Nieuwsbericht

Fantastisch spel Oranje niet beloond

9 september 2015

Tot ver in de tweede helft leek er een stunt in de lucht te hangen. Met nog twee minuten te spelen, had Kroatië pas een voorsprong van drie punten opgebouwd. De Orange Lions leken op een lastige vlieg die maar van geen wijken wilden weten. Driepunters van Dario Saric en Krunoslav Simon betekenden uiteindelijk de nekslag voor de fantastisch spelende Nederlandse ploeg: 72-78. Daarmee bleef het wonder van Zagreb uit, maar wat was Nederland er dichtbij geweest.

Nederland begon met een iets andere opstelling. Roeland Schaftenaar en de geblesseerde Henk Norel hadden plaatsgemaakt voor Nicolas de Jong en Robin Smeulders. In de eerste vijf minuten golfde het spel op en neer. Nicolas de Jong ging zonder ontzag voor de reus Ante Tomic de strijd onder de borden aan. Mohamed Kherrazi gaf de Kroatische topschutter Bojan Bogdanovic geen centimeter ruimte. Halverwege het kwart ging Nederland in de overdrive. Worthy de Jong zocht voortdurend naar de fastbreak, Charlon Kloof gaf een dribbelclinic en wist en passant Nicolas de Jong onder de ring vrij te vinden. Als op twee minuten van het einde van het eerste kwart Schaftenaar uit een aanvallende rebound 18-10 liet aantekenen, konden de Kroatische supporters hun ogen niet geloven. Hun gevierde helden die het zo zwaar hebben tegen het onbekende Nederland. Damjan Rudez en Krunoslav Simon brachten Kroatië, waar de hele startende vijf al naar de kant was gehaald, nog enigszins terug tot 18-14 na tien minuten spelen.

Wie dacht dat daarmee de rol van Nederland wel was uitgespeeld, kwam bedrogen uit. Kees Akerboom opende het tweede kwart met een driepunter. Yannick Franke, die zijn eerste minuten op het EK maakte, volgde zijn voorbeeld en zette de Orange Lions op een marge van tien punten: 26-16. Nederland ging nog verder door. Kloof benutte twee van zijn drie vrije worpen en knalde er vervolgens ook nog maar een driepunter in voor 34-22. Opnieuw vluchtte coach Velimir Perasovic in een time-out. Op vier minuten voor het einde viel pas het eerste balverlies voor de Orange Lions te noteren. In de resterende speeltijd tot de rust zouden er nog vier turnovers volgen. Daarmee speelde Nederland Kroatië in de kaart. Bogdanovic, die in deze fase een technische fout kreeg, reageerde getergd en zorgde solo voor de terugkeer van Kroatië door tien punten op rij te scoren. Met een dunk zette de forward Kroatië een halve minuut voor rust voor het eerst op voorsprong. Roko Leni Ukic bepaalde de ruststand op 35-39 voor Kroatië.

Was de wedstrijd al gespeeld? Niet voor de Orange Lions, want die bleven in het derde kwart ook weer brutaal spelen. Na balverlies van Worthy de Jong pakte Smeulders de bal weer terug om vervolgens Worthy de Jong te bedienen voor een dunk. Even leken Saric en Simon het duel voortijdig te willen beslissen (42-51), maar door vijf punten op rij van Schaftenaar kwamen de Orange Lions weer terug tot 47-51. De hautain spelende Kroaten plaatsten vervolgens weer een run naar 50-62, maar dankzij een score met bonus van Smeulders wist Nederland de schade te beperken tot 53-62.

In het vierde kwart kwamen de Orange Lions opnieuw terug. Twee scores inside van Nicolas de Jong en een dunk plus een driepunter van Schaftenaar verder is het zes minuten voor tijd 62-64. Ook nu weer greep Kroatië naar de time-out. Tomic pakte een score met bonus, waarna Saric er 63-69 van maakte. Dit keer nam Toon van Helfteren een time-out. Kloof antwoordde met een driepunter voor 66-69, aan de andere kant deed Saric hetzelfde. Schaftenaar knalde vervolgens van de kop een driepunter in, waardoor het met nog twee minuten te gaan 69-72 werd. Na de zoveelste driepunter van Saric werd het 69-77 en was het beslissende gat dan toch geslagen: 69-77. Arvin Slagter zorgde met een driepunter voor de verdienstelijke 72-78 eindstand.

Roeland Schaftenaar keek met gemengde gevoelens op de wedstrijd terug. “Ik had in de vorige drie wedstrijden niet lekker gespeeld. Dan is het prettig om een goede pot te spelen”, aldus Schaftenaar. “We mogen trots zijn op zo’n wedstrijd. Het eerste kwart was echt perfect. We lieten de bal gaan en we kregen goede schoten. Het is jammer dat we dan net iets beter spelen tegen een beter team. Ik denk niet dat de Kroaten verwacht hadden zo ver achter te komen. Het verschil zit ‘m in hele kleine dingen. Aan het eind van het tweede kwart hadden we moeite met hun druk en gaven we de Kroaten de kans om terug in de wedstrijd te komen.”

Voor de derde keer op rij moest Van Helfteren erkennen dat hij trots was op zijn team. “Maar voor de derde keer op rij was het niet goed genoeg. Gisteren kwamen de acties vooral van de guards en stond de rest er meer bij als toeschouwers. Iedereen was betrokken bij het spel.”

Van Helfteren was uitermate te spreken over het uitblijven van balverlies in het eerste kwart. “In het vierde kwart hadden we ook maar één turnover, waardoor we weer terug in de wedstrijd konden komen. In het tweede kwart hadden we vijf van onze negen turnovers en dat pakte voor Kroatië goed uit. We hebben nog één kans. Morgen gaan we weer voor de winst.”

Worthy de Jong stond bijna 23 minuten in het veld. Daarin was hij goed voor 6 punten (33,3% schot, 2 uit 2 vrije worpen), 5 rebounds, 3 assists, 3 turnovers en 1 steal. Mohamed Kherrazi vervulde zijn verdedigende taak weer prima. Daarnaast noteerde Kherrazi 5 [unten (100% schot, 1 uit 2 vrije worpen), 1 rebound en 1 assist.