Nieuwsbericht

Acceptabel spel Orange Lions

27 augustus 2015

In Griekenland trof Nederland een van de kanshebbers op de Europese titel. Grote delen van de wedstrijd toonden de Orange Lions zich de gelijken aan de Grieken. Een slechte start van het eerste en derde kwart zorgde dat een stunt er niet in zat, maar met de 80-92 nederlaag kunnen de Lions terugkijken op een zeer acceptabele wedstrijd.

De Orange Lions openen met Charlon Kloof, Arvin Slagter, Mohamed Kherrazi, Roeland Schaftenaar en Henk Norel. Dat de Grieken er zin in hebben, blijkt meteen. Door driepunters van Giannis Antetokounmpo en Nick Calathes staat het na twee minuten al 2-10 voor de Grieken en moet Toon van Helfteren een time-out nemen. Uit de time-out scoort Kloof, maar via Kostas Koufos en Georgios Printezis lopen de Grieken door naar 9-21. De Orange Lions zijn inmiddels wel gewend aan het hogere niveau en snellere spel van Griekenland. Vier vrije worpen van Robin Smeulders en een driepunter van Kees Akerboom zorgen voor 16-23. Na een score van Yannis Bourousis zet Worthy de Jong met een tip-in de stand na tien minuten op 18-25.

In de tweede periode kruipen de Orange Lions dichterbij. Na een nieuwe driepunter van Akerboom is het binnen een minuut 24-27. Griekenland probeert steeds weer weg te lopen, maar de Lions zijn niet onder de indruk. Na een driepunter van Slagter en een score van Schaftenaar is het na zes minuten 33-35 en nemen de Grieken een time-out. Kloof komt na de time-out met misschien wel de mooiste score voor rust. Hij gaat op snelheid langs zijn man en dunkt vervolgens de bal hard binnen voor 35-37. Twee missers op rij van Schaftenaar worden door de Grieken afgestraft, waardoor het opeens weer 35-41 is. Uit een break gooit Leon Williams niet alleen zijn lay-up binnen, ook zijn bonus is raak. Diezelfde Williams houdt zijn hoofd anderhalve minuut voor rust koel. Onder druk van de schotklok zet hij een drive in en gooit de bal hoog tegen het bord langs diverse armen raak voor 40-46. Nederland krijgt de kans om dichterbij te komen, maar Slagter mist en begaat in de rebound meteen een fout. Omdat de vlag van Nederland al staat, mag Koufos twee vrije worpen binnen schieten voor de ruststand van 40-48.

De start van de tweede helft is niet best. Kherrazi wordt flink geblokt door Bourousis, terwijl Slagter de bal ook inlevert na een mislukte lob-pass. Griekenland is er als de kippen bij. Na twee minuten moet Van Helfteren bij de stand 40-57 een time-out nemen. Griekenland heeft de touwtjes echter stevig in handen, geeft Nederland geen ruimte voor vrije schoten en loopt onder andere door vijf punten op rij van Calathes uit naar 40-64 halverwege het kwart. Reden voor Van Helfteren om weer een time-out te nemen. Nederland weet zich eindelijk te herpakken. Schaftenaar breekt met twee vrije worpen de ban, waarna de Orange Lions, mede door een dunk van Kloof op de break en sterk spel van Smeulders, de maximale achterstand van 26 punten (42-68) weten terug te brengen naar 19 punten aan het einde van het kwart: 55-74.

In het laatste kwart komen de Orange Lions een paar keer sterk terug. Na een score met bonus van Worthy de Jong is het halverwege het kwart 64-78. Antetokounmpo vergroot het gat weer naar 19 punten, maar Nederland antwoordt met driepunters van Schaftenaar en Akerboom: 72-87. Via enkele aanvallende rebounds van Nicolas de Jong krijgt Nederland nog een paar tweede kansen. De in Frankrijk spelende Nederlander scoort zelf uit een aanvallende rebound. Via een driepunter van Kloof wordt het een minuut voor tijd 77-92. Na een misser van de Grieken krijgt Nederland de bal nog een keer terug met vijf seconden te gaan. Uit de time-out van Van Helfteren knalt Akerboom een bommetje door de ring voor de 80-92 eindstand.

“We spelen tegen een kandidaat voor de plaatsen één tot en met vijf op het EK”, geeft Van Helteren na afloop aan. “We komen wel in de wedstrijd, maar kunnen het niet bolwerken tegen deze kwaliteit.” Het was voor de ploeg een goede zaak dat er acht driepunters werden gescoord tegen 50 procent. Ook in de rebound deden de Orange Lions niet onder voor de Grieken.

Mohamed Kherrazi kreeg zeventien minuten speeltijd. Kherrazi schoot twee vrije worpen mis en eindigde met 0 punten, maar pakte wel 3 rebounds, 1 steal en leed 2 keer balverlies. Van de bank komend speelde Worthy de Jong bijna 25 minuten. Daarin was hij goed voor 7 punten, 2 rebounds, 2 assists, 2 steals en 1 keer balverlies.