Nieuwsbericht

Orange Lions verslaan Georgië

5 september 2015

Het Nederlands team heeft op het EK in Zagreb een goede prestatie neergezet. Vanmiddag werd het hoger aangeslagen Georgië met 73-72 verslagen. Worthy de Jong en Mohamed Kherrazi hadden allebei een belangrijk aandeel in de overwinning. De weg naar de laatste zestien ligt nog helemaal open.

Voor het EK heeft de Nederlandse ploeg een aantal doelen gesteld. Het eerste doel was de openingswedstrijd tegen Georgië winnen. “Dat doel hebben we bereikt”, stelde topscorer Charlon Kloof (22 punten) na afloop. “Nu gaan we ons richten op het tweede doel.”

Makkelijk ging het vanmiddag zeker niet, maar dat was ook niet verrassend. Georgië maakte in de laatste oefenwedstrijden indruk met het sterke inside duo Tornike Shengelia en Zaza Pachulia. Waar Nederland in de meeste oefenwedstrijden al in het eerste kwart achter de feiten aan moest lopen, was daar vandaag geen sprake van. Na iets meer dan twee minuten kwamen de Orange Lions voor het eerst aan de leiding door een schotje van Arvin Slagter. Luid aangemoedigd door de in oranje kledij gehulde fans, was deze score het begin van een kleine run. Door vijf punten op rij van Kloof liep Nederland uit naar 11-7. Het waren echter Shengelia en Pachulia (met een harde dunk over Robin Smeulders) die Georgië weer op het juiste pad wisten te zetten. In de laatste 21 seconden van het eerste kwart scoorde Worthy de Jong twee keer een fraaie drive, al miste hij in beide gevallen wel de bonus vrije worp. Daardoor hielden beide ploegen elkaar na tien minuten nog in evenwicht: 17-17.

In het tweede kwart plaatste Nederland een demarrage. Via vier punten op rij van Worthy de Jong en een score van Roeland Schaftenaar uit de low post nam Nederland na een kleine vier minuten een 26-20 voorsprong. Hoogtepunt van het tweede kwart was een keiharde doordunk van Kloof op een gemiste lay-up van Arvin Slagter. Nederland was in de verdediging overgestapt op een zonepress. Georgië kwam wel door de press heen, maar had veel moeite met de Nederlandse zone. In de laatste vijf minuten van het tweede kwart kwam alleen Shengelia nog een keer scorend door. Dankzij aanvallende rebounds van Henk Norel en Smeulders kreeg Nederland een paar keer een extra kans. De laatste score voor rust was voor Charlon Kloof die op snelheid Jacob Pullen passeerde: 36-26.

Georgië kwam na de pauze goed uit de kleedkamer. Via Manuchar Markoishvili en Pachulia naderde Georgië tot 36-30, maar een driepunter van Kloof snoerde de monden van de fans van Georgië. Tot dat moment zat Pachulia nog niet echt in de wedstrijd. In de eerste helft kreeg hij al een tik op zijn gezicht van Nicolas de Jong, in de tweede helft werd zijn schot door Norel geblokt, waarna de bal via de knie van Pachulia over de achterlijn ging. De NBA-speler reageerde zijn frustraties af op Norel. Tegen het einde van het derde kwart leek het even fout te gaan voor Oranje. Balverlies van Leon Williams werd gevolgd door een onsportieve fout van Smeulders. Met twee vrije worpen bracht Worthy de Jong de run van Georgië tot stilstand. Diezelfde De Jong eindigde het derde kwart met een driepunter, zodat Nederland met een 58-48 voorsprong aan het laatste kwart kon beginnen.

Norel opende het laatste kwart meteen met een score voor een maximale voorsprong van twaalf punten. Opeens vielen de Orange Lions stil. Met iets meer dan drie minuten te spelen, kwam Georgië voor het eerst weer voor te staan: 65-66. Een minuut later was het 65-70 en nam Toon van Helfteren opnieuw een time-out. Door vrije worpen van Norel (één raak) en Kloof verkleinde Nederland het verschil tot twee punten: 68-70, maar met nog een minuut te spelen, zorgde Jacob Pullen voor 68-72. Een driepunter van Kloof bracht de spanning weer terug in de wedstrijd. Mohamed Kherrazi was vervolgens attent in de verdediging en ontfutselde Pachulia de bal. Kloof zette een drive in en zag Smeulders net buiten de bucket vrij staan. De in Duitsland spelende Nederlander bedacht zich geen moment en schoot koel de 73-72 binnen. Georgië had nog achttien seconden de tijd om de winnende treffer te maken. Bij een uitbal had het arbitrale trio niet gezien voor wie de bal was. De pijl gaf Georgië balbezit, maar het schot van Markoishvili trof geen doel. De eerste overwinning voor de Orange Lions was een feit.

De zege vervulde Worthy de Jong met trots. “Wij hebben geloof in het team, ook toen we op het eind achter kwamen te staan. We moeten op dit soort momenten laten zien dat we een team zijn. Basketbal is een spel van ups en downs, maar op dit moment moeten wij pieken. We willen laten zien dat we erbij horen. Tegenstanders moeten ons respecteren.”

Kloof had geen moment getwijfeld over het schot van Smeulders. “Ik wist zeker dat hij die bal raak zou schieten. Hij traint er vaak genoeg voor. Ik ben echt happy met deze overwinning.”

Voor Van Helfteren verliep het spel zoals hij dat graag wil zien. “Low scoring games zijn ons doel. Werk hard in de verdediging, houd de score laag en je kunt dit soort wedstrijden winnen. Als we gaan rennen, wordt het lastig voor ons. Het vierde kwart viel tegen wat betreft de tegenscores van Georgië, maar we hebben gewonnen. Als je lang niet op een EK bent geweest, moet je soms wat geluk hebben.”

Voor Van Helfteren is het duidelijk dat de wedstrijd tegen Macedonië hetzelfde spelbeeld gaat brengen. “Wij hebben geen schutters zoals de andere teams, maar met Worthy de Jong en Charlon Kloof hebben we twee slashers die veel kunnen creëren. Worthy is onvoorspelbaar, maar aanvallend een groot wapen.”

Worthy de Jong kwam in 19 minuten speeltijd tot 16 punten, 6 rebounds en 2 turnovers. Mohamed Kherrazi kreeg 20 minuten speeltijd en noteerde 2 punten, 2 rebounds, 1 assists en 2 steals.