Nieuwsbericht

Lille ver weg voor de Orange Lions

6 september 2015

De Orange Lions hebben vandaag verzaakt tegen Macedonië. Om de laatste zestien te bereiken, was een overwinning noodzakelijk. Na de winst op Georgië zou bij een overwinning al na twee speeldagen de volgende ronde bereikt zijn. Helaas voor de Orange Lions en de in oranje kledij gehulde supportersschare bleek Macedonië een te grote hindernis: 71-78.

Het scenario voor de Orange Lions leek perfect. Winnen van Georgië en vervolgens Macedonië verslaan. Dat zouden de twee benodigde overwinningen moeten opleveren om de tweede ronde te bereiken. Vooraf had Toon van Helfteren zich ook kansen toegedicht tegen Macedonië. De drie andere landen (Slovenië, Kroatië en Griekenland) zijn op papier in elk geval sterker dan Macedonië en Georgië.

Beide ploegen oogden wat nerveus aan het begin van de wedstrijd, waardoor de scores schaars waren. Pas na iets meer dan twee minuten zette Henk Norel met een score plus bonus de Orange Lions op het scorebord. Door scores van Norel en Roeland Schaftenaar liep Nederland door naar 7-2. Macedonië kwam echter weer snel terug door veelvuldig gebruik te maken van de driepunter. Met name Marko Simonovski noteerde twee keer een homerun. Met als gevolg dat Macedonië de achterstand omzette in een 11-13 voorsprong. De sterk spelende Nicolas de Jong (halverwege de wedstrijd al goed voor 11 punten) bepaalde op assists van Leon Williams de kwartstand op 20-19.

Aanvankelijk opende Nederland het tweede kwart nog sterk door twee aanvallende rebounds plus scores van Nicolas de Jong en Robin Smeulders, maar drie minuten zonder scores zorgden voor een ommekeer in de wedstrijd. Vojdan Stojanovski en Aleksandar Kostoski hadden hun vizier op scherp staan. Via een 10-0 run was het ineens 24-33 en moest Nederland in de achtervolging. Even verloren de withemden hun hoofd door te gehaast aan te vallen. Binnen twee minuten moest Van Helfteren dan ook naar de time-out grijpen. Op het eind van het tweede kwart begon de genaturaliseerde Amerikaan Richard Hendrix ook nog te scoren. Vlak voor rust was het verschil opgelopen naar veertien punten. Kees Akerboom beperkte de schade nog enigszins door de laatste score van het kwart voor zijn rekening te nemen: 31-43.

Na de pauze plaatsten de Orange Lions meteen een run door back-to-back driepunters van Arvin Slagter. Macedonië antwoordde echter met een driepunter van Bojan Trajkovski. Voor de Macedoniërs bleven het hier even bij, want door scores van Norel (fraaie inside move) en Charlon Kloof (score plus een vrije worp) kroop Nederland dichterbij tot 43-48. Macedonië nam prompt een time-out om het Nederlandse momentum af te stoppen. Met succes, want via driepunters van Vojdan Stojanovski en Kostoski werd het verschil weer naar negen punten getild: 47-56.

Aan het begin van het vierde kwart zorgden twee vrije worpen van Smeulders voor 51-56. De Nederlandse fans, die vandaag ver in de minderheid waren, veerden op. Om meteen weer te gaan zitten na een driepunter van de Macedonische topscorer Vlado Ilievski (14 punten). Nederland probeerde het nog wel, maar had de kracht niet meer om zich terug in de wedstrijd te vechten. Macedonië speelde de zaak geroutineerd uit: 71-78.

Nicolas de Jong, topscorer aan Nederlandse zijde met 19 punten, was diep teleurgesteld. “We hadden er zoveel van verwacht, maar we speelden zoals Macedonië dat gewenst had. Zij hebben 20 assists, wij komen niet verder dan 10 assists.”

“What a difference a day makes.” Zo begon Van Helfteren de persconferentie. “Voor rust konden we niet de inzet brengen zoals dat gisteren wel lukte. In de eerste helft werd de wedstrijd al beslist. Wij hadden acht turnovers en dat strafte Macedonië meteen af. In de tweede helft hebben we wel wat runs, maar tevergeefs. Macedonië speelde onze verdediging zoek. Zij kregen de schoten die zij wilden. Het was niet onze wedstrijd vandaag.”

“Vooraf hebben we onze focus vooral gelegd op de wedstrijd tegen Georgië”, vervolgde Van Helfteren. “Als je die wedstrijd wint, doe je mee. Binnen 24 uur moet je je als team hergroeperen en opnieuw gaan focussen op de volgende wedstrijd. Dat is fysiek en mentaal erg zwaar. Vergeet niet dat we nieuw op dit niveau zijn. Kloof en Worthy de Jong hebben vandaag de tol moeten betalen voor hun spel van gisteren.”

De Orange Lions weten dat er nog minimaal één keer gewonnen moet worden. “Reëel gezien hebben we tegen deze landen (Slovenië, Griekenland en Kroatië) weinig winstkansen. Ik heb me ook niet met die teams bezig gehouden. Dat is iets voor de komende dagen. Om kort te gaan, we hebben het vandaag niet gered. Het zal vanaf nu alleen maar zwaarder worden.”

Worthy de Jong kwam weliswaar 20 minuten in actie, maar haalde zijn niveau van gisteren niet. De Jong scoorde slechts twee punten (1 uit 7 schot). Wel noteerde De Jong 6 rebounds, 1 assist en 2 turnovers. In bijna 16 minuten was Mohamed Kherrazi goed voor 1 rebound, 1 assist, 1 turnover en 1 steal. Kherrazi ondernam geen schotpogingen en bleef derhalve op 0 punten staan.