Nieuwsbericht

Litouwen te sterk voor Oranje

28 augustus 2015

De Orange Lions hebben ook de tweede wedstrijd voor de Acropolis Basketball Cup niet in winst kunnen omzetten. Litouwen sloeg voor rust al een behoorlijk gat: 34-50. Na de pauze speelden de Orange Lions beter. Even kwam de ploeg terug tot 42-53, maar daarna liep het verschil weer op tot de uiteindelijke 72-94 einduitslag.

De Orange Lions spelen vanavond de voorlaatste oefenwedstrijd voor EuroBasket 2015. Litouwen zit niet in de groep van Nederland, maar zou bij het bereiken van de laatste zestien een mogelijke tegenstander kunnen zijn. Bij Nederland ontbreekt Roeland Schaftenaar. Hij ligt met migraine op bed, maar de verwachting is dat hij morgen weer van de partij is. Daardoor moet bondscoach Toon van Helfteren zijn vaste startende vijf aanpassen. Op de plek van Schaftenaar gaat nu Robin Smeulders van start.

Net als tegen Griekenland openen de Orange Lions niet scherp. Na drie minuten is het al 2-8. Van Helfteren neemt een time-out en haalt Arvin Slagter, Henk Norel en Mohamed Kherrazi al naar de kant. Kees Akerboom knalt er meteen een driepunter in. Nederland heeft het vooral lastig met Jonas Valanciunas. De NBA-speler is fysiek ster en maakt daar goed gebruik van. Alleen al in het eerste kwart is hij goed voor 8 punten en 6 rebounds. Litouwen daarentegen heeft het moeilijk om Charlon Kloof af te stoppen. De rappe spelverdeler schiet al zijn zes vrije worpen raak. Toch sluiten de Lions het eerste kwart met een 18-26 achterstand af.

De tweede periode wordt door de Lions niet goed begonnen. Akerboom moet meteen een onsportieve fout pakken en dat levert Litouwen vier punten op. Als Mindaugas Kuzminskas dan ook nog een steal pakt en raak dunkt, is het binnen een minuut 18-32. Even dreigt een pak slaag, maar Akerboom is hot. In korte tijd scoort hij acht punten, waardoor het na drie minuten 28-34 is. Nu grijpt de coach van Litouwen naar de time-out. Met nog iets meer dan vijf minuten te gaan, is het 33-37 en krijgt Nederland via Norel drie kansen om dichterbij te komen. Dat lukt niet, waarna Litouwen vooral via vrije worpen van Paulius Jankunas doorloopt naar 33-48, oftewel een 0-11 run in vijf minuten tijd. Alleen Nicolas de Jong benut nog een vrije worp, met als gevolg een ruststand van 34-50.

In het derde kwart laat Van Helfteren Nederland in een zonepress spelen. Dat is aanvankelijk een succesvolle tactiek, want Litouwen weet niet goed wat hiermee te doen. Via zes punten op rij van Norel en een score van Kloof komt Nederland na vier minuten terug tot 42-53. Daarna gaat Kuzminskas los. In drie minuten tijd scoort hij vanuit alle standen. De Orange Lions moeten in de laatste vier minuten ook vier driepunters toestaan, waardoor het gat ondanks enkele goede acties van Worthy de Jong niet kleiner wordt: 53-73.

In het laatste kwart slaagt Nederland er niet in om nog een run te maken. Mohamed Kherrazi komt een keer door met een prima shot block. Kloof zorgt voor een zeldzame four point play door na een eigen aanvallende rebound een driepunter raak te schieten en de bonus te benutten. Na een steal en een dunk van Kherrazi wordt het verschil teruggebracht van 23 punten naar 16 punten. Een driepunter van Lukas Lekavicius wordt nog met gelijke munt terugbetaald door Slagter. Arturas Milaknis laat ook zien dat hij driepunters kan schieten. Uiteindelijk gaat Nederland met 72-94 ten onder.

Worthy de Jong scoorde in bijna 21 minuten 11 punten tegen 50% schot. 3 uit 7 vrije worpen is magertjes. Verder was De Jong goed voor 3 aanvallende rebounds en 2 assists. Mohamed Kherrazi kreeg bijna 18 minuten toebedeeld. Met een dunk na een steal zette hij zijn enige twee punten op het bord. Verder pakte Kherrazi 1 aanvallende rebound, deelde hij 1 assist uit, blokte hij 1 schot en tekende hij voor 3 steals. Beide Leidse internationals hadden geen balverlies.