Nieuwsbericht

Net geen stunt van de Orange Lions

8 september 2015

De Orange Lions hebben tijdens EuroBasket 2015 opnieuw laten zien op dit niveau thuis te horen. Slovenië, toch een van de medaillekandidaten, kreeg de 74-81 zege beslist niet cadeau. Anderhalve minuut was het verschil slechts twee punten.

Tijdens de oefenwedstrijden in de aanloop naar EuroBasket 2015 gebeurde het geregeld dat de Orange Lions meteen op een grote achterstand werden gezet. Dat euvel kwam tijdens de eerste twee wedstrijden in Zagreb niet voor, maar vandaag openbaarde dat feit zich weer. Zes minuten lang wisten de oranjehemden niet te scoren, terwijl de Slovenen op dat moment al twaalf punten hadden aangetekend. Robin Smeulders brak met een score plus bonus uit de aanvallende rebound de ban: 3-12. Toon van Helfteren had binnen vijf minuten ook al zijn twee time-outs van de eerste helft aangeboord.

Het inbrengen van Worthy de Jong zorgde voor een Nederlandse opleving. De Leidse spelers scoorde acht punten op rij. Echt dichterbij kwam Oranje niet doordat de snel aanvallende Slovenen drie driepunters op rij door de ring drilden. Via een onder de ring door actie van Nicolas de Jong en twee vrije worpen wisten de Nederlanders de schade na tien minuten te beperken tot acht punten: 15-23.

Jure Balazic bracht bij de start van het tweede kwart het verschil weer op tien punten: 15-25. Drie goede inside acties van Norel (spin moves, up and under, doorstapbewegingen) brachten Nederland terug tot 21-25 en het leek weer een wedstrijd te worden. Zoran Dragic nam de Slovenen vervolgens weer bij de hand en zorgde samen met Alen Omic dat de run van Nederland tot stand kwam en dat het verschil weer op tien punten werd gebracht. Het gat werd zelfs zestien punten (25-41), maar vier punten op rij van Smeulders (uit een aanvallende rebound en op assist van Charlon Kloof drie seconden voor rust) gaven de oranjehemden nog enige hoop voor de tweede helft.
De tweede helft gaf een heel ander oranje te zien. De agressie en intensiteit waren bij een aantal spelers duidelijk te zien. Verdedigend deden de Lions het goed. Slovenië bleek moeite met de zonepress over driekwart veld te hebben, wat de Lions enkele steals en makkelijke scores opleverde. Waar Slovenië vijf minuten lang niet scoorde, kwam Worthy de Jong met breaks en drives door, terwijl Charlon Kloof back-to-back driepunters noteerde. Gevolg was dat Nederland na vijf minuten op gelijke hoogte kwam. Twee Sloveense bommetjes zorgden voor een nieuw gat (46-54), maar opnieuw wilde Oranje van geen wijken weten. Via vier vrije worpen van Smeulders en een lay-up van Kloof na een steal van Worthy de Jong, was op het vlak voor het einde van het derde kwart 52-54. Klemen Prepelic dacht daar anders over en drukte in de buzzer nog een driepunter door de ring: 52-57.

Kloof opende het vierde kwart met vijf punten op rij, waardoor het weer gelijk was. Vermoeidheid zorgde voor enkele turnovers aan Nederlandse zijde. Slovenië profiteerde daar prima van vergrootte de marge weer naar tien punten: 57-67. De leeuwen waren echter niet bereid om het hier maar bij te laten. Via zes vrije worpen op rij (vier van Kloof en twee van Nicolas de Jong) kwam Nederland terug tot 65-69. Smeulders kreeg daarna ook nog twee vrije worpen om het gat nog verder te dichten, maar miste beide pogingen. Met iets minder dan twee minuten te spelen, knalde Worthy de Jong een drietje raak voor 68-72. Na een misser van Slovenië viel een ouderwets hookshot van Nicolas de Jong ook goed.

Op het eind van een wedstrijd, als de beslissingen moeten vallen, zijn het doorgaans de geroutineerde spelers die het spel naar zich toe trekken. Zo ook Zoran Dragic. De voormalige NBA-speler schoot eerst een driepunter uit de hoek raak en in de aanval daarna rondde hij een drive prima af: 72-77. Kloof, die in het vierde kwart erg hard werd aangepakt alsof het om intimidatie ging, faalde niet van de vrije worplijn, maar verspeelde in de laatste Nederlandse aanval de bal. Dat Prepelic er dan nog 74-81 van maakte, deed verder niets af van de prestatie van de Orange Lions. Opnieuw liet Nederland zien op dit niveau thuis te horen.

Van Helfteren hoort het van alle kanten en ziet dat zelf ook. “Iedereen zegt dat, maar daar koop ik niks voor. Ik wil winnen. Ik wil niet tevreden zijn met één overwinning en twee kleine nederlagen. Dat wil niet zeggen dat ik niet tevreden ben over het team.”

Helemaal tevreden over zijn spelers kan Van Helfteren nu ook weer niet zijn. “Er zijn spelers die onder de verwachtingen blijven. Daar ben ik niet blij mee. Nu moet ik spelers langer laten staan, met als gevolg dat ze vermoeid zijn en balverlies lijden. Of ik haal ze even naar de kant en dan zijn we de bal al meteen weer een paar keer kwijt en is er weer een gat geslagen. Iedereen moet wakker zijn. Dit is topsport en daar word je op afgerekend.”

De zwakke start was Van Helfteren een doorn in het oog. “Dat is de tendens van de hele campagne. Nu moest ik binnen vijf minuten al vijf wissels doorvoeren en twee time-outs nemen om de schade te beperken. Als je op dit niveau 12-0 achter komt, dan weet je dat het lastig gaat worden.”

Een tough loss noemde Worthy de Jong de nederlaag. “We startten slecht, maar werkten hard om terug te komen. We kregen zelfs goede kansen om een voorsprong te nemen. Door even de focus te verliezen en verkeerde beslissingen in de verdediging te nemen, kwamen we niet zo ver.”

Kloof was trots op de manier waarop de Orange Lions zich terug in de wedstrijd vochten. Het aantal turnovers (16 keer, omgezet in 27 Sloveense punten) was bepalend voor de uitslag. “Bovendien schoten ze op belangrijke momenten hun ballen wel raak. Van dit soort wedstrijden leer je veel. We zijn hier om te leren én om te winnen.”

Henk Norel maakte het einde van de wedstrijd niet mee. De center kreeg last van zijn knie en is voor de zekerheid naar het ziekenhuis gegaan. Hoe erg de schade is, is op dit moment nog niet bekend.

Worthy de Jong kwam in bijna 31 minuten tot 19 punten (100% schotpercentage en vrije worpen ook 100%), 6 rebounds, 1 assists, 2 steals en 4 turnovers. Mohamed Kherrazi kreeg 14 minuten speeltijd. Kherrazi noteerde 1 steal en 1 turnover.