in de warming up dat hij kon spelen, maar heeft nog erg veel hinder van de knieblessure, die hij anderhalve week geleden in Groningen opliep en Curtis ging tegen Upstairs door zijn (linker)enkel, kon spelen, maar alleen met extra verpakking van die enkel en dus bepaald niet voluit. Daar kwam bij dat Johan Kuijper een aantal dagen ziek op bed had gelegen.

Allemaal omstandigheden die het vooraf moeilijk maakten om in succes te kunnen geloven. Dat is sowieso al moeilijk in Nijmegen, want coach Michael Schuur heeft andermaal een prima ploeg tot zijn beschikking met misschien nog wel meer kwaliteiten dan vorig seizoen. Vooral de vijf Amerikanen zijn van uitzonderlijke klasse voor een ploeg met toch een beperkt budget als Matrixx Magixx.

Het gevaar voor de tegenstander loert van alle kanten, want alle vijf hebben ze snelheid en een driepunter in huis. Bij de slotafrekening tegen ZZ Leiden stonden er vooral prachtige cijfers achter de namen van Victor Thomas (27 punten, 14 rebounds) en Tyler Smith (op de foto afgetroefd door David Chiotti), die met 21 om 12 ook een fraaie double double liet noteren. Als je dan ook nog mannen als de zeer wendbare McHugh Mattis, Antoine Jordan en de uitstekende pointguard Todd Abernethy in de gaten moet houden, dan wordt het voor een niet fitte ploeg heel moeilijk.

Ivo Boom: ‘Wij kunnen een dergelijke ploeg alleen afstoppen als iedereen honderd procent is, als er keihard verdedigd kan worden, als de rotatie perfect is en als we een goede half court defense kunnen spelen. Dat lukte gewoon niet. Geblesseerde spelers zijn in eerste instantie bezig met hun blessure. Gaat het wel of gaat het niet met die enkel of knie. Ze willen wel, maar of ze ook echt kunnen...'

Het antwoord op die vraag werd snel ingevuld. In no-time stond er een 12-2 op het scorebord. David Chiotti met twee scores en Nick Curtis op een heerlijke assist van JS Nash brachten het verschil nog wel terug tot 12-8, maar een fraaie driepunter van Victor Thomas (in the face van Curtis, die verdedigend goed stond...) gooide eigenlijk al na een paar minuten de deur in het slot.

ZZ Leiden deed wat het kon, maar dat was helaas veel te weinig om ook maar op enig moment in de wedstrijd te kunnen komen. Een pleistertje op de wonde was de 6 op 6 vanaf de vrije worp lijn in de eerste helft. Maar Matrixx deed vanaf die plek precies hetzelfde en schoot bovendien 60 procent van de tweepunters en 6 op 8 driepunters raak. Daardoor was er halverwege al geen twijfel meer over de uitkomst van het duel: 48-26.

Voor ZZ Leiden was het slechts zaak het verlies beperkt te houden en vooral niet meer averij op te lopen, want een slachtpartij in deze omstandigheden zou nog eens extra pijnlijk zijn. Gelukkig schakelde de thuisploeg na de rust een tandje terug, ging coach Schuurs flink doorwisselen en kon ZZ Leiden redelijk gelijke tred houden. In het derde kwart zelfs helemaal, want dat eindigde in 19-19 en konden bij 90-64 bijna letterlijk de wonden worden gelikt.