Nieuwsbericht

Fout met 24-secondenklok fataal

24 oktober 2007

Het te laat aanzetten van de shotklok deed Zorg en Zekerheid Leiden uiteindelijk de das om. De aanval van Upstairs Weert was al een seconde of tien bezig, toen de 24-secondenklok werd gestart. De Limburgse aanval leidde uiteindelijk tot de beslissende driepunter van Trey McDowell. Daarmee verdween de laatste kans van ZZ Leiden om de wedstrijd nog om te zetten in winst. Vreemd genoeg greep ook de NBB-commissaris niet in. Uiteindelijk won Upstairs met 78-86.

Dat commissaris Bob Woudstra niet aan de bel trok schijnt juist te zijn geweest. Alleen een scheidsrechter kan in zo'n geval ingrijpen. Je vraagt je dan wel af, waarom er een NBB-vertegenwoordiger aan de tafel moet zitten als hij toch niet mag en kan ingrijpen als er iets niet goed gaat. De administratieve zaken kunnen ook door de hoofdarbiter worden afgehandeld, zoals dat op lager niveau het geval is. Zouden de clubs nog wat geld besparen ook.

Scheidsrechter Martijn de Vries zei later dat hij als ‘trailer' (lopend achter de aanval aan) daar op had moeten letten. Hij had echter zijn volledige aandacht nodig voor Derek Coleman, die fel werd verdedigd en maar net binnen de acht seconden de bal op de aanvalshelft wist te brengen. ‘Bovendien was het de hele wedstrijd goed gegaan met de 24 seconden. In het begin let je daarop, maar als je merkt dat het jurylid het steeds goed doet...'

Natuurlijk is het nog maar de vraag wat er gebeurd zou zijn, wanneer Upstairs wél gewoon 24 seconden over de aanval had mogen doen. Maar als telt niet in de sport en dus was het opeens 76-82 met nog 1:10 op de klok en was het over en sluiten voor Zorg en Zekerheid, dat zich naar omstandigheden dapper had geweerd en eigenlijk de overwinning ook wel verdiende.

Die omstandigheden waren bepaald niet lekker. Sjors Besseling - sinds vandaag een paar keer groter dan in het echt te bewonderen op de geval van het gebouw van de hoofdsponsor - is nog altijd geblesseerd, Aron Royé is nog niet helemaal de oude en daar kwamen JS Nash en Johan Kuijper nog eens bij. Nash raakte vorige week in Groningen geblesseerd aan zijn knie. Dat leek aanvankelijk mee te vallen, maar zelfs met de zwaarste brace had hij te veel pijn om te spelen. Kuijper meldde zich af met koorts.

Dat werd dus roeien met de riemen die overbleven en omdat het niet anders kon toch Royé in uniform. Ivo Boom moest tenslotte Vincent Krieger af en toe even rust kunnen geven. De jonge back-up pointguard kwam niet verder dan zes minuten in de eerste helft. Na de rust stelde Boom in de noodgevallen Donald Wilson aan als ‘quarterback'. Boom had weliswaar junior Joey Schelvis opgeroepen, maar wilde hem natuurlijk niet voor de leeuwen gooien, voordat het niet anders zou kunnen.

In de eerste helft was ZZ Leiden zeker niet de mindere van Upstairs, dat met vijf goede Amerikanen een gevaarlijke, vooral snelle ploeg heeft. Met hoofdrollen voor Mick Burger (14 punten) en vooral verdedigend voor Nick Curtis en David Chiotti, kon weliswaar de voorsprong uit het eerste kwart (23-19) niet worden vastgehouden, maar was er bij 36-41 zeker nog geen man overboord.

Zaak was natuurlijk om geconcentreerd aan de tweede helft te beginnen en vooral niet in foutenlast te komen. De concentratie was er wel, maar de foutenlast helaas ook, omdat David Chiotti zeer ten onrechte een aanvallende fout kreeg en daarmee zijn vierde lampje opflitste op het scorebord. Upstairs liep in het derde kwart wat verder weg, maar ZZ Leiden bleef knokken, waardoor het van 41-54 ‘gewoon' 49-54 werd. Toch was er na dertig minuten een flink gat: 59-71.

Een enkelblessure van Nick Curtis - hij verstapte zich - leek de deur in het slot te gooien. Maar de Amerikaan liet zich behandelen, beet op zijn tanden en meldde zich weer in het veld. Dat doorzetten werkte inspirerend bij de rest. Met een laatste krachtsinspanning  werd de Weerter veste aangevallen. Donald Wilson scoorde en gooide zijn vrije worpen raak; Mick Burger en Vincent Krieger knalden er een driepunter in. Upstairs-coach Ollie van Kempen, die gewoontegetrouw zijn vraagtekens zette bij zo ongeveer elke arbitrale beslissing, kreeg het Spaans benauwd. Helemaal toen David Chiotti voor 76-79 zorgde. The rest is history...

JAN VAN DER NAT