Nieuwsbericht

Nederlaag Nederland na twee verlengingen

29 augustus 2015

Wie de tussenstand na tien minuten zag, zou zich niet kunnen voorstellen dat Turkije pas na twee verlengingen met het kleinst mogelijke verschil van de Orange Lions zou winnen. Een maximale achterstand van 22 punten werd helemaal weggewerkt. Alleen de bekroning op het werk bleef uiteindelijk net uit: 94-95.

In de laatste wedstrijd voor EuroBasket 2015 moeten de Orange Lions het stellen zonder Nicolas de Jong (charley horse). Bij de Turken blijven onder andere Ali Muhammed (Robert Dixon) en Irsan Ilyasova aan de kant. Roeland Schaftenaar begint vanaf de bank, zijn plaats in de startende vijf wordt door Robin Smeulders overgenomen.

Tot vier minuten voor het einde weet Nederland in het spoor van de Turken te blijven: 10-14. Daarna zet Turkije een zonepress neer en daar hebben de Lions het zeer moeilijk mee. Alleen Schaftenaar weet nog met een vrije worp te scoren. Als de rook na tien minuten is opgetrokken staat het 11-31.

In het tweede kwart staat een ander Nederland in het veld. Na een aanvallende rebound brengt Worthy de Jong met een score plus bonus de stand op 18-33. Sinan Güler gooit er vervolgens een driepunter in, waarna Charlon Kloof ook een score plus bonus noteert. Turkije trekt zich terug in een zone, maar door twee scores op rij van Henk Norel (de eerste op een alley-oop pass van Arvin Slagter, de tweede door een dunk uit een aanvallende rebound) nadert Nederland de Turken tot elf punten: 25-36. Dichterbij komen de Lions niet, vooral dankzij het sterke spel van Baris Hersek (16 punten) en Oguz Savas (14 punten). Bij rust is het 35-53 en is Nederland twee punten ingelopen.

De thee in de rust doet wonderen voor de Orange Lions. Opeens wordt er feller gespeeld en zijn de rotaties in de verdediging zodanig dat de Turken met moeite tot een goed schot kunnen komen. Het duurt vijf minuten eer Birkan Bartuk een score voor Turkije laat aantekenen. Dankzij zeven punten van Slagter en vier van Kloof zijn de Lions teruggekomen tot 46-53 en is het weer een wedstrijd. Nederland blijft de rest van het kwart rond de tien punten achter staan, totdat Dogus Balbay het kwart afsluit voor 54-67.

In het laatste kwart lijkt er aanvankelijk niets aan de hand voor Turkije dat binnen twee minuten uitloopt naar 57-72. Bij de Orange Lions hebben de spelers de mouwen opgestroopt. Met een 9-0 run, afgesloten door een driepunter van Kees Akerboom, is Oranje de Turken op vier minuten voor het einde tot op zes punten genaderd: 66-72. Bartuk zorgt nog voor 66-74, maar Nederland is niet meer te houden. Uit twee aanvallende rebounds (de 24ste en 25ste aanvallende rebound voor Nederland) zorgen Smeulders en Schaftenaar voor 70-74. Twee vrije worpen van De Jong betekenen zelfs 72-74. Met nog een minuut te gaan, pakt De Jong de steal. Hij dunkt de bal wel af, maar er is al voor een onsportieve fout gefloten. Beide vrije worpen gaan raak. Zowel Turkije als Nederland scoort niet meer, waardoor er bij een stand van 74-74 verlengd moet worden. Een ongekende comeback na 11-33.

De Jong zorgt in de verlenging voor de eerste voorsprong voor Nederland in de wedstrijd. Om en om wordt er nu gescoord, waarbij vooral Kloof en De Jong het voortouw nemen. Na een block van Norel op Güler is Kloof succesvol met een score en een rake bonus: 83-79 met nog anderhalve minuut te gaan. Semih Erden benut één vrije worp, waarna Norel mist. Worthy de Jong pakt echter zijn zesde steal. Dit keer wordt Norel op de lijn gezet. Eén raak voor 84-80. Kenan Sipahi schiet twee vrije worpen raak. Dit keer maken de Turken met twaalf seconden te gaan een fout op Smeulders die maar één vrije worp benut. Datzelfde doet Sipahi aan de andere kant. Met nog zes seconden maken de Turken een fout op Slagter. De Nederlandse aanvoerder mist echter ook één vrije worp. Uit een time-out van Turkije maakt Kloof een fout op een driepunter van Hüseyin Köksal. Die aarzelt niet en benut zijn drie vrije worpen. Het laatste noodschot van De Jong mist doel, met als gevolg een nieuwe verlenging.

Ook hierin heeft Nederland alle kans om te winnen. Luid aangemoedigd door het Griekse publiek komen de Orange Lions na een tip-in van Akerboom met 94-90 voor te staan. In de laatste anderhalve minuut komt Turkije toch nog langszij. De zonepress bezorgt de Turken een extra balbezit, waarna Norel wel erg gemakkelijk zijn vijfde fout krijgt aangesmeerd. Erden brengt beide partijen weer op gelijke hoogte. Na balverlies van Mohamed Kherrazi denkt Köksal een lay-up te kunnen lopen, maar Kloof vliegt door de lucht om zijn schot te blokken. Na een misser van Kloof, zet Sipahi met één vrije worp Turkije op 94-95. De laatste aanval levert geen succes op.

Nederland verdient alle lof voor de vechtlust. Een grote achterstand tegen toch een topland als Turkije wordt helemaal weggewerkt en er zijn zelfs winstkansen. Dat is meer dan waar vooraf op gehoopt was. Juist door de close situaties aan het eind van de wedstrijd en in beide verlengingen leert het team enorm veel. Dat kan op EuroBasket 2015 een voordeel zijn. Statistisch gezien scoort Nederland vandaag in bijna alle categorieën beter. Qua schotpercentages hebben de Turken wel een overwicht, maar in de rebound domineerde Nederland met 61 tegen 44 rebounds. De Orange Lions pakken maar liefst 26 aanvallende rebounds. Alleen de vrije worpen baren nog steeds zorgen. Als je 21 uit 33 schiet, dan kan dat je duur komen te staan in een spannende slotfase. Al met al biedt deze wedstrijd hoop voor EuroBasket 2015.

Worthy de Jong speelde zijn beste interland tot nu toe. In 35 minuten kwam hij tot 22 punten (tegen 53,3%), 8 rebounds, 6 steals, 2 blocks, 1 assist en 2 turnovers. Mohamed Kherrazi speelde iets meer dan 23 minuten, waarvan grote delen op de 4. Kherrazi scoorde niet, pakte wel 5 rebounds, deelde 1 assist uit en gooide de bal 1 keer weg.